spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
12-mai-2025

„Picnic literar în munti”, organizat de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

- Advertisement -

INVITATIE… Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizeazã o nouã actiune culturalã menitã sã promoveze lectura în rândul copiilor si apropierea acestora de culturã. Astfel, sâmbãtã, 13 iulie, de la ora 11:00, va avea loc lansarea proiectului cultural „Picnic literar în munti”, ce se va desfãsura pânã pe 15 noiembrie, în colaborare cu Scoala Gimnazialã „Dimitrie Negrutiu” Pogonesti si Scoala Gimnazialã „General Aviator Inginer Gheorghe Negrescu” Fruntiseni.

În „Anul Cãrtii”, într-un context în care cultura scrisã nu mai face parte din preocupãrile prioritare ale copiilor, din motive diverse, în special din cauza lipsei unei institutii de culturã functionale care sã valorifice vocatia lecturii în rândul tinerilor, proiectul cultural „Picnic literar în munti”, propune o serie de activitãti cultural-educationale si instructiv-interactive care pun în centrul atentiei cartea, ca obiect al cunoasterii. Structurat ca un circuit turistic de sase zile, în perioada 21-26.07.2019, cu mai multe popasuri culturale si picnicuri literare, în zona montanã din Moldova, Bucovina si Transilvania, proiectul implicã 20 de copii proveniti din comunele Pogonesti si Fruntiseni, din judetul Vaslui, ce vor fi coordonati de un bibliotecar, un muzeograf, trei cadre didactice si un fotograf si are ca scop promovarea culturii scrise prin stimularea apetitului pentru lecturã al beneficiarilor. În acest interval se vor derula activitãti de vizitare a caselor memoriale ale scriitorilor români Calistrat Hogas, Ion Creangã, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahutã si Nicolae Labis. De asemenea, în cadrul itinerariului sunt incluse Muzeul Lingurilor „Ion Tugui”, Muzeul Arta Lemnului, mãnãstirile Neamt, Agapia, Vãratec, Humor, Voronet, Moldovita si alte obiective turistice cum ar fi Cetatea Neamtului, Salina Cacica, Rezervatia Pietrele Doamnei, Cheile Moara Dracului, Lacul Rosu si Cheile Bicazului. Picnicurile propriu-zise de lecturã si creatie literarã au ca scop dezvoltarea abilitãtilor de întelegere si exploatare a textelor scrise, promovarea valorilor culturii românesti – scriitori români si operele acestora – si nu în ultimul rând, valorificarea aptitudinilor creative ale copiilor participanti prin alcãtuirea albumului „Copiii muntilor” ce va fi lansat în toamnã. Picnicurile vor fi animate de jocuri interactive, astfel încât procesul instructiv-educativ sã obtinã un feed-back pozitiv.

Valoarea proiectului este de 55000.00 lei

În cadrul circuitului turistic, persoanele responsabile vor sustine lectii cu caracter mixt într-un spatiu natural motivational care sã-i ajute si sã-i încurajeze pe copii sã se autocunoascã, sã se exprime liber, sã se dezvolte, sã dobândeascã stima de sine, sã-si descopere talentele, sã le exploateze constructiv.

Programul de educatie alternativã se bazeazã pe interdisciplinaritate într-un cadru extrascolar inedit, în care pedagogia muzealã se realizeazã prin recunoasterea si pretuirea valorilor culturale, literatura se dobândeste prin lecturã si creatie literarã, istoria se defineste prin descoperirea evenimentelor istorice si a personajelor care si-au pus amprenta asupra tãrii si a poporului roman, iar geografia si educatia fizicã prind contur prin drumetii, identificare si localizare în spatiu a zonelor parcurse.

Astfel, activitãtile diverse incluse în programul de vacantã permit atât socializarea, asimilarea si aprofundarea unui univers lax de cunostinte cât si întretinerea conditiei intelectuale, prin lectura de loisir, în contact direct cu natura. În acelasi timp, picnicurile literare urmãresc formarea de cititori ferventi, prin cultivarea interesului si dragostei fatã de carte, stimularea si dezvoltarea potentialului creativ al acestora. Proiectul cultural „Picnic literar în munti” este initiat de Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National în cadrul sesiunii de finantare II 2019, aria tematicã Promovarea culturii scrise. Valoarea totalã a proiectului este de 55000.00 lei, din care 49500.00 lei reprezintã finantarea nerambursabilã din partea Administratiei Fondului Cultural National si 5500.00 lei – contributia Consiliului Judetean Vaslui si a Muzeului „Vasile Pârvan”, Bârlad. Lansarea proiectului va avea loc la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, iar accesul publicului este gratuit.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.