spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Vom avea alegeri anticipate, odatã cu localele, asa cum îsi doreste PNL?

- Advertisement -

MULTE ÎNTREBÃRI… Guvernul PNL doreste alegeri parlamentare anticipate deoarece are „un program ascuns de guvernare” pe care vrea sã-l aplice mai repede, spune liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta atentioneazã alegãtorii „sã fie foarte atenti”, mai ales cã PNL promoveazã cu insistentã ideea alegerilor anticipate. „E o nebuloasã în ceea ce priveste motivatia acestor alegeri anticipate. Se aflã deja la guvernare. Pretind cã existã o majoritate stabilã. Singurul motiv pentru care ar trebui fãcute alegerile anticipate ar fi cã existã un program ascuns de guvernare pe care nu vor sã-l devoaleze în aceste momente si vor sã-si scurteze cât mai mult posibil sederea la guvernarea aceasta care urmeazã pânã la alegerile normale, pentru ca dupã aceea sã-l poatã punã în aplicare. Dacã aceastã ipotezã a mea este cât de cât adevãratã, ar trebui ca alegãtorii sã fie foarte atenti. Nu stiu dacã mecanismele parlamentare vor permite o asemenea întorsãturã din condei a practicilor electorale”, mai spune Dumitru Buzatu. Liderii PSD s-au întrunit, în urmã cu câteva zile, pentru a discuta despre depunerea unei motiuni de cenzurã pentru demiterea Guvernului Orban si despre congresul PSD care urmeazã sã aibã loc în februarie. Un alt subiect de discutie vizeazã alegerile anticipate.

S-a spus, la un moment dat, cã aceste alegeri locale trebuie organizate în acelasi timp cu localele, idee sustinutã de unii lideri PNL. Ori, în acest timp, presedintele Klaus Iohannis sustine cã, „în foarte scurt timp” Guvernul va modifica legislatia, astfel încât primarii sã fie alesi în douã tururi. În plus, alegerile anticipate trebuie organizate cât mai repede, este de pãrere presedintele. Klaus Iohannis a spus cã – desi sustine necesitatea alegerilor anticipate – n-a cerut nici demisia Guvernului, nici pe cea a premierului, asa cum s-a vehiculat în unele media. Întrebat de presã dacã presedintele îsi doreste, în continuare, alegeri anticipate, acesta a spus ca da. „Am câstigat europarlamentarele si alegerile prezidentiale. Românii au arãtat cã vor o schimbare. Meritã sã facem alegeri anticipate acum. Dacã ne miscãm repede si facem alegeri, vom avea un an pentru a lua mãsurile asa cum îsi doresc românii”, a spus Iohannis. Întrebat dacã, în contextul anticipatelor, a cerut din nou demisia Guvernului si a premierului Orban, Iohannis a precizat: „Eu nu am cerut niciodatã nici demisia Guvernului, nici pe cea a premierului. Daca as face asa ceva, ati afla-o de la mine”, a mai spus presedintele României. Acesta a subliniat ca, „în cel mai scurt timp, Guvernul va promova alegerea primarilor în douã tururi”. Întrebat de jurnalisti dacã schimbarea legislatiei se va face prin OUG sau prin procedurã parlamentarã, Iohannis a declarat: „Veti vedea, observând activitatea Guvernului. Veti primi în curând de la Guvern. Nu e rolul meu sã spun”.

Vasluienii se întreabã: „Cum ajungem la anticipate?”

Pentru declansarea alegerilor anticipate, este nevoie de o majoritate în Parlament care sã fie de acord cu acest lucru. Parlamentul trebuie sã respingã douã propuneri de premier în mai putin de 60 de zile. Odatã dizolvat Parlamentul, alegerile anticipate trebuie organizate în maximum 3 luni de la data dizolvãrii Legislativului. Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilã constituirea unui nou Guvern, constatatã prin respingerea a douã cereri de investiturã succesive. Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, douã propuneri de premier din partea presedintelui. Acest lucru se poate declansa prin motiune de cenzurã la adresa Guvernului, în Parlament sau prin demisia Guvernului. Dizolvarea Parlamentului, ultima etapã a alegerilor anticipate, implicã parcurgerea mai multor etape, care pot dura sãptãmâni, chiar si luni de zile. În acest moment, se aplicã Articolul 89 din Constitutie: „(1) Dupã consultarea președintilor celor douã Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate sã dizolve Parlamentul, dacã acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai dupã respingerea a cel putin douã solicitãri de învestiturã. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singurã datã. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgentã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.