spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Vladimir Putin, un mascul în lacrimi

- Advertisement -

Vladimir Putin a trăit o traumă serioasă în copilărie și prim urmare, ajuns în funcția de președinte al Rusiei încearcă să-și demonstreze puterea și că nu trebuie să te cerți cu el.

De această părere este psihoterapeutul Philip Jaffé, membru al Federației Psihologilor din Elveția, expert în psihologie medico-legală, doctor în științe psihologice.

„Putin a avut o traumă în copilărie și unele emoții legate de acest fapt ar putea să apară brusc acum la un alt nivel”, a declarat Philip Jaffé, în cadrul unui interviu pentru RFI, comentând lacrimile lui Putin în timpul discursului său în piață, când a devenit iar președinte.

„Putin este omul, care este foarte atașat de simțul locului său în stat”, a adăugat psihologul.

Comentând conflictul ruso-ucrainean și confruntarea Federației Ruse cu Occidentul, Jaffé a declarat că acesta are tangență cu evenimentele din copilăria lui Putin.

„Am impresia că este foarte sensibil la traumele psihologice, la umilințe și iarăși, există semne evidente că a avut așa ceva în copilărie. Toate aceste senzații trec prin el, prin istoria sa personală și prin istoria Rusiei”, a menționat expertul.

„Orice atac, orice critică față de Rusia este luată la modul personal și cred că Vladimir Putin simte că trebuie să acționeze cu forța, ca un macho, pentru a se proteja. Toate acestea vin din copilărie, el trebuie să demonstreze că e mai bine să nu intri cu el în ceartă”, consideră psihologul.

„Dacă copiii l-ar fi îmbrâncit, și-ar fi arătat puterea fizică într-un mod foarte convingător, astfel încât nimeni şi niciodată să nu poată să-l domine. Aceste caracteristici personale ale lui Putin au crescut în activitățile sale politice în tot acest timp, anume din acest motiv a ajuns aproape la puterea absolută în Rusia”, consideră Jaffé.

Faptul că Putin niciodată nu pierde, nici chiar în relaţia cu femeile, chiar și în timpul demonstrațiilor pentru presă, expertul îl explică astfel: „Putin simbolizează (aproape la limita tabloului caricatură) un mascul. El trebuie să fie văzut ca un mascul dominant”.

În opinia lui Jaffé, președintele Putin este un prizonier al imaginii sale, pe care încearcă cu disperare să o proiecteze. Este vorba de fața sa cu care se simte confortabil.

„Însă, posibil să existe și un calcul serios – iar el este foarte deștept, această imagine pe plan politic și geopolitic funcționează în felul următor: „Cu Putin și cu Rusia nu e de glumă. Și eu admir acest curaj, de care dau dovadă”, reiterează psihoterapeutul.

Jaffé nu exclude faptul că Putin luptă cu sentimentul de inferioritate. „El trebuie să demonstreze permanent că este puternic și că nu există nici un semn de vulnerabilitate a capacității sale de apărare, doar aşa se simte confortabil. El se simte într-o oarecare măsură neconfortabil și aceasta iarăși ne întoarce în copilăria lui, în care au existat traume și supărări”, a declarat psihoterapeutul elveţian.

„Există o mulțime de dovezi că Putin – o persoană social neadaptată (incomodă) are probleme cu dezvoltarea relațiilor, cu căutarea prietenilor și așa mai departe”, a mai spus terapeutul.

„Această stângăcie se manifestă în moduri diferite. Fie să nu fii galant cu femeile, fie să săruți copiii pe burtică, fie apare dorința de fi înconjurat de oameni mai mici ca tine”, a adăugat Jaffé.

Acesta a mai menționat de asemenea că quasi-dictatorii puternici sau dictatorii cum ar fi Muammar Gaddafi sau Benito Mussolini, uneori „pierd simțul realității”, din cauza căruia devin și mai iraționali, imprevizibili și periculoși, făcând lucruri ciudate.

„Există chiar și sindromul care descrie întocmai acest întreg proces – Hubris syndrome – un respect de sine exagerat ca urmare a faptului că o perioadă lungă de timp omul a avut în mâini o putere prea mare. Nu spun că Putin are sindromul Hubris. Deși mulți, fără îndoială vor menționa că politicianul Putin este un exemplu perfect al acestui sindrom”, a punctat expertul.

„Unde stă Putin în spectru – liderul influent al statului sau un dictator bolnav psihic? Mulți spun că Putin are simptomele unui dictator bolnav psihic, decât al unui lider influent. Aceasta nu e ceea ce cred, deoarece Putin nu este Gaddafi, dar pericolul există permanent, dacă puterea nu este controlată de Constituție, care garantează siguranță”, a spus Jaffé.

Potrivit lui, medicamentul eficient împotriva transformării unui lider politic într-un om irațional și periculos reprezintă garanția că puterea este limitată în timp și la un moment dat el va trebui să renunțe la ea.

„Puțini dintre liderii influenți, care au deținut puterea absolută, au putut să plece cu demnitate din propria inițiativă”, a spus psihologul. Vorbind despre ruși, Jaffé a spus că poporul Rusiei de-a lungul istoriei s-a supus unei puteri foarte influente și centralizate.

„Partidul Comunist a ținut în frâu poporul rus mulți ani, același lucru poate fi spus și despre puterea țaristă. Nu știu, este nevoie de mai multe instituții de învățământ și democratice, dar, fără îndoială, istoria se repetă și cel mai probabil, se poate întâmpla ceva rău”, a mai spus expertul.

Cititi: http://jurnal.md/ro/news/vladimir-putin-un-mascul-in-lacrimi-1177700/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.