|

Vouchere de mii de euro pentru persoanele cu dizabilitãti

DE AJUTOR… Persoanele cu dizabilitãti vor putea beneficia de vouchere în valoare chiar si de 5000 de euro, pentru achizitionarea dispozitivelor si tehnologiilor asistive în vederea angajãrii.

Potrivit Ministrului Muncii, Marius Budãi, cererile pentru aceste vouchere se vor putea depune începând de sãptãmâna viitoare. “Programul este intrat în vigoare, sunt semnate contractele si este asigurat cadrul normativ. Lunea viitoare, cel târziu, ar trebui ca primele persoane sã înceapã sã depunã cererile si sã începem sã achizitionãm dispozitivele. În cadrul acestei sume, persoanele cu dizabilitãti îsi vor putea achizitiona o protezã performantã, o tehnologie care constã într-o camerã de luat vederi, care se monteazã la ochelari pentru recunoastere facialã, recunoastere de obstacole, care pot încurca acea persoanã nevãzãtoare”, a declarat Marius Budãi. Potrivit estimãrilor, de acest voucher de 5.000 de euro ar putea beneficia cinci mii de persoane cu dizabilitãti, care primesc, în prezent, servicii de informare si consiliere din partea agentiilor judetene de ocupare a fortei de muncã în vederea gãsirii unui loc de muncã.

Angajarea, obiectivul principal al acestui program

Potrivit ministrului Muncii, prin finantarea acestui program se va urmãri ca persoanele cu dizabilitãti sã se poatã angaja mai usor. “Mãsura principalã este angajarea. Atunci când depui o fitã de proiect undeva, ai anumiti coeficienti dati pe fiecare criteriu îndeplinit. Nu am pus un procent foarte mare, fiind constienti de faptul cã totusi vorbim de niste persoane cu probleme de ordinul dizabilitãtilor. Noi ne dorim foarte mult ca aceste persoane sã se angajeze, pentru cã îsi cresc veniturile, noi nu le luãm drepturile prevãzute în certificatul de handicap. Mai important pentru noi este faptul cã avem o relatie în ambele sensuri, adicã pe ei îi constientizãm cã sunt necesari societãtii si invers, societatea trebuie sã fie constientã cã avem nevoie de acesti oameni. Acesta este scopul principal de suflet al acestui proiect”, a mai precizat Marius Budãi.