|

Vinul “Mura Mare”, de la Costesti, face valuri pe retelele de socializare

NOUTATE… Sã faci vin de mure, pare o idee nebuneascã. Însã pentru un tânãr avocat din Bucuresti, care s-a îndrãgostit iremediabil de meleagurile Vasluiului, a face vin din mure este cea mai mare provocare a vietii sale. În urmã cu 3 ani, în primãvara anului 2015, Ciprian Bãrbuceanu a cumpãrat câteva hectare de teren în zona Costesti, la drumul european 581. Alãturi de sotia sa, Oana, Ciprian a achizitionat zece hectare. Ce sã faci pe acest teren, câtã vreme, de jur împrejur, sunt numai lanuri de rapitã, porumb sau floare?, s-a întrebat tânãrul. I-a venit ideea de a planta mure pe trei hectare, sã vadã cum merge aceastã culturã. Zis si fãcut. A plantat în jur de 10.000 de fire de muri, asteptând sã vadã ce se va întâmpla. Si, în 2017, a primit si o veste bunã. De pe cele trei hectare, Ciprian Bãrbuceanu a obtinut 4 tone de mure, fiind mai mult decât multumit. Ce sã faci cu atâtea fructe? Ei bine, retelele de supermarketuri nu au dat nicio sansã tânãrului întreprinzãtor, cerând conditii speciale pentru murele tânãrului bucurestean.

“Eu nu le stropesc cu nimic, decât cu ploaie de la Dumnezeu. Dar, supermarketurile nu vor sã dea nicio sansã micilor întreprinzãtori, cerând ca fructele sã fie stropite cu nu stiu câte substante, pentru a le expune pe rafturi. Eu nu am vrut sã le stropesc, am dorit doar ca oamenii sã guste fructe naturale”, spune tânãrul avocat. I-a venit, atunci, o altã idee. “M-am gândit ce-ar fi sã fac vin de mure, o specialitate care existã pe piatã, însã sunt putini producãtori de astfel de vinuri. Având multe mure si unele retete ale unor producãtori, am început procesul de productie a unei mici cantitãti de vin de mure. Consumat în limita a 200 de ml pe zi, vinul de mure este eficient în multe afectiuni”, ne-a spus Ciprian. Asa a apãrut vinul “Mura Mare”, dupã numele plantatiei de la Costesti. Un vin care se îmbuteliazã în conditii speciale, are dop de plutã si cearã la exterior, tocmai pentru ca licoarea sã se pãstreze mai bine. Vinul “Mura Mare” de Costesti a fãcut valuri pe retelele de socializare, înainte de Crãciun si Anul Nou, tânãrul bucurestean reusind sã vândã aproape 70 de sticle, la un pret de 37 de lei pe sticlã. “E un început, vom continua si în 2018. Mã gândesc, din acest an, sã trec si la fabricatia muratei, un lichior cu totul special. Am încercat ceva anul trecut, însã a iesit un lichior gros, pentru consumul propriu. Voi cãuta retete pentru muratã, pentru cã este o bãuturã foarte plãcutã la gust, care sunt convins cã va prinde la români. Îmi doresc ca, din acest an, în perioada 15 iulie-15 septembrie, perioada de productie a murelor, ca toti vasluienii sã vinã la plantatia Mura Mare, din apropierea Stânii Costesti, acolo unde vor putea culege singuri orice cantitate de mure au nevoie. Probabil cã vom deschide pentru populatie doar în week-end, însã vom vedea care va fi cererea pe piatã. Acolo, la plantatie, fiecare om care se va opri, îsi va culege ce cantitate de mure doreste, va putea gusta fructele si va afla mai multe despre proprietãtile murelor”, spune Ciprian Bãrbuceanu. În acest an, fiind al treilea an de rod, tânãrul bucurestean estimeazã cã va obtine o productie de peste 10 tone de mure, cu care va putea fabrica atât vinul demidulce “Mura Mare”, dar si murata de Costesti.