spot_img
spot_img
15.8 C
Vaslui
23-mai-2025

“Regina pastelor” de la Vecchia Roma (foto)

- Advertisement -

Un nou bucãtar de cinci stele si un nou meniu cu specific mediteranian

NOU …Al doilea bucãtar chef de la Vecchia Roma, Mihaela Solomon, aduce bucãtãria mediteraneanã în Vaslui. Pentru prima datã, aici se vor gãti paste cu fructe de mare si peste – o specialitate destul de pretentioasã, care ne propulseazã în rândul oraselor cu restaurante de cinci stele. Cu o experientã de 15 ani în bucãtãriile din Roma si dupã ce si-a câstigat respectul în capitala Italiei, Mihaela, poreclitã de colegii din bucãtãrie, “Regina pastelor”, revine acasã si propune pofticiosilor opt feluri de paste, de la cel cu ragu de vitã pânã la cele mai sofisticate cu somon, fructe de mare, dovlecei sau radicchio. Împreunã cu celãlalt bucãtar chef, Cãtãlin Manea, vor lucra la un meniu special de peste, iar în scurt timp la Vecchia Roma va apãrea o vitrinã cu fructe de mare si peste proaspãt, iar clientii vor putea alege meniul direct de pe gheatã din vitrinã.

La numai câteva zile dupã ce s-a deschis grãdina de la Vecchia Roma, o nouã premierã este anuntatã de reprezentantii restaurantului. Pentru prima datã la Vaslui aici se gãtesc o mare varietate de paste, dupã retetele din bucãtãria italianã. “Am reusit sã o conving pe o veche prietenã de-a mea sã vinã în bucãtãria noastrã. Este un bucãtar chef de patru stele care timp de 15 ani a lucrat într-un restaurant din Roma, alãturi de sotul ei. Închipuiti-vã cã în acel reastaurant veneau italienii sã mãnânce paste gãtite de Mihaela” a spus Florin Ciucã, patronul de la Vechhia.

“Regina pastelor” din bucãtãria Vecchia Roma

“Regina pastelor”, asa cum este alintatã în bucãtãria de la Vecchia Roma vine dintr-un restaurant din Italia, Vecchia Prateria, unde se gãteau preponderent peste si fructe de mare. “În Roma avem împreunã cu sotul meu un restaurant, iar pasiunea mea a fost bucãtãria. 15 ani din viatã mi i-am dedicat acestui restaurant. Pentru a ajunge la performantã, pe lângã experienta mea a fost nevoie sã fãcut si douã cursuri. Unul de chef bucãtar si unul de artã culinarã. A fost un efort financiar mare, dar si multã muncã. Acolo nu poti gãti în restaurante dacã nu ai scoalã si credeti-mã nu e scoalã cum era pe la noi pe vremuri. Dacã nu ai pasiune, îti arunci sortul si te duci în lume ta” a spus Mihaea Solomon. Aceasta a decis sã vinã acasã dupã ce cãsãtoria sa a esuat si a gãsit un restaurant dupã gustul sãu. La Vecchia Roma, Mihaela are coltul ei în bucãtãrie. “Am gãsit întelegere aici si m-am apucat de treabã. Am coltul meu – masa mea de lucru, frigider separat, tigãile mele în care nimeni nu-si bagã nasul. Fac pastele aici, nu le cumpãrãm. Am adus fãinã din Italia. Acest lucru înseamnã sã te respecti ca restaurant. Nu vii si cumperi paste de la supermarket si te dai mare bucãtar. Sunt bucuroasã cã am sus ( n.r. la etaj, în cadrul restaurantului, functioneazã pizzeria) niste bãieti voinici care mã ajutã sã întind coca, iar eu numai o frãmânt si o tai. Sunt oarecum multumitã si de fructele de mare care se aduc în România. Probabil cã dupã un timp o sã le aducem direct din Italia, la fel ca si pestele sau scoicile” a mai spus “Regina pastelor”. Florin Ciucã a fãcut câteva investitii în bucãtãrie pentru a o primi pe chef Mihaela asa cum se cuvine. “Ca si atunci când a venit maestrul nostru bucãtar de la Brasov, Cãtãlin Manea, am aranjat bucãtãria asa cum si-au dorit acesta. Acum, Mihaela nu mi-a cerut foarte multe, însã a vrut un loc separat, fiindcã asa e si normal. I-am cumpãrat un fierbãtor special de paste asa cum avea în Italia, un aragaz mai performant, însã ce m-a uimit a fost faptul cã e foarte economã. Nu face risipã. E o adevãratã plãcere sã mergi cu un specialist la cumpãrãturi. Sã vezi criteriile dupã care îsi alege, de exemplu, banalul ulei de mãsline, nu mai vorbim de brânzeturile speciale sau de smântâna cu care gãteste pastele si de varietatea de fructe de mare si scoici. Am învãtat ce este un crab, cât trãieste în frigider si de ce nu trebuie sã-l pui în gheatã obisnuitã, fiindcã trage tot amoniacul” a zis încântat Ciucã de noua sa achizitie.

