|

Viscolul a îngropat judetul Vaslui în zãpadã, nu a mai nins asa de 30 de ani! | FOTO VIDEO

CENTRUL FURTUNII… Peste judetul Vaslui s-a abãtut o furtunã de zãpadã, cea mai mare din ultimii 30 de ani, care a îngropat zeci de comune în zãpadã, la propriu. S-a ajuns la un strat de aproape 50 de centimetri de zãpadã în zona statiei hidrometrice Vaslui, în timp ce în multe sate stratul a ajuns la 30-40 de centimetri, iar troienele de pe drumurile judetene au depãsit un metru. Autoritãtile au stat si au privit în gol, ore în sir, cum rafalele de zãpadã îngroapã drumurile judetene si nationale, aplicând regula de bazã, aceea cã „în timpul viscolului nu se intervine”. O cutumã care i-a iritat pe unii soferi, în special pe cei care mergeau spre Albita si care s-au trezit cu un blocaj de toatã frumusetea la iesirea din Husi. Drumarii vasluieni au trimis în zonã douã masini de mare tonaj, cu lamã, care au curãtat drumul european în zona Valea Grecului, acolo unde de regulã se produc blocaje rutiere. Si un fapt interesant: nu s-au produs, ca în alte rânduri, accidente în trafic, pe drumurile nationale si judetene, semn cã multi soferi au înteles mesajul autoritãtilor judetene, acela de a nu pleca de acasã dacã nu este nevoie, pentru a nu rãmâne blocati pe drumuri.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã a anuntat ieri cã stratul de zãpadã este de 30 de cm la granita cu Bacãul, 32 de cm în zona Satu Nou, 40 de cm la Oprisita si 30 de cm la Codãesti. În localitãtile Lipovãt si Corbu s-a trimis o echipã de interventii de la Delgaz Grid, pentru a repara o linie cu 8 posturi de transformare care alimenta 829 de consumatori, avariatã din cauza depunerilor de zãpadã. Echipele de interventie de la Delgaz Grid au reusit sã remedieze avaria la reteaua de alimentare cu energie electricã din localitatea Corbu, comuna Lipovãt, nefiind alte interventii de acest tip.

Gravidele vasluiene au cerut interventia Ambulantelor în plin viscol!

Ca la fiecare viscol, judetul Vaslui s-a confruntat cu problema gravidelor care necesitã interventia echipajelor de pe Ambulantã. Pânã spre searã, la SAJ Vaslui se înregistraserã trei urgente medicale, gravide care trebuiau sã ajungã rapid la spital. Cum era de asteptat, masinile de interventie au ajuns destul de greu, apelându-se la ajutorul primãriilor, care au trimis utilaje sã ajute la deszãpezire. Primul caz a fost în satul Bumbãta, comuna Vetrisoaia. O femeie de 26 de ani, aflatã la a doua nastere, a solicitat transportul la spital la prima orã a diminetii. Primãria Vetrisoaia a ajutat ambulanta venitã de la Husi sã ajungã la gravidã si sã o preia. Al doilea caz s-a petrecut la Chitcani, comuna Costesti. Aici, o gravidã de 19 ani, aflatã tot la a doua sarcinã, a solicitat si ea interventia unui echipaj medical. Transportul la spitalul din Vaslui s-a fãcut tot cu ajutorul utilajelor trimise de Primãrie, care au deszãpezit drumurile locale si pe cel judetean. A treia urgentã medicalã a vizat o gravidã în vârstã de 26 de ani, din satul Racova, comuna Gârceni. Un utilaj cu lamã, apartinand Primãriei Gârceni, a intervenit pentru a înlesni deplasarea Ambulantei pânã la domiciliul femeii. Tânãra de 26 de ani, ajunsã la termen, a fost adusã cu un buldoexcavator pânã la Pungesti, de unde a fost preluatã de ambulantã si transportatã la spital în sigurantã. În afarã de aceste trei urgente medicale, pe perioada viscolului, SAJ Vaslui a mai fost solicitat la un alt caz, în comuna Vinderei, la un bolnav psihic, la care s-a ajuns foarte greu, cu ajutorul utilajelor de deszãpezire ale comunei. Bolnavul a fost preluat si adus, în sigurantã, la spitalul din Bârlad. Un caz cu totul special s-a înregistrat la Tãcuta, acolo unde prefectul Eduard Popica a trimis senilata ISU Vaslui pentru a prelua o fetitã de 15 ani, care era în stare de inconstientã.

