|

Ziua nationalã a produselor agroalimentare românesti, sãrbãtoritã si la Vaslui

POFTÃ BUNÃ…10 octombrie este “Ziua nationalã a produselor agroalimentare românesti”. Cu aceastã ocazie, autoritãtile locale si judetene din Vaslui au organizat, pe parcursul zilei de ieri, activitãti de constientizare a importantei consumului de alimente românesti proaspete, naturale si sãnãtoase.

Evenimentul a fost marcat si în municipiul Vaslui, pe terasa Complexului Comercial “Silver Mall”. Zece producãtori de legume si fructe, de produse lactate, de panificatie dar si de produse apicole si-au dat întâlnire, pentru a cinsti, asa cum se cuvine, munca si rezultatele din acest an. Sãrbãtoritã pentru prima datã pe 10 octombrie 2017, Ziua nationalã a produselor agroalimentare românesti a fost institutã prin lege. Potrivit expunerii de motive a proiectului întocmit de initiatorii actului normativ, stabilirea acestei sãrbãtori are drept menire stimularea producãtorilor autohtoni, “prin valorificarea propriilor produse cãtre consumatori si stimularea acestora pentru a produce calitativ si cantitativ pentru viitor”.

“Este important sã organizãm astfel de evenimente, pentru a pune în valoare produsele locale”

Potrivit lui Gigel Crudu, directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã Vaslui, “roadele” acestor actiuni de promovare a produselor locale au început sã se vadã deja, multi agenti economici declarând vânzãri mult mai mari fatã de anii precedenti. “Dupã cum se stie, în anul 2017, Parlamentul României a adoptat o lege prin intermediul cãreia ziua de 10 octombrie a fost declaratã Ziua nationalã a produselor agroalimentare românesti. În acest sens, autoritãtile publice centrale, locale, organizatiile non-guvernamentale, persoane fizice, persoane juridice, voluntari, pot organiza asemenea evenimente care sã promoveze consumul de produse agroalimentare românesti. Este important sã organizãm asemenea manifestãri pentru cã în primul rând se pun în valoare produsele agroalimentare de la nivel local, cele pe care le produc oamenii în mediul rural. De asemenea, aceste actiuni sunt bine-venite si pentru consumatori pentru cã au posibilitatea sã consume produse agroalimentare proaspete, din soiuri si hibrizi românesti, care sunt de o calitate mult superioarã celor strãine. Sustinând consumul acestor produse, se va dezvolta mediul rural, pentru cã se vor face investitii si se vor crea locuri de muncã. Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, prin intermediul Agentiei pentru Finantare a Investitiilor Rurale are o serie de proiecte pentru realizarea de investitii atât în sectorul agroalimentar dar si în activitãtile non-agricole din mediul rural. Dupã cum se stie, în 2017, Ministerul Agriculturii a lansat o initiativã de promovare a consumului de carne de oaie în România. Avem un sector zootehnic foarte bine dezvoltat atunci când vine vorba de ovine, de aceea se impunea o mãsurã pentru constientizare în rândul populatiei a consumului de carne de oaie. În acest sens, în ultimul timp au fost organizate mai multe actiuni în toate regiunile României, iar feed-back-ul a fost unul favorabil, având în vedere cã a crescut foarte mult consumul de carne de oaie. Chiar aici, la nivel local, am vorbit cu un agent economic care creste oi si mi-a spus cã în anul 2017 a avut o cerere de trei ori mai mare fatã de anii precedenti. La manifestarea organizatã astãzi (n.r. ieri) avem 10 producãtori din comunele Ivãnesti, Albesti, Cozmesti si din municipiul Vaslui. Este vorba despre producãtori de legume, de fructe, producãtori din sectorul apicol. Sperãm ca acest eveniment sã devinã o traditie si sã bucure atât producãtorii cât si pe cei care cumpãrã”, ne-a declarat Crudu Gigel, director executiv Directia pentru Agriculturã a Judetului Vaslui.