spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

“Rotaria”, un brand disputat

- Advertisement -

Prin talent si multã muncã, Fanfara Rotaria a devenit cel putin un brand regional, “disputat” într-o oarecare mãsurã între Vaslui si Iasi. Acum câteva zile, unul dintre cotidienele iesene anunta cã renumita fanfarã a fost practic izgonitã de la Iasi, de fapt “Rotaria” nu a fost alungatã, ci doar din motive pertinente, Romeo Tãlmaciu a hotãrât cã nu-si mai poate continua practic activitatea la Iasi.

Întreruperea activitãtii profesorului Tãlmaciu la Iasi a fost prezentatã aproape ca un conflict între el si directorul Palatului Copiilor din Iasi. De la Vaslui situatia zugrãvitã în culori sumbre de jurnalistii ieseni se vede altfel. Nici Rotaria, nici profesorul Romeo Tãlmaciu nu au fost alungati, majoritatea instrumentistilor sunt la Iasi pentru cã acolo studiazã, iar profesorul Tãlmaciu si-a suspendat activitatea de la Palatul Copiilor Iasi pentru cã este detasat în interesul învãtãmântului la Vaslui, unde se ocupã de elevii Palatului Copiilor Vaslui, de cei de la clasele speciale de muzicã si de alte numeroase proiecte didactice. “ Nimeni nu a fost alungat, eu încã sunt titularul catedrei la Iasi, pur si simplu eu nu mai activez efectiv anul acesta pentru cã sunt detasat în interesul învãtãmântului la Vaslui, asa a fost și anul trecut. Anul trecut am avut mai multe activitãti la Iasi, inclusiv ore la Conservator si am fost sprijinit sã pot face efectiv naveta Iasi – Vaslui, anul acesta nu am gãsit nicio solutie care sã vinã în sprijinul activitãtii mele si nu îmi pot permite costurile si timpul unei navete zilnice, sau de mai multe ori pe sãptãmânã.” a declarat profesorul Romeo Tãlmaciu. Coordonatorul proiectului Rotaria a insistat asupra distinctiei dintre “Rotaria” si “ Rotaria Junior” care este esentialã. “ Rotaria Junior este formatia de copii a Palatului Copiilor Vaslui, la Iasi a functionat Rotaria, o formatie alcãtuitã din copii instruiti, crescuti de mine, majoritatea din Vaslui, pe care la o anumitã vârstã i-am îndrumat sã-si continuie pregãtirea muzicalã la Iasi, unde existau institutii de învãtãmânt specializate. Practic cei mici sunt la Vaslui , iar cei mari la Iasi, Rotaria putea continua la Iasi, ba chiar eu m-am ocupat ca formatia sã aibã cea mai bunã coordonare, dacã eu nu pot fi acolo. Nu s-a pus niciodatã problema unei izgoniri, pur si simplu nu am putut continua cu naveta, am predat inventarul si gata. Nu a fost nicio discutie în contradictoriu cu directorul Constantin Serban de la Iasi. Sã zicem cã ar fi putut fi deranjat într-o oarecare mãsurã de hotãrârea mea, în sensul cã el s-ar fi asteptat ca activitatea mea efectivã în institutie sã continue.” adaugã prof. Tãlmaciu.

Între timp, Rotaria Junior se aflã într-o deplasare în Germania. Ambitiosi, profesorul Tãlmaciu si micii artistii vasluieni au pus cap la cap un proiect artistic ceva mai nonconformist pe a cãrui originalitate mizeazã în participarea lor la un mare festival de muzicã pastoralã, care se desfãsoarã zilele acestea în Germania. “Pe lângã instrumentele de alamã, pentru aceastã reprezentatie am introdus si alete, instrumente de suflat precum cimpoiul. Spectacolul nostru este o îmbinare între muzicã pãstoreascã traditionalã zonei noastre si cea de fanfarã, în speranta unei promovãri a ambelor stiluri. Este vorba de autenticitate, de traditie, de o încercare de a recrea cât mai fidel atmosfera originalã.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.