|

Volocaru Cocãlaru’

“Gicã Contra” loveste din nou în Consiliul Local

SCANDAL Ieri, consilierii locali vasluieni au fost la un pas de a se încãiera, desi nimic nu prevestea furtuna care se va abate peste CL înainte de sedintã. Totul a plecat de la aberatiile unui consilier de la PPDD, Alexandru Volocaru, cel care a avut reactii necontrolate si iesiri care au iritat pe majoritatea consilierilor. La primul punct al ordinii de zi, legate de o rectificare bugetarã propusã de primarul Vasile Pavãl, consilierul PPDD a avut o replicã de Cascadorii Râsului: “Ni se spune aici cã se doreste achizitionarea unui robot de bucãtãrie. E perfect, dar nu ni se spune ce face acest robot: toacã carne, face sendvisuri… Vi se pare hilar, dar asa este”, a fost declaratia aiuritã a acestui nou “Gicã Contra” al administratiei locale vasluiane. “Sã mã ierte dl. consilier Volocaru, dar este treaba noastrã câte hãlci de carne toacã un robot de bucãtãrie? Nu cumva ne depãsim atributiile?”, a izbucnit Valeriu Caragatã, consilier USL, fostul viceprimar al orasului.

Dacã primarul Vasile Pavãl nu ar fi fãcut încasãri de la comercianti la Zilele Vasluiului si bâlciul anual, poate cã nu ar fi luat foc consilierul de la PPDD si nu ar fi ridicat penibila problemã a robotului profesional. Ori, primãria a încasat în jur de 5 miliarde de lei vechi de la comercianti, la cele douã evenimente ale orasului, bani care trebuiau trecuti în bugetul local. Primarul a propus Consiliului Local o serie de obiective de investitii sau cheltuieli urgente, printre care achizitia unor echipamente necesare Cantinei de Ajutor Social, ca si cumpãrarea unor cantitãti de alimente pentru cei care servesc masa aici. Lui Volocaru i-a sãrit imediat în ochi achizitia unui robot de bucãtãrie. “Vrem sã cumpãrãm un robot de bucãtãrie. E perfect, dar nu ni se spune ce face acest robot: toacã carne, face sendvisuri… Vi se pare hilar, dar asa este. De asemenea, se spune cã se doreste un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei zone modernizate în Parcul Copou. Din punctul meu de vedere, parcul Copou este foarte bine asa cum este acum, ar trebui sã gãsim fonduri si pentru alte parcuri din Vaslui. Pe urmã, vãd cã este trecutã o sumã de 885 de milioane de lei vechi pentru hrana asistatilor social. Nu-i putem lãsa fãrã masã, dar trebuie sã stim si noi ce se cumpãrã, în ce cantitãti, sumele sunt considerabile, ce cumpãrãm cu ei, 5 tone de carne, 10 tone de mere”, a fost declaratia care a stârnit rãzboiul în CL Vaslui.

Caragatã a dat o lectie de administratie. Fostul prefect Zaharia nu a înteles nimic!

“Trebuie fãcutã referire la executia bugetarã. Consider necesare câteva explicatii: o proiectie bugetarã la începutul anului, aprobatã, poate suferi modificãri datoritã atragerii de sume (transferuri, sponsorizãri, fonduri europene) sau a chiverniselii, a economisirii sumelor. Aceste rectificãri bugetare scot în evidentã economia banului public! Neputând fi cheltuiti decât conform prevederilor legale, trebuie duse sumele obtinute de primãrie spre investitiile necesare. Proiectia bugetarã nu va fi niciodatã identicã cu executia bugetarã.

