spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
18-apr.-2024

Vlahutã comemorat la 100 de ani de la moartea sa! (FOTO)

- Advertisement -

EVENIMENT…La Primãria Bârlad a avut loc un simpozion cu tema „Centenar Alexandru Vlahutã (1858-1919). Omagiu al Bârladului si al Academiei Bârlãdene”, urmat de o lansare a unei editii antologice de poezii ale scriitorului si o plachetã rebusistã dedicatã evenimentului. Manifestarea a fost dedicatã în întregime scriitorului Alexandru Vlahutã, de la disparitia cãruia se împlinesc în acest an 100 de ani. Activitatea a avut loc si în satul natal al scriitorului, care azi îi poartã numele, la Scoala Gimnazialã din sat, în fata mai multor invitati. Scriitorul Al. Vlahutã a învãtat atât în localitatea sa natalã, cât si la Bârlad, lãsând urme adânci în cultura româneascã.

La Primãria Bârlad a avut loc la sfârsitul sãptãmânii trecute, un simpozion cu tema „Centenar Alexandru Vlahutã (1858-1919)”. Omagiu al Bârladului si al Academiei Bârlãdene”, urmat de o lansare de carte: „Alexandru Vlahutã: Poezii, editie antologicã”. Editia este alcãtuitã de poetul bârlãdean Simion Bogdãnescu si a fost prezentatã de Elena Popoiu, Simion Bogdãnescu,Theodor Codreanu si Valeriu Stancu, a urmat apoi un semnal editorial al cunoscutului rebusist Serghei Colosenco, care si-a lansat placheta rebus „Alexandru Vlahutã”. Placheta a fost prezentatã de prof. Elena Popoiu. „Este cea de-a doua plachetã despre Alexandru Vlahutã, prima fiind scoasã la 100 de ani de la nasterea sa, iar cea de acum la 100 de ani de la moartea nepretuitului scriitor. Placheta cuprinde câteva poezii din ciclul <<Profiluri>> , de fapt sapte poezii, plus o parte din proza scrisã despre prietenii sãi: Eminescu, Delavrancea, Cosbuc si Nicolae Grigorescu, cu ultimul fiind chiar rudã! Fiul pictorului Grigorescu s-a cãsãtorit cu fiica lui Alexandru Vlahutã”, sunt câteva dezvãluiri despre ce „enigme” cuprinde placheta rebusistã a lui Serghei Colosenco.

Acelasi simpozion a avul loc si în satul natal al scriitorului

Astãzi se împlinesc 100 de ani de la trecerea sa în eternitate, iar Bârladul si comuna sa natalã, Alexandru Vlahutã, nu puteau sã nu marcheze acest eveniment. Asa cã la Scoala Gimnazialã „Al. Vlahutã” din satul natal al scriitorului, în prezenta primarului Dãnut Cojocaru, a inspectorului general al ISJ Vasluil, prof. Gabriela Plãcintã David, presedinta Academiei Bârlãdene Elena Monu si vicepresedinta Elena Popoiu, l-au comemorat pe Alexandru Vlahuta la cei 100 de ani de la moartea scriitorului, chiar în satul natal. A fost un simpozion scurt la scoalã, în care s-au prezentat date biografice de cãtre profesorul de istorie Simina Constantinescu si prof. dr. Elena Monu. Si aici a fost lansat volumul de poezii scos de Academia Bârlãdeanã ca omagiu pentru Alexandru Vlahutã – prezentat de poetul Simion Bogdãnescu.

Alexandru Vlahutã  s-a nãscut pe 5 septembrie 1858 în satul Plesesti, azi comuna Alexandru Vlahutã, si a decedat pe 19 noiembrie 1919 la Bucuresti.  A fost primul scriitor român  care într-una dintre cele mai cunoscute cãrti ale sale „România Pitoreascã”, a fãcut cea mai frumoasã reclamã tãrii noastre, Dumitru Mici spunând despre carte cã este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldã iubire de tarã”. A fost fiul unui mic proprietar de pãmânt. A urmat scoala primarã si liceul din Bârlad între anii 1867 si 1878.  În timpul  celui dintâi rãzboi mondial a locuit în Iasi si apoi la Bârlad, unde era vizitat de multi tineri scriitori, pe care îi îndruma cu solicitudine; unul dintre acestia a fost  un alt scriitor îndrãgit de bârlãdeni si anume Vasile Voiculescu. Alexandru Vlahutã a murit pe 19 noiembrie 1919, la Bucuresti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.