spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Zilele Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” au marcat nasterea marelui poet

- Advertisement -

În perioada 13-17 ianuarie, cadrele didactice, elevii si pãrintii de la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu”   Vaslui sãrbãtoresc Zilele Scolii. Programul prevãzut pentru aceste zile festive cuprinde numeroase activitãti, în care au fost angrenati copiii, cum ar fi expozitii de desene si colaje, concursuri de recitãri, creatii literare, plastice si prezentãri Power Point, dar si numeroase momente artistice. Pentru a pãstra traditia, conducerea scolii a organizat duminicã, 15 ianuarie, chiar de ziua marelui poet, o actiune la statuia lui Mihai Eminescu din fata unitãtii de învãtãmânt. Zilele Scolii se vor încheia marti cu un spectacol omagial – “Numai poetul”, care va avea loc la Centrul de Afaceri Vaslui, începând cu ora 17.00.

“Cum spunea poetul Mihai Eminescu, iatã cã timpul nu are rãbdare si iatã-ne în al 167-lea an de la nasterea domnului nostru, Mihai Eminescu, într-o zi frumoasã de 15 ianuarie. În acest an, pentru a saptea oarã, de ziua de nastere a lui Mihai Eminescu, va fi sãrbãtoritã si Ziua Culturii Nationale. De Eminescu ne apropiem de fiecare datã cu o emotie nemãrginitã, el fiind pentru noi mai mult decât un poet de geniu, el este pentru noi patronul nostru spiritual. Eminescu a adus prin opera sa o limbã nouã si mereu proaspãtã. Extraordinar este faptul cã el nu a trebuit sã lupte pentru a stãpâni graiul românesc, cãci acesta i-a fost mereu la îndemâna, ajutându-l chiar în realizarea de imagini artistice deosebite. Secretul întregului sãu farmec constã în substratul autohton al culturii eminesciene. Eminescu s-a ridicat pe aripi proprii pânã la contemplarea lui Dumnezeu. Eminescu nu este un idol, nu este un zeu, el este tot ceea ce este, noi în noi. Eminescu este poate cel mai de pret dar pe care ni l-a dat vreodatã literatura românã, o adevãratã minune care nu dureazã 3 zile, precum se spune despre orice minune, ci va dura vesnic, va rãmâne mereu vie în sufletul nostru. Si cine stie sã cânte si sã recite mai frumos, mai sensibil, mai profund versuri din lirica eminescianã decât copiii. Haideti sã îi ascultãm si sã trãim alãturi de ei emotia acestei zile minunate”, a spus Doina Lauriana Cocuz, directorul Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, în deschiderea programului artistic care a fost organizat în fata unitãtii de învãtãmânt, duminicã. Elevii scolii, selectati de la toate clasele, au recitat poezii ale marelui poet si au interpretat melodii pe versurile acestuia. Au evoluat în fata pãrintilor si cadrelor didactice, printre altii, Dudãu Alexia – “Pe lângã plopii fãrã sot”, Haraga Daria – “Rãsai”, Ouatu Rebeca – “Într-o lume relativã”, Mãrgãrint Ioana – “Stelele-n cer” si Ansamblul “Izvorasul”, condus de prof. Dãnut Barzu. De fapt, zilele scolii au debutat încã de vineri, 13 ianuarie, cu o actiune, “Codrule, codrutule…”, desfãsuratã la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui, si cu un concurs de recitãri – “Suflet îmbãtat de raze”, clasele V-VIII, din poezia lui Eminescu. Sâmbãtã, elevii scolii au participat la un concurs municipal de sah în cadrul Olimpiadei Gimnaziilor din Vaslui, desfãsurat la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri”.

Luni si marti, douã zile încãrcate pentru elevi

Actiunile vor continua luni si marti, 16, respectiv 17 ianuarie. Astfel, printre activitãtile incluse în program se regãsesc expozitii de desene, concursuri de recitãri si colaje, concursul regional de creatie literarã, plasticã si prezentãri Power Point – “Pe urmele lui Eminescu”, lansarea revistei “Hyperion”, a proiectului cu acelasi titlu, lansarea revistei anuale a scolii “Raze de luminã”, prezentãri din viata si opera lui Eminescu, sub titlul “Medalion literar”, si multe altele. Zilele Scolii se vor încheia marti, la ora 17, cu un spectacol omagial intitulat “Numai poetul”, care va avea loc la Centrul de Afaceri Vaslui. Spectacolul va cuprinde mai multe momente: vor evolua pe scenã corul scolii – clasele V-VII, formatia de dansuri “Floarea Albastrã”, grupul instrumental “Cvarta”, taraful “Flueras“, grupul folcloric “Mugurel”, elevii vor interpreta vocal si instrumental mai multe melodii si vor recita poezii. De asemenea, vor fi puse în scenã dramatizãrile “Creangã si Eminescu”, “Scrisoarea a III-a”, iar spectatorii vor fi încântati cu un dans de societate si un dans stilizat – “Sara pe deal”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.