spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

ȘASE BĂCĂUANI ÎN TOPUL CAPITAL “300 CEI MAI BOGAȚI ROMÂNI”

- Advertisement -

– Bacăul este al treilea în topul celor mai bogate județe, după averi cumulate u Costică Rusu a ieșit din top, dar a intrat Vasile Ciobanu

Familia Umbrărescu, Paulina și Costel Cășuneanu, frații Pavăl, Ovidiu Budeanu, Damian Mereu și Vasile Ciobanu sunt cele șase nume de băcăuani care au apărut în acest an în Topul Capital “300 cei mai bogați români”. Surpriza acestei ediții a topului, față de anul trecut, este ieșirea din clasament a lui Costică Rusu, tot mai puțin vizibil și în mediul de afaceri și în viața publică, dar și intrarea în top a proprietarului, între altele, a fabricii de bere Albrau din Onești, Vasile Ciobanu. Tot o noutate este și prima ediție a topului celor mai bogate județe, după averile cumulate ale celor mai avuți locuitori, în care județul Bacău apare pe locul al treilea, pentru o avere cumulată de 1.200 de milioane de euro, de la cinci oameni de afaceri, între care cel mai avut rămâne Dorinel Umbrărescu (500 mil. euro).

Datele pe care analiștii de la Capital le-au avut la îndemână pentru Top au fost cele aferente anului 2011, anul care, la vreme de criză economică a marcat destule averi în toată lumea și la finele căruia s-au constatat destule regrese în topuri, dar și destule falimente. Ediția a 11-a a Topului Capital a constatat, însă, că au fost și mulți câștigători, chiar la vreme de criză, Vasile Ciobanu fiind un exemplu chiar de la noi.
Astfel, dintre băcăuani, prima în top este familia Umbrărescu (în variantele din anii trecuți familia nu era luată în calcul, ci numai principalul ei pion, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu), pentru care acum s-a socotit o avere de 500 de milioane de euro, din transport, comerț și infrastructură, dar și din energie și sănătate, în creștere de la 330 – 350 de milioane în 2011. Numai cele două mari firme ale familiei, Tehnostrade și UMB Spedition, au avut o cifră de afaceri de 1,36 de miliarde de lei. Locul ocupat în top de familia Umbrărescu este, astfel, al 11-lea, cu cinci etape mai sus decît în ediția precedentă.

Pe locul al 17-lea, cu două locuri mai sus ca anul trecut, s-a situat familia Cășuneanu, cu 320 – 340 de milioane de euro, din infrastructură, dar și activități în Republica Moldova și Orientul Mijlociu, față de numai 250 – 280 de milioane precedent.

Frații Pavăl, Dragoș și Adrian, proprietarii companiei Dedeman, figurează în top cu 300 – 320 de milioane de euro, față de 280 – 300 de milioane în 2010, din bricolaj și retail cu mobilier. Compania este lider de piață în România pe segmentul bricolaj, loc pe care l-a câștigat chiar în perioada de criză economică, în care și-a mărit rețeaua națională de magazine la 30. Dedeman are are o cifră de afaceri mai mare cu 30% față de anul 2010, până la 488 de milioane de euro. Compania continuă, însă, extinderea și vizează 45 de magazine în rețea. Frații Pavăl sunt, în top, pe locul al 18-lea.

Ovidiu Budeanu a intrat în topul Capital în 2011, iar în ediția din acest an a ajuns pe locul 163. Dacă inițial avea în dreptul său o avere de 30 de milioane de euro, din imobiliare și comerț, acum a ajuns la 32 – 34 de milioane. Anul trecut era pe locul al 198-lea în top. Afacerea principală a băcăuanului este Arena Mall, pe care Ovidiu Budeanu o vrea mult extinsă.

Pe locul al 256-lea apare oneșteanul Damian Mereu, proprietarul firmei de panificație Croco, cu o avere de 20 de milioane de euro, în ușoară scădere față de ediția precedentă, cînd apărea cu 21 – 22 de milioane, însă pe locul 265. El a fost supranumit de autorii topului “Crocodilul internațional”, după numele companiei, dar și pentru că nu lipsește de la manifestările promoționale din alte țări, cu mărcile sale. Deși în top Vasile Ciobanu apare ca fiind din județul Mureș, autorii clasamentului amintesc de afacerea sa de bază, fabrica de bere Albrau din Onești, dar și de alte activități din turism și imobiliare. Averea sa a fost estimată la 18 – 19 milioane de euro, care îl plasează în top pe locul al 271-lea.

Cu toate că nu sunt din Bacău, dar au venit pentru afaceri aici, in top apar și nume legate de județul nostru. Ele sunt cele ale lui Ioan Niculae, proprietarul combinatului de îngrășăminte chimice Amurco Bacău, cu o avere de 1,7 miliarde de euro, care îl plasează pe locul al doilea în top, Ștefan Vuza, proprietarul Chimcomplex Borzești, cu 89 – 90 de milioane de euro (locul al 58-lea), și Nelu Iordache, care are în cont 70 – 75 de milioane de euro (locul al 72-lea), cel care va moderniza aeroportul din Bacău, dar pe care este principalul operator și acum, prin compania Blue Air.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.