|

Victimele accidentelor de circulatie din Bârlad, comemorate! | FOTO

DURERE…Pe platoul din fata Primãriei Bârlad au fost comemorate victimele accidentelor de circulatie. Actiunea a fost organizatã de Carmen Suciu, membrã a Asociatiei Victimelor Accidentelor Rutiere, de Asociatia “Nãscutã Înger” Piatra Neamt si de cotidianul nostru, prin redactia de la Bârlad. Au participat aproape 100 de rude si prieteni ai celor din Bârlad sau din tarã, care au dispãrut în mod tragic în accidente rutiere cumplite. Printre cei care au participat s-au numãrat si câteva familii din comuna Matca, ai cãror copii au pierit în accidente de circulatie.

Peste un milion de oameni mor, în fiecare an, în urma accidentelor rutiere. Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen îngrijorãtor, lumea întreagã a marcat ieri, Ziua Mondialã de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere. Actiunea este organizatã, anual, în a treia duminicã din luna noiembrie. Potrivit datelor ONU, zilnic, peste 3.400 de oameni își pierd viața în accidente rutiere, iar alte zeci de mii sunt rãniti si rãmân invalizi pentru tot restul vietii. În România, potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, zilnic pe șosele țãrii își pierd viața 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversãrilor neregulamentare. Specialistii sustin cã peste 85 la sutã dintre accidente se produc din vina conducãtorilor auto. În conditiile în care România ocupã locul doi în Europa în ceea ce priveste numãrul de oameni care îsi pierd viata în accidente rutiere, organizatii din tarã militeazã pentru elaborarea unei strategii care sã ducã la prevenirea acestor evenimente nedorite. Presedintele Centrului de Consultantã pentru victimele accidentelor, Ion Mihail a precizat pentru mass media cã: “Nu avem aceastã strategie din douã motive: ori nimeni nu stie sã o facã, ori nu vor sã existe asa ceva. Riscurile insecuritãtii rutiere cu care ne confruntãm noi, astãzi, ar trebui sã facã parte si din Strategia Nationalã de Apãrare a Tãrii, pentru cã mor atîtia oameni – aproape 2.000 de oameniu anual – si atunci nu ar trebuie ca autoritãtile sã fie indiferente la acest lucru. Strategia Nationalã Rutierã este în discutie de aproape 20 de ani, însã nici pânã acum nu a fost aprobatã”.

Bârlãdenii si-au comemorat si ei mortii din accidente rutiere!

Aproape 100 de mame, sotii, frati, tati, surori, prieteni, toti din Bârlad, s-au adunat ieri la orele 16.30 pe platoul din fata Primãriei Bârlad, lateral de Biserica Domneascã, unde Carmen Suciu, membru fondator al Asociatiei “Nãscutã Înger” Piatra Neamt si ajutoarele ei (rude ale celor dispãruti atât de tragic), au aprins în jurul fotografiilor celor morti, zeci de lumânãri, marcate cu numele lor. A fost formatã o inimã în jurul pozelor, pentru a simboliza cã cei morti nu au plecat din inimile lor. A fost tinutã o frumoasã slujbã religioasã în memoria tuturor victimelor accidentelor rutiere, de cãtre preotul Adrian Filimon, precum si de trei cãlugãri de la Mânãstirea Bujoreni. Au fost pomenti toti cei morti – ale cãror chipuri erau luminate de lunãri si udate de lacrimile celor rãmasi în viatã: Mihaela-Angela, Cãtãlina, Ana Maria, Alexandra, Decebal, Dragos-Ionut, Margareta-Cristina, Bien, Ana-Maria, Iulian, Constantin, Gabriel, Liviu-Georgian, George, Unal, Dragos, Stefania, Rãzvan, Laura Ioana, Octavian, Romulus-Remus, Andrei – Nicolae, Valentin, Stefan, Vasile, Vasi, Eduard, Mircea, Bogdan-Gabriel, Ana – Maria, Emanuel, Constantin, Alexandru, Laurentiu si Claudia Chiritã, Ionut Bucsã (Matca), Ana Maria Elena, etc. Dupã frumoasa slujbã religioasã, au vorbit doi agenti ai Politiei Locale de la Biroul Rutier, preotul Adrian Filimon si una dintre rudele a doi dintre dispãruti. Organizatoarea manifestãrii, Carmen Suciu, care si-a pierdut acum câtiva ani, în ajunul Crãciunului pe sora sa Mihaela (Ella), a mentionat cã an de an, numãrul celor comemorati se mãreste, chiar si an acest an adãugându-se încã patru tineri decedati, printre care o mamã cu fiica ei, un tânãr din Matca si încã o tânãrã din Bârlad, ucisã în Germania, unde se afla la muncã, pe trecerea de pietoni . “Am dorit din suflet sã organizez si la Bârlad o astfel de comemorare. La acest eveniment am pus toatã iubirea si lumina sufletului meu, ca sã le putem trimite semnal cãtre îngerii nostri cã nu i-am uitat. Sper sã fie un mesaj pentru toti, viata are prioritate si sã nu mai existe asfalturi însângerate! Îmi doresc ca totul sã fie plin de iubire, sã putem trimite iubirea noastrã infinitã cerului, acolo unde ne sunt îngerii!”, a precizat Carmen Suciu.