Iatã cum s-a îmbogãtit meniul cu noua bucãtãrie italianã

Pentru început, Mihaela si-a propus sã introducã în meniu doar opt feluri de paste; de la celebrele paste bolognese sau ravioli, pânã la sofisticatele paste cu fructe de mare, homar sau creveti. O nãutate adusã de acest autentic chef în restaurantul vasluian sunt pastele cu somon si votca sau pastele cu radicchio si gorgonzola. Radicchio este o salatã folositã în bucãtãria mediteraneanã, care la noi este cunoscutã sub numele de cicoarea rosie. Amãruie la gust, în stare crudã, prin fierbere devine dulceagã. Are un continut ridicat de insulinã si ajutã la reglarea glicemiei. Denumite simbolic Fetutccine radicchio gorgonzola acest fel de paste va ajunge în curând la Vaslui, specialitatea restaurantului, fiindcã cu gustul lor foarte sofisticat si costul nu prea pipãrat vor fi preferatele vasluienilor. Pe lângã aceste specialitãti, chef Mihaela vrea sã ne dovedeascã cã nu a stat degeaba 15 ani în Italia. Iatã ce ne mai propune: creveti în sos de coniac, muschi de vitã cu sos de piper verde si un piept de pui cu sos de lãmâie, denumit “scalupina cu lãmâie”; toate acestea asezonate cu o salatã de rucola, rosii chery si piept depui, numitã straccetti.

Preturi pe buzunarul vasluienilor

La prima vedere, aceste feluri de mânacare par inaccesibile pentru un vasluian de rând. Când te uiti la varietatea brânzeturilor folosite sau la felurile de fructe de mare ai sentimentul cã nota dupã o astfel de masã este foarte mare. “Aici intervenim noi, cei de la Vecchia Roma. Mâncãruri de calitate si preturi de mãsura buzunarelor vasluienilor. Acesta este si telul meu. Vreau sã arãt cã la Vaslui se poate face performantã într-un domeniu în care nimeni nu ar zice cã se poate si cu bani putini. Dupã cum se poate vedea în restaurant, nu am fãcut deloc rabat la nimic. Mobilier ca la marile restaurante de lux, bucãtãria la vedere, chef de patru stele si preturile ca la Vaslui. Am reusit sã fac si o terasã, asa cum o vedeam eu. Ca o grãdinã” a mai spus Florin Ciucã.

Visul Mihaelei

“Stiu cã la Vaslui nu sunt restaurante specializate pe prepararea pestelui si de aceea în curând când clientii vor sti cã aici se poate gãsi astfel de mâncãruri, vreau ca la Vecchia Roma sã facem o vitrinã cu peste si fructe de mare, iar acestia sã-si aleagã piesa doritã direct din vitrinã. Sã gãtesc peste a fost visul meu si cred cã astãzi, fãrã falsã modestie, stiu sã o si fac la cel mai înalt nivel. Al treilea curs pe care nu l-am finalizat, pentru cã a trebuit sã plec, a fost pe aceastã temã. Într-adevãr un bucãtar, în prepararea pestelui îsi dã doctoratul” a spus Mihaela despre planurile viitoare ale celor de la Vecchia Roma. Pânã sã vinã vitrina, se poate comanda orice fel de peste. Amplasarea acesteia în restaurant nu e un moft , ci un semn cã Vecchia Roma e un restaurant care se respectã unde totul este la vedere si pe alese.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.