spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Ziua Imnului National, sãrbãtoritã astãzi în Bârlad

- Advertisement -

BÂRLÃDENII, INVITATI LA PRIMÃRIE La ora 11.00, astãzi, în fata Primãriei Bârlad sunt asteptati toti bârlãdenii care doresc sã marcheze “Ziua Imnului National”. Vor avea loc festivitãti militare, religioase si alte surprize, la final fiind distribuiti fluturasi cu strofele 1,2,4 si 11 din Imnul National, iar cei prezenti vor cânta împreunã cu fanfara. Pe 29 iulie 1848, “Desteaptã-te, române!” a fost cântat pentru prima datã în Parcul Zãvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumãtate de secol, “Desteaptã-te, române!” a fost ales, imediat dupã Revolutia din Decembrie 1989, imnul national al României, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.

Bârlãdenii vor avea astãzi ocazia sã sãrbãtoreascã, împreunã cu autoritãtile locale si militarii Garnizoanei Bârlad, în fata Primãriei, “Ziua Imnului National”. Programul începe la ora 11.00, iar pentru a marca aceastã zi, edilul sef al Bârladului, Dumitru Boros, a dat dispozitie sã fie opritã fântâna artezianã din fata institutiei si sã fie ridicat steagul tricolor. Astãzi, fanfara militarã si soldatii din Garnizoana Bârlad vor da onorul la drapel, precum si noului comandant al Ganrnizoanei, fiind si prima manifestare publicã la care acesta este prezent. Va cânta imnul national al României Violeta Nechita, elevã a Scolii de Canto “Soul Music Art” din Bârlad, dupã care vor defila militarii, iar la final cei prezenti vor primi fluturasi cu strofele Imnului National, pe care îl vor cânta împreunã cu fanfara militarã.

Scurtã istorie a Imnului National al României

Ziua de 29 iulie a fost desemnatã, în 1998, Ziua Imnului National al României – “Desteaptã-te, române !”, simbol al unitãtii Revolutiei Române de la 1848. În varianta prescurtatã, imnul este intitulat  ”Desteaptã-te, române!” si contine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei ”Un rãsunet”. Versurile imnului national actual al României apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevãrat tribun al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegãtor de folclor. Poemul “Un rãsunet” al lui Andrei Muresanu, scris în vremea Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann si cântat pentru prima datã pe 29 iunie 1848 la Râmnicu Vâlcea. Ideea unui imn national s-a nãscut încã din 1840  în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivitãtile oficiale unde apãrea domnitorul tãrii. În anul 1881, cu prilejul încoronãrii regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul ”Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima datã în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de ”Zdrobite cãtuse”, apoi de ”Te slãvim, Românie!”  si de imnul comunist ”Trei culori”. Acestuia i-a luat locul dupã Revolutie “Desteaptã-te, române!”.  Imnul de stat al României  este alcãtuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpreteazã strofele 1, 2, 4 si 11.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.