Se circula spre Iasi si Bacãu, dar în conditii de iarnã

Cu toatã forta viscolului, pe drumurile nationale si europene s-a putut circula, desi au fost si unele probleme. Pe drumul european 581 s-au aplicat initial restrictii de circulatie în zona iesirii din Husi spre vama Albita, deoarece drumul era blocat în mai multe puncte. La cererea autoritãtilor din judetul Bacãu, masinile cu tonaj mai mare de 3,5 tone nu au fost lãsate sã circule pe DN2F, autocamioanele fiind oprite de Politia Rutierã Vaslui si trase pe dreapta în comunele de la granita cu Bacãul. În rest, circulatia pe drumurile nationale s-a fãcut în conditii de iarnã. În punctele cu probleme din judet (portiunea Movila lui Burcel – curba spre Codãesti, zona serpentinelor de la Dragomiresti n.r.) carosabilul este acoperit cu zãpadã, dar utilajele au intervenit încontinuu pentru a pãstra drumul circulabil. Pe DE 581, s-a circulat în conditii de iarnã, cu vizibilitate sub 100 de m. Începând cu ora 9.30, pe portiunea de drum Husi – Albita s-a instituit restrictie pentru toate categoriile de autovehicule. Pe DN 24A, pe Valea Prutului, între localitãtile Otetoaia si Lunca Banului s-a format un blocaj care a paralizat circulatia timp de mai multe ore. Soferii care se deplaseazã cãtre Berezeni au fost rugati sã ocoleascã portiunea de drum, pânã la deblocarea traficului. De asemenea, persoanele care au nevoie de dializã au fost aduse, încã de joi searã, la spitale. Ieri, la ora 15.00, DRDP Iasi a prezentat situatia drumurilor nationale din judetul Vaslui: drum închis DN 24B (Husi – Albita) – se actioneazã cu douã autobasculante dotate cu lamã si rãspânditor de antiderapant pentru restabilirea circulatiei; drumuri nationale cu circulatie îngreunatã din cauza conditiilor meteo nefavorabile: DN 24 (Solesti – Iasi), restrictie 3,5 tone; DN 24 (Solesti – limita jud. Iasi), restrictie 3,5 tone. La ora 18.00, am discutat cu prefectul judetului, Eduard Popica. „Am ridicat restrictiile cãtre Iasi si Bacãu, se circulã peste tot în conditii de iarnã. Recomandãm soferilor sã circule atent si sã nu se aventureze pe drumurile nationale sau judetene, dacã nu au vreo urgentã”, este mesajul prefectului, care mergea spre Vama Albita, pentru a controla modul în care se circulã pe acest sector de drum.

Vechea poveste cu drumurile judetene care se blocheazã la orice viscol

Nu existã iarnã cu cãderi mai importante de zãpadã,în care sã nu auzim de aceleasi drumuri judetene paralizate, zile în sir. Ieri dimineatã, în timp ce rafalele de vânt ajungeau la 80 km/h, Consiliul Judetean a anuntat cã se închid mai multe drumuri judetene, dupã cum urmeazã: DJ248A Rafaila-Sofronesti, DJ 284 Arsura-Ghermãnesti, DJ 247 Codãesti-Emil Racovitã, DJ 244C Pãdureni-Urlati, DJ 244 K Munteni de Sus-Tanacu, DJ 245 A Lipovãt-Bogdana. La prânz, au anuntat cã si drumul judetean dintre Rosiesti si Vutcani s-a blocat. Autoritãtile au rugat cetãtenii sã nu porneascã la drum decât dacã este absolut necesar, pentru a nu îngreuna activitatea drumarilor. În jurul orei 15.00, când vântul s-a mai domolit, desi nu mai ningea atât de mult, a început deszãpezirea drumurilor judetene închise. Chiar dacã, la lucru, în jurul orei 14.00, au fost scoase 66 de utilaje si 120 de oameni, asearã erau închise urmãtoarele drumuri: DJ 284 Arsura – Ghermãnesti, DJ 244D Bunesti -Averesti, cu deviere prin DC (drum comunal – n.r.), zona Cârlig si DJ 244A Rosiesti – Vutcani, cu deviere prin DC 47, zona satului Idrici. Asearã, în jurul orei 18.00, l-am contactat pe vicepresedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, care ne-a expus situatia de pe drumurile judetene. „În principiu, din cele 7 drumuri judetene blocate la prânz mai avem unul singur închis, cel dintre Arsura si Ghermãnesti. Sunt alte douã drumuri cu probleme, cel dintre Rosiesti si Vutcani, însã acolo se poate intra în cele douã comune prin drumul comunal 47, iar cel de la Bunesti-Averesti are o deviere prin zona Cârlig. Toatã seara vom lucra pentru a desfunda drumurile judetene, iar de sâmbãtã dimineatã intrãm cu forte proaspete pentru a curãta toate drumurile judetene. Am folosit patru autofreze care vor lucra în continuare pentru desfundarea zonelor în care stratul de zãpadã împiedicã circulatia pe drumurile judetene. Se lucreazã bine, nu ne oprim pânã ce nu vedem cã se circulã pe toate drumurile, desi vor mai fi ninsori, dupã cum se vede”, a anuntat Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui.

