“PPDD-istii” din Vaslui, cu ochii la ciolanul PSD-ului

ALIANTÃ ….Ca sã le dea peste nas liderilor maghiari, care au refuzat sã voteze hotãrârea prin care i se cerea presedintelui Traian Bãsescu sã-si dea demisia, Victor Ponta si-a pus semnãtura, ieri dupã-amiazã, pe protocolul cu Partidul Poporului Dan Diaconescu. La Vaslui, vestea nu a adus nicio bucurie în Consiliul Judetean, acolo unde cei patru consilieri de la Partidul Poporului ar urma sã voteze, cu sau fãrã voia lor, alãturi de consilierii judeteni PSD. Asta, în conditiile în care Buzatu detine majoritatea simplã în CJ, cu cele 17 voturi din 33, pe care le controleazã cu mânã forte.

Cum se anticipa de ceva timp, PSD si PP-DD au semnat ieri un acord politic la nivel guvernamental, parlamentar si teritorial. Adicã, acel document pentru care UDMR si UNPR au fãcut atâta zarvã cu câteva sãptãmâni în urmã. Potrivit protocolului, reprezentarea PP-DD în functiile politice, din cadrul administratiei publice centrale si locale, se va realiza în functie de ponderea PP-DD în Parlamentul României si respectiv la nivel teritorial, consilieri judeteni si locali. Protocolul dintre PSD si PP-DD este foarte clar: “Reprezentarea PP-DD în functiile politice, din cadrul administratiei publice centrale si locale, se va realiza în functie de ponderea PP-DD în Parlamentul României si respectiv la nivel teritorial, consilieri judeteni si locali. PSD va sustine si promova, în cadrul coalitiei de guvernare, unele politici publice si proiecte guvernamentale cuprinse în Proiectul celor 100 de puncte ale PP-DD, în ordinea prioritãtii acestora, stabilitã de comun acord de cãtre presedintii PSD si PP-DD”. “Proiectul celor 100 de puncte” cuprinde simplificarea si debirocratizarea sistemului fiscal, micsorarea numãrului de taxe, scãderea gradualã a poverii taxelor, eliminarea obligativitãtii plãtii radio-tv, majorarea alocatiilor pentru copii, reîmpãdurirea României. Desi aceste „mici detalii” nu apar în protocolul semnat de cele douã formatiuni, surse din PSD sustin cã premierul Victor Ponta este dispus sã le dea PP-DD-istilor si niscaiva functii importante prin deconcentrate.

Vor face presiuni consilierii judeteni PP-DD la Buzatu?

“Reprezentarea PP-DD în functiile politice, din cadrul administratiei publice centrale si locale, se va realiza în functie de ponderea PP-DD în Parlamentul României si respectiv la nivel teritorial, consilieri judeteni si locali”, scrie în protocol. În traducere liberã, în primãriile si Consiliile judetene, acolo unde “popularii” au un numãr mai important de consilieri, acestia ar putea emite pretentii la functii de conducere. Asa s-ar putea ajunge ca unul dintre cei 4 consilieri judeteni sã cearã, la un moment dat, functia detinutã de vicepresedintele liberal Corneliu Bichinet. La fel de adevãrat este cã Buzatu, ca sã facã o concesie PP-DD-ului de la Vaslui, ar putea sã le dea niste functii de directori de deconcentrate, astfel ca “popularii” sã nu cearã functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean sau viceprimar al Vasluiului. Tot felul de scenarii, cert este cã alianta PSD-PP-DD nu va schimba mare lucru în majoritatea consiliilor locale. În Consiliul Judetean, de exemplu, Buzatu se poate descurca fãrã voturile celor de la PP-DD, însã are nevoie de cele patru voturi când vine vorba de proiectele pentru care este nevoie de douã treimi, adicã 22 de voturi. Asta ar însemna cã PSD, cu PC si Partidul Poporului, ar strânge 21 de voturi, însã nu este greu de înteles cã se va gãsi cineva de la PNL-PDL sã dea un vot pentru proiectele presedintelui Consiliului Judetean.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