|

Vlãdut de la Draxeni rupe tiparul: s-a calificat la “nationala” de Biologie, dar vrea sã se facã preot

BRAVO… Vlãdut Costan este elevul care dovedeste încã o datã, dacã mai era cazul, cã si în mediul rural se învatã carte. Urmeazã cursurile Scolii Gimnaziale Draxeni, comuna Rebricea, si duminicã a reusit sã obtinã cel mai bun punctaj de pe judet, la clasa a VII-a, la Olimpiada de Biologie, lãsându-i mascã pe colegii sãi care învatã la liceele titrate din Vaslui, Husi sau Bârlad. S-a calificat la faza nationalã, însã nu se opreste aici, pentru cã se pregãteste de un nou rezultat pe mãsurã la o altã disciplinã: Religie. De aceastã materie se leagã si cea mai mare dorintã a sa, aceea de a deveni preot pentru a putea sã-si ajute semenii. Alãturi de Vlãdut, vor mai reprezenta judetul Vaslui la Olimpiada Nationalã de Biologie alti trei elevi. Numãrul lor este posibil sã creascã, pentru cã Ministerul Educatiei Nationale urmeazã sã redistribuie alte câteva locuri elevilor cu cele mai bune punctaje din tarã. Lista întreagã cu numele acestora, precum si povestile lor, le veti putea citi în editia de mâine.

Faza judeteanã a Olimpiadei de Biologie s-a desfãsurat duminicã,17 martie, la Scoala Gimnazialã „George Tutoveanu” Bârlad. Din pãcate, la clasa a XII-a, niciun elev nu a reusit sã obtinã minimul de punctaj pentru a se califica la faza nationalã, însã surpriza vine de la clasa a VII-a, unde un elev din mediu rural, din comun Rebricea a arãtat cã Emil Racovitã mai are urmasi la Vaslui . Acesta va merge, la Bihor, la faza nationalã unde-si va continua aventura, demonstrând cã acolo unde profesorii îsi dau intersul se obtin si rezultate, chiar dacã scoala e la capãtul judetului, într-un sat uitat de lume.

Vlãdut nu vrea sã se facã medic, ci preot: “Vreau sã ajut oamenii!”

Unul dintre elevii care i-au uimit anul acesta pe profesorii de Biologie este Vlãdut Costan, de la Scoala Gimnazialã Draxeni, comuna Rebricea, coordonat de tânãra profesoara Sandu Daniela, care a reusit sã se califice la faza nationalã a olimpiadei. Fire modestã si, totodatã, ambitioasã, acesta ne-a povestit cum i s-au pãrut subiectele si ce îsi doreste sã se facã dupã ce va termina studiile. „Subiectele mi s-au pãrut putin mai usoare decât la faza localã, cel putin putin la partea a treia. Cu toate acestea, nu mã asteptam sã trec mai departe. Pentru faza nationalã am putine emotii. Acum mã pregãtesc pentru Olimpiada de Religie, faza judeteanã, care va avea loc weekend-ul urmãtor. Îmi place mai mult materia aceasta, poate si pentru cã mã duc în fiecare duminicã la bisericã, unde îl ajut pe pãrinte cu orice e nevoie. Nu vreau sã mã fac doctor, ci preot, ca sã ajut oamenii. Dupã ce termin gimnaziul, vreau sã dau la Seminarul de la Husi. În timpul liber, mã mai joc cu Robert, fratele meu mai mic, cãrti, remy, table, ne mai uitãm la desene sau mai stãm pe telefon, cã nu prea sunt copii de vârsta noastrã în zonã”, a povestit Vlãdut.

Mama lui Vlãdut: “dacã lui îi este sortit sã devinã preot, noi îl vom sustine întrutotul”

Mândrã de el, mama bãiatului spune cã îl va sustine în tot ceea ce îsi doreste sã facã. “Nu prea îl pun la treburi în gospodãrie. Sigur, dacã e nevoie de ceva, mã ajutã, dar dacã are de învãtat, nu îl mai deranjez eu. Oricum vine de la scoalã în jurul orei 14:00, mai stã putin, mãnâncã, îsi face temele, citeste, apoi trebuie sã se recreeze putin, weekend-urile si le petrece pe la bisericã, deci e ocupat mai mereu. Nu stiu de unde atractia aceasta a lui pentru bisericã. Noi nu l-am obligat sã se ducã, nu am fãcut nimic special pentru a-l îndemna sã meargã la bisericã, pur si simplu s-a simtit el atras de zona aceasta. Are si un unchi care e preot, probabil a contat si asta, nu stiu sigur. Fiecare are drumul lui în viatã, dacã lui îi este sortit sã devinã preot, noi îl vom sustine întrutotul”, a spus mama lui Vlãdut.