|

“Zeul” Ciupilan s-a fãcut de râs

DILEME POLITICO-ECONOMICE O nouã sedintã tumultoasã a avut loc ieri, în CL Husi, la finalul cãreia si cea de-a doua încercare a primarului Ioan Ciupilan, de a trece de votul majoritãtii exercitiul bugetar pe 2012, s-a soldat cu un esec lamentabil! Consilierii au pornit din nou tirul întrebãrilor despre cheltuielile nejustificate de la “Parcul Recea”, de la proiectul privind supravegherea video a orasului, precum si de la Centrul Consultativ, însã nici de aceastã datã nu s-au aflat rãspunsuri clare, ba, mai mult, lucrurile s-au complicat: s-a descoperit cã s-au achizitionat la “Parcul Recea” arbusti la pretul de… 1500 lei, bucata! De departe însã, elementul de noutate absolutã al sedintei a constat în momentul de spectacol politic, la care, ce-i drept, nimeni nu se astepta: consilierii PDL, supãrati pe primarul Ioan Ciupilan, care a început sã se dezicã în ultima vreme de partidul lor, i-au înmânat, în batjocurã, adeziunea sa la PDL, frumos înrãmatã! Vizibil iritat de gestul care s-a dorit a fi un mesaj cu mult subînteles, primarul a luat cadoul, însã, nervos, l-a spart în camera alãturatã sãlii de sedintã! Degetul pe ranã l-a pus si mai apãsat consilierul Cãtãlin Tocu: “Domnule primar, v-ati crezut semizeu, dar este momentul sã vã reveniti”!

Patru ceasuri s-au agitat spiritele în plenul CL Husi, însã degeaba! Nu s-a aflat nimic din ceea ce toatã lumea vrea sã stie: de ce au avut aceste preturi fabuloase achizitiile din Parcul Recea sau cele din proiectul privind supravegherea video?! În noua încercare de convingere a consilierilor sã aprobe cheltuielile din aceste proiecte, executivul a succit putin sumele, însã tot mari au rãmas. Acum, toboganul care costa peste 600 de milioane de lei vechi a fost prezentat la un pret de peste 400 de milioane de lei vechi, de exemplu. Chiar dacã diferenta s-a pus în seama unor cheltuieli aferente, tot este urias costul unui tobogan de plastic. În plus, lucrurile s-au mai complicat si cu costurile exorbitante ale unor copãcei din parc, pe care s-au cheltuit sute de mii de lei. S-au achizitionat, de pildã, 73 de arbusti cu câte…1500 de lei bucata! Zadarnic s-a cerut ca mãcar numele acestor arbusti pretiosi sã fie fãcut public, pentru cã toatã lumea, de la primar pânã la functionari, nu au putut sã dea rãspunsul!

Functionarii Primãriei, show total la sedintã!

În fata tirului de întrebãri, venite atât de la alesii USL, cât si de la consilierii PDL, primarul Ciuplan striga întruna la functionarii prezenti la sedintã. “V-am rugat sã aduceti actele de la parc, pentru a se vedea cheltuielile. Eu nu stiu cum se cheamã copãceii, dar aduceti hârtiile sã ne uitãm! Acum le aduceti, aici! Unde-i Dumãscu? Maxim, unde e? Acum sã aduceti actele!”, ordona primarul. Degeaba, însã! Functionarii se fâstâceau, plecau din salã, reveneau cu câteva hârtii fãrã relevantã si cu obrajii rosii… “Ce faceti, mãi?! De câte ori am spus cã sã punem în dosarul de sedinte toate documentele? Ce e asa de greu de adus devizul, tot, actele cu lucrãrile efectuate? Doamna Sîrghi, ce faceti, doamnã? Cum se cheamã acei arbusti, cã ati fost manager de proiect?”, striga primarul. Si iar plecau functionarii, si iar reveneau fãrã niciun rãspuns lãmuritor. “Spuneti mai bine cã nu le aveti, cã nu stiti cum se cheamã mãcar acesti copãcei, pe care s-a dat 1500 de lei”, a spus Liviu Iacob, sustinut si de alti consilieri, mirati si ei de ce se întâmplã. “Domnule primar, dacã functionarii nu îsi fac treaba, aplicati sanctiuni, domnule primar! Nu se poate asa! Nu stiti nici dumneavoastrã, nu stiu nici ei, noi ce le spunem oamenilor care ne întreabã, despre cheltuielile de la parc?!”, a spus Aurel Cãciulã. La fel s-a întâmplat si la proiectul cu camerele de supraveghere video, unde una din camere s-a achizitionat cu 17000 bucata, desi, anterior, la Parcul Recea, aceeasi achizitie era fãcutã cu mai putin de 1000 de lei. “Noi plecãm acasã, la fel de nedumeriti precum am venit”, a mai spus Aurel Cãciulã.

S-a trecut la vot si, evident, proiectul n-a trecut. Membrii PP-DD, prin intermediul lui Constantin Bârsan, au fost si mai sinceri decât atât. “Domnilor, trebuie sã spunem cã, la ce sume se aratã aici, la ce acuze sunt si la cum se prezintã problema, nouã, consilierilor PP-DD, ne este fricã sã votãm aceste proiecte”. Primarul a tinut sã intervinã: “Domnilor consilieri, nu e corect, pentru cã toate aceste proiecte, toate aceste cheltuieli au fost fãcute cu votul dumneavoastrã, v-am pus în dosar toate hotãrârile. Acum, dintr-odatã, nu le mai stiti, nu le mai sustineti, e problema dumneavoastrã. Eu, ce am fãcut, am fãcut pentru huseni”, a spus primarul.

NERVI

I-au pus în ramã adeziunea la PDL, iar primarul a aruncat-o la cos!

Desi extrem de învolburatã din pricina cifrelor, care nu ieseau de niciun fel, sedinta a avut si elementele sale de… spectacol politic! La un moment dat, Cãtãlin Dogaru, ales presedinte de sedintã, a tinut sã dezvãluie plenului cadoul pe care i l-a pregãtit primarului Ioan Ciupilan. Tacticos, a scos dintr-o pungutã un tablou inedit în care se putea vedea – ghici ce?! – adeziunea la PDL a primarului Ioan Ciupilan, semnatã chiar a doua zi, dupã ce a fost ales de huseni în functia de primar, pentru a doua oarã. “Poftim, domnule primar, ca sã nu mai spuneti cã nu sunteti membru PDL!”, a punctat, ironic, Dogaru. Nervos, primarul a luat cadoul, zicând “N-am fost niciodatã membru PDL si nici nu voi fi! Sunt independent si mã duc unde vreau”. A intrat apoi în antecamera sa si, dupã zgomotul produs, clar cã tabloul a fost fãcut tãndãri. Surpriza a fost când pe usã, la scurt timp dupã “scena tabloului”, a intrat si Dan Marian, s-a asezat pe un scaun, fãrã însã sã spunã ceva.A avut însã, în biroul primarului, un schimb de replici cu acesta. S-a trecut apoi la votarea exercitiului bugetar pe 2012 si, asa cum era usor de anticipat, proiectul nu a trecut.