|

Vin banii pentru constructorii vasluieni: 1,4 miliarde lei

RÃZBOI PE PNDL… Dupã demiterea din Parlament, premierul Viorica Dãncilã anunta cã, înainte de a pleca din fruntea Guvernului, va aproba o rectificare bugetarã, prin care vor fi acoperite cheltuielile primãriilor, plus sumele restante la constructori, în cadrul Programului National de Dezvoltare Localã. O informatie neconfirmatã oficial aratã cã, astãzi, ar urma sã fie fãcutã rectificarea bugetarã, prin care se vor achita toate facturile pe PNDL I si PNDL II. De partea cealaltã, liberalii avertizeazã cã primãriile PSD nu vor mai primi bani si cã toate finantãrile aprobate de Guvernul demis Dãncilã ar putea fi anulate. Multi primari din judetul Vaslui se declarã nemultumiti de atitudinea viitorilor guvernanti de la PNL si spun cã, în cazul în care Guvernul PNL va bloca toate investitiile actuale, câteva sute la numãr, numai în judetul Vaslui, se va bloca întreg judetul Vaslui. „Dacã fac asta, cei din PNL vor avea mari surprize la alegeri, pentru cã nimeni nu-i va mai vota dacã blocheazã investitiile în drumuri asfaltate, scoli, grãdinite si dispensare”, avertizeazã un primar vasluian, la adãpostul anonimatului.

PNL se declarã inamic înversunat al primarilor PSD, dupã cum sunã ultimele postãri ale liderilor partidului lui Orban. Liderilor senatorilor PNL, Florin Câtu, cel care ar putea fi noul ministru de Finante, avertizeazã cã primarii PSD nu vor mai primi bani. „Orlando, te avertizez! Opreste tunul pe care vrei sã-l dai pe ultima sutã de metri, prin HG-ul care dã bani primarilor PSD. Mai este putin si vei rãspunde pentru tot! Opreste jaful din bugetul public! Si oricâte bombe ai plasat tu în buget, îl vom închide! Eu ti-am mai spus”, este mesajul lui Câtu la adresa actualului ministru de Finante, Orlando Teodorovici. Ce înseamnã asta? Cã liberalii vin decisi pentru a se rãzboi cu administratiile locale PSD, care nu vor mai fi finantate. Asta, pentru cã PSD este inamicul declarat al PNL, dupã cum sunã toate declaratiile liderilor liberali, inclusiv afirmatiile presedintelui Iohannis. Perdantii, în cazul în care PNL opreste investitiile prin PNDL, sunt firmele de constructii, care s-au dotat cu utilaje si lucreazã în toate comunele judetului Vaslui, primarii, care nu vor mai avea bani de investitii, dar si locuitorii comunelor si oraselor, în mod special, pentru cã guvernarea PNL anuntã de pe acum cã nu vrea sã mai finanteze proiectele de dezvoltare localã. Cu toate acestea, astãzi, premierul Dãncilã va aproba o rectificare bugetarã, prin care achitã datoriile administratiilor locale, de la toate partidele. „Nu putem sã blocãm administratia localã. Eu as vrea sã dãm hotãrâre de Guvern sã achitãm si toate facturile din PNDL 1, PNDL 2. Vreau sã dau hotãrârea de Guvern pentru rectificarea bugetarã, pentru achitarea facturilor pe PNDL 1 si PNDL 2, pentru cã mi-e fricã de faptul cã urmãtorul Guvern va întrerupe acest program”, a afirmat Viorica Dãncilã, la un post de televiziune. Aceasta a mai vorbit despre aprobarea unor hotãrâri de Guvern pentru ca românii din Drobeta-Turnu Severin sau Focsani „sã nu rãmânã fãrã cãldurã” si pentru deblocarea situatiei la spitalul din Sãcele. „Sã dau hotãrâre de Guvern pentru ca la Severin, Focsani, unde mai avem, oamenii sã nu rãmânã fãrã cãldurã. Sã dau hotãrâre de Guvern pentru spitalul de la Sãcele unde existã o situatie de blocaj si oamenii au nevoie de spital în acea zonã. Deci sunt câteva hotãrâri de Guvern pe care le aveam deja programate si pe care vreau mâine sã le adopt. Sper cã voi putea face toate acest lucruri mâine”, a explicat Dãncilã. „Noi aveam bani si pentru cresterea pensiilor, aveam bani pentru tot. O sã afisãm pe site-ul Ministerului Finantelor, sãptãmâna viitoare, proiectia bugetarã”, a conchis Dãncilã.

Se anuntã o alocare de 1,4 miliarde de lei pentru primãriile din toatã tara

De partea cealaltã, ministrul Finantelor anuntã cã nu ar fi o rectificare bugetarã, ci o alocare de sume cãtre primãrii. Acesta a spus cã, astãzi, în sedinta de Guvern se va adopta o hotãrâre prin care se vor aloca 1,4 miliarde de lei pentru functionarea primãriilor, precizând cã a doua rectificare bugetarã va avea loc în luna noiembrie. „Este o alocare de fonduri în baza Ordonantei 12, care se referã la rectificarea bugetarã cãtre UAT-uri (primãrii – n. red.). Sunt cele 1,4 miliarde de lei pe care le-am mentionat de mai multe ori si care se distribuie cãtre UAT-urile din România. Nu este o rectificare, este o hotãrâre de guvern care va avea o anexã cu toate comunitãtile locale si cu sumele. Au fost discutii si cu o parte din comunitãtile locale, dar noi am colaborat foarte mult cu colegii din teritoriu de la finantele publice locale, pentru cã dânsii, practic, au centralizat din fiecare judet în parte si au trimis cãtre centru situatia centralizatã. Este nevoie de o hotãrâre de guvern pentru cã ordonanta privind rectificarea asta prevede: prin hotãrâre de guvern se alocã fondurile necesare comunitãtilor locale”, a explicat Teodorovici.