|

Zilele Culturale ale Vasluiului: de toate pentru toti, mai putin culturã!

SÃRBÃTOAREA ORASULUI… Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui au ajuns sã nu-si mai merite numele. Dacã în anii trecuti programul evenimentului cuprindea o sumedenie de lansãri de carte si expozitii de picturã si fotografie, anul acesta programul cultural s-a subtiat de tot. Singurul strop de “culturã” este reprezentat de lansarea de carte a celui ce se considerã “întemeitorul presei vasluiene”, Dumitru V. Marin – “101 vasluieni pentru 100 ani” si a revistei sale, distribuitã în nenumãrate colturi ale lumii – “Meridianul cultural românesc” nr. 8. Dacã doar atât a putut oferi municipiul Vaslui în materie de culturã, atunci nu ar trebui sã mai fim indignati când suntem etichetati negativ. Ba mai mult, dat fiind numãrul mare de tarabe cu cartofi prãjiti si mici sfârâind pe grãtare, poate n-ar fi rãu ca autoritãtile sã numeascã acest eveniment Zilele Culinare ale Vasluiului sau, de ce nu, Zilele Gurmanzilor din Vaslui.

Pânã se mai gândesc autoritãtile locale la propunerea noastrã, aceea de a modifica denumirea evenimentului sau de a-i crea esentã “culturalã”, vã prezentãm programul evenimentului. Sãrbãtoarea orasului Vaslui debuteazã astãzi, de la ora 10:00, cu un spectacol sustinut de Corala “Fantasia”, Fanfara “Rotaria” si Asociatia “MuzArt”, precum si cu parada personajelor de poveste pe traseul str. Spiru Haret – str. Mihail Kogãlniceanu – Parcul Copou. Azi si mâine, de la ora 11:00, în Parcul Copou, va avea loc un spectacol cu teatru de pãpusi pentru copii, sustinut de elevii Asociatiei Culturale “Podul Înalt” – Muntenii de Jos, coordonati de prof. Romicã Brunchi. Acestia vor pune în scenã piesele “Cãsuta iepurasului” si “Prostia omeneascã”. Tot azi vor fi sãrbãtorite cuplurile care au împlinit 50 ani de cãsnicie. Seara se va încheia cu un spectacol de muzicã popularã, sustinut de Grupul Folcloric “Floarea dorului”, coordonator Adrian Cãlin, Orchestra de muzicã popularã “Rapsodia Vasluiului”, dirijor Cristian Nãstase, Ansamblul de dnasuri “Hora Vasluiului”, coregraf Virginel Solomo, si Ansamblul de Muzicã Traditionalã româneascã “Icoane”, conducãtor prof. univ. dr Ioan Bocsa, instructor lect. univ. dr. Alina Stan.

“Multi cred cã dacã s-a fãcut un spectacol, gata, e culturã”

Dupã cum ati observat cu totii, nu vor lipsi tarabele cu mici, bere, cârnati, gogosi sau alte preparate, gãtite toate în centrul orasului. Nu stim cât de prieteneascã este Piata Civicã cu ceea ce înseamnã grãtar, fum si agitatie câmpeneascã, dar probabil nici nu conteazã. Important este cã autoritãtile îsi doresc sã ofere un program variat, care sã multumeascã pe toatã lumea. Si, mai important decât asta e cã evenimentul se numeste Zilele Culturale ale Vasluiului, desi nu are pic de culturã în adevãratul sens al cuvântului. Nu întâmplãtor, anul trecut, profesorul Dan Ravaru atrãgea atentia asupra faptului cã tot mai multe autoritãti locale confundã cultura cu divertismentul: “Multi cred cã dacã s-a fãcut un spectacol, gata, e culturã… Am avut trista situatie în care, în contextul evocãrii lui Stefan cel Mare, a fost adus Vali Vijelie. Eu sper ca astfel de “minuni” sã nu se mai întâmple”. Întregul material poate fi citit accesând urmãtorul link -> http://www.vremeanoua.ro/profesorul-ravaru-dezamagit-de-atitudinea-autoritatilor-fata-de-centenar.