Totodatã, investitiile trebuie derulate dupã anumite proceduri. Ne putem adresa în scris, ca si consilieri, primãriei sau putem avea încredere în spusele specialistilor. Sumele care nu au putut fi folosite asa cum s-a prevãzut la începutul anului trebuie redirectionate spre ceea ce este necesar comunitãtii. Sunt institutii (Auditul, Curtea de Conturi si altele) care verificã modul de cheltuire a banului public! Nimeni nu cheltuie în interes personal, intentia executivului este clarã, nu cred cã sunt motive sã cerem numãrul halcilor de carne care vor fi tocate de robotul de bucãtãrie! Cer scuze pentru derapaj, n-am vrut sa deranjez pe nimeni”, a reactionat fostul viceprimar al Vasluiului, Valeriu Caragatã, consilier USL. Fost prefect de Vaslui, consilierul PDL Ioan Zaharia s-a lansat si el în critici la adresa primãriei, spunând cã “aceste rectificãri bugetare lunare sunt obiceiuri nesãnãtoase pentru administratia publicã localã”, desi ar fi trebuit sã stie cã se impun rectificãri ori de câte ori survin modificãri în executia bugetarã a unui an, în cazul de fatã fiind vorba de suma de 5 miliarde obtinutã de la comerciantii care au participat la cele douã evenimente ale orasului, în august si septembrie. Consilierul Volocaru a dorit sã se facã de râs pânã la capãt si a jignit toatã conducerea clubului de handbal a orasului: “Insist asupra faptului cã nu am cerut niciodatã cantitãti exacte, dar o explicitare generalã trebuie sã se facã. Dacã sunt alte institutii care verificã modul de cheltuire a banului, atunci noi ce mai cãutãm aici? Putem pleca acasa! Explicitãrile nu sunt pentru mine, ci pentru cetãteni, pentru cei care m-au ales. Cei de la Handbal Club Vaslui, de exemplu, ar trebui sã aibã minimul bun simt sã vinã în fata noastrã, sã ne prezinte o situatie a sumelor cerute, ce s-a fãcut cu banii, ce obiective au”. Nervos, consilierul Caragatã aproape a sãrit de la masã: “Îi faceti nesimtiti pe cei de la Handbal Club?”. “Dar ce, dvs. reprezentati Handbal Club aici?”, a fost rãspunsul tupeist al lui Volocaru. “Este un afront personal sã ne faceti nesimtiti pe mine si pe dl. viceprimar Radu, care ne ocupãm de HC Vaslui. Ati fost vreodatã la un meci de handbal?”, a întrebat Caragatã. “Nu-mi place handbalul”, a spus Volocaru, moment în care consilierii de la USL aproape cã au vrut sã plece de la sedintã, considerând cã reprezentantul PPDD îsi bate joc de ei.

Vasile Pavãl e convins cã rãutatea unor consilieri nu are limite. Si, spunem noi, si prostia…

Din acest tablou rãzboinic nu putea lipsi consilierul PDL Marius Arcãleanu, fostul contracandidat al primarului Pavãl la alegerile locale. “Într-adevãr aspectul executiei bugetare la nivelul hãlcilor de carne nu ar trebui sã fie subiect al discutiei în Consiliul Local, vreau doar sã punctez cã dl. consilier Caragatã nu trebuie sã ne dea nouã lectii referitoare la buget si proiectie bugetarã”, a spus Arcãleanu. “Este a doua rectificare bugetarã din acest an. Eu cred cã se depãsesc atributiile. Am înteles cã un Consiliu Local legifereazã cheltuirea banului iar responsabilitatea este a primãriei si a executivului. Dacã Consiliul Local este organism de anchetã, faceti comisie, veniti la Executiv si analizati. Însã aceastã sarcinã este a altor institutii care verificã legalitatea cheltuirii sumelor. Portiile care au o norma de hranã zilnicã necesitã anumite sume. Cred cã în regulamentul dvs. nu exista un capitol care sã spunã cã verificati Executivul, ci cã legiferati. Între a avea principii si a fi mereu contra, de a fi într-o parte de acord si peste 2 luni vã rãzgânditi, asta este, dar trebuie sã se înteleagã ca nu venim aici cu baliverne, ci cu ceea ce este necesar comunitãtii. Pot exista modificãri, dar înscrierea pe ordinea de zi vine dintr-o necesitate a comunitãtii. Stiti cã obiectivul HC Vaslui este de promovare în liga nationalã, am transmis în presã, v-am spus si dvs. în sedinta CL! Sã lãsãm jignirile si sã întelegem cã încercãm sã facem lucruri bune, nu v-am fãcut de râs nicãieri în tarã si în lume”, a fost replica primarului Vasile Pavãl, în timp ce Volocaru ar mai fi avut ceva de comentat.

Consilierul “Gicã Contra” este si împotriva locatarilor care se încãlzesc în sistem centralizat…

De parcã toate prostiile spuse în prima parte a sedintei nu ar fi fost de ajuns, Alexandru Volocaru a avut si alte interventii penibile în sedinta de ieri. De exemplu, la punctul legat de înfiintarea unei societãti care se va ocupa de locuintele de stat rãmase la Goscom, consilierul PPDD a spus cã “doriti înfiintarea unei societãti, la care sã angajati alti oameni, plãtiti bine, desi nu este nevoie de asa ceva”. Când a venit vorba despre concesionarea sistemului de alimentare cu energie termicã cãtre societatea Termprod, Volocaru si-a dat “doctoratul”: “Azi avem o licitatie încheiatã si aflãm cã Termprod este câstigãtorul, dar suntem în conflict, fiind câstigãtor la o licitatie organizatã de primãrie, neavând salariati sau kilowati în administrare. Aceastã licitatie este un mare fals si o mare gresealã”. Pe surse, se spune cã Volocaru ar fi fost nemultumit de faptul cã primãria ar fi refuzat sã cumpere centrale termice de la firma acestuia, fapt care l-a scos din sãrite pe consilierul PPDD!