8 C
Vaslui
08-dec.-2022

“Codreniste” de top participante la Olimpiada Nationalã de Limba si literatura românã

- Advertisement -

OLIMPICELE Colegiul National “Gheorghe Rsca Codreanu” din Bârlad îsi aratã valoarea, având patru eleve care s-au calificat la Olimpiada Nationalã de Limba si literatura românã din acest an. Una dintre ele, Erika Foiea, din clasa a V-a, s-a calificat la Concursul National de Literaturã “Ionel Teodoreanu” care se va desfãsura în luna mai la Iasi, iar celelalte trei si anume Diana Boncoi, Andrada Bâgu si Lorena Enache, la Olimpiada Nationalã de Limba si literatura românã, care se va desfãsura la Târgu Mures, în perioada 6 – 11 aprilie.

Cele patru “codreniste” vor reprezenta judetul Vaslui la nivel national. Erika Foiea, pregãtitã de prof. Magda Palade, este la prima participare nationalã, fiind în clasa a V-a, la Codreanu. Erika este o fatã cu o vointã de fier, ea trecând acum doi ani printr-o experientã traumatizantã, fiind victima unui accident rutier. A fost în stare foarte gravã, însã a luptat pentru viata ei si acum vrea sã lupte pentru a aduce în Bârlad un premiu national. “Mã simt onoratã si voi da tot ce stiu mai bine pentru a obtine un punctaj cât mai mare. Vã asigur cã voi reprezenta cu cinste judetul si orasul meu, iar pentru asta muncesc din rãsputeri”, a spus Erika Foiea. Ea a obtinut locul II pe judet la etapa judeteanã desfãsuratã în Vaslui la sfârsitul sãptãmânii trecute, acumulând 106 puncte.

Locul I pe judet, adjudecat de “Codreanu”!

La faza judeteanã s-au calificat la locul I si pleacã la faza nationalã la Olimpiada de Limba si Literatura Românã trei “codreniste”: Diana Boncoi (clasa a IX-a – 106 puncte) – profesor Andreea Mereutã, Andrada Bâgu (clasa a XI-a – 112 puncte) – prof. Gabriela Cotae si Lorena Enache (clasa a XII – a – 110 puncte) – prof. Diana Stoica. Diana Boncoi a participat la toate olimpiadele de limba românã, faza judeteanã din clasa a V-a, obtinând locul I pe judet a doua oarã. Ea a mai participat si anul trecut la faza nationalã, calificându-se în primii 20 de elevi ai tãrii. Nu a urcat pe podium deoarece la acest obiect, Limba si literatura românã, premiile sunt foarte putine (depinde de organizator). “Am avut anul trecut o primã experientã la nivel national si acum sunt cu mult mai pregãtitã. Cu sigurantã voi obtine un loc mai bun”, a spus Diana Boncoi. Andrada Bâgu este absolventã a Scolii Gimnaziale “George Tutoveanu” si este una dintre cele mai bune “codreniste”. Se aflã pentru prima datã la faza nationalã la limba românã, ea fiind de altfel o obisnuitã a olimpiadelor – a participat an de an la matematicã, fizicã, chimie – ajungând doar pânã la faza judeteanã. Acum a reusit sã se califice prima pe judet. “Sper sã ajung mãcar în primii zece elevi ai tãrii la acest obiect si sã am rezultate satisfãcãtoare”, a spus Andrada Bâgu. Lorena Enache, din clasa a XII – Filologie, ne-a spus cã este la a doua participare la etapa nationalã la limba românã. A participat si anul trecut la Timisoara si se bucurã cã si în acest an a reusit sã fie prima pe judetul Vaslui la acest obiect. “Desi eu vreau sã devin medic, iubesc limba românã si sper sã scot un rezultat bun, sã mã multumesc pe mine în primul rând”, a spus Lorena Enache. În orice caz, va fi un medic care va sti foarte bine cum sã opereze cu … limba românã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.