Eroii salvatori de la SMURD au mers prin nãmeti spre satul Cujba

Echipajul SMURD a fost solicitat, în jurul orei 16.00, pentru a interveni la o fatã care prezenta intoxicatie medicamentoasã, în comuna Tãcuta, satul Cujba. La un moment dat, ambulanta s-a împotmolit în satul Protopopesti si s-a cerut ajutorul ISU, care a trimis senilata în sprijin. Între timp, pentru a ajunge cât mai repede la pacientã, de teamã cã aceasta si-ar putea pierde viata – informatia initialã era cã fata este în stare de inconstientã si cã ar fi încercat sã se sinucidã! – echipajul de pe SMURD a înfruntat nãmetii de zãpadã si în întuneric, a mers pe jos spre satul Cujba. Fata a fost stabilizatã imediat. Se pare cã pãrintii au observat cã fetei îi este rãu si au cerut ajutorul medicilor la 112, fãrã sã bãnuiascã fapta adolescentei. Când si-a revenit, fata de 15 ani a spus cã a luat un pumn de pastile, pentru cã o durea o mãsea, lucru greu de crezut de personalul medical, care a fãcut tot ce este posibil pentru a o salva. Stabilizatã hemodinamic, fata a fost transportatã la Spitalul Judetean de Urgentã, acolo unde i s-au acordat în continuare servicii medicale de urgentã. Rãmâne, dincolo de interventia propriu-zisã, actul de curaj al medicilor si asistentelor, care au înfruntat nãmetii de 1 metru înãltime, de pe dealurile satului Cujba, pe întuneric, pentru a salva viata fetei.

Mai multe TIR-uri au blocat circulatia pe strãzile din Vaslui, ieri la prânz. „Ne cerem scuze oamenilor”, spune conducerea Goscom

Peste 90% din masinile din municipiul Vaslui au rãmas îngropate în parcãri, ieri, sub nãmetii de zãpadã adusi de furtunã. Se pare cã zona judetului Vaslui a fost epicentrul furtunei, care a paralizat zeci de mii de oameni. La Vaslui, soferii nu s-au încumetat sã-si scoatã masinile din zãpadã, nici mãcar nu le-au curãtat de nãmetii depusi. De altfel, printre blocuri nu a circulat în timpul zilei niciun utilaj cu lamã, astfel cã a fost aproape imposibil sã iesi dintre nãmetii care au ajuns la aproape jumãtate de metru. Nici taxiurile nu mai circulau prin oras, în jurul orei 11.00. “Nu mai merg, nu are sens. Nu am unde sã opresc, toate masinile sunt blocate în zãpadã. Stau acasã pânã se opreste viscolul”, spune un taximetrist. De altfel, strãzile Traian si Stefan cel Mare au fost pustii la orele prânzului, pentru cã putini soferi s-au încumetat sã circule. Directorul Goscom Vaslui ne-a explicat ce s-a petrecut, de ce nu s-a putut actiona mai rapid în cartiere, pe drumurile secundare. „As vrea sã informez populatia municipiului Vaslui cã ne-am confruntat cu situatii incredibil de grele încã de la prima orã a diminetii. În zona Crucea Gãrii, în sensul giratoriu de la Motor Grup, la Centrul de afaceri, la pasarela peste calea feratã, atât în partea dinspre Vaslui, cât si pe zona CET, în zona Teoclinik, peste tot am avut blocaje din cauza TIR-urilor care au derapat si au blocat circulatia pe strãzi. Ore întregi, în loc sã curãtãm strãzile principale sau arterele secundare, a trebuit sã scoatem masinile de tonaj mare în afara carosabilului. Nu este normal ce s-a întâmplat, au fost situatii în are nici ambulantele nu mai puteau trece, din cauza inconstientei soferilor de TIR. Pânã la urmã, dl. primar a dat o dispozitie sã nu mai intre TIR-urile în oras, sã apucãm sã facem ordine pe strãzi”, a explicat Bârleanu. Au apãrut, pe retelele de socializare, diverse mesaje din partea unor vasluieni, în care acestia acuzau autoritãtile cã nu le fac curãtenie în fata blocurilor sau la magazine. Ori, a spus directorul Goscom, legea obligã toti proprietarii de imobile sã iasã si sã-si curete arterele din fata blocurilor, în astfel de situatii. Cât priveste situatia drumurilor dintre blocuri, în parcãri, Cãtãlin Bârleanu a dat asigurãri cã în cursul noptii vor intra la lucru zeci de utilaje, în tot orasul. Asearã, în tot municipiul actionau pentru deszãpezirea trotuarelor 135 de oameni de la Goscom, iar pentru ziua de sâmbãtã alti 115 muncitori vor iesi la treabã pentru a curãta trotuarele. „Utilajele Goscom vor lucra non-stop, inclusiv în noaptea de vineri spre sâmbãtã pentru a curãta orasul. Facem apel la populatie sã intervinã si sã deblocheze anumite zone, sã ajute personalul implicat în deszãpezire”, a spus viceprimarul municipiului Vaslui, Daniel Neacsu.