spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

“Trandafirii” huseni, mândri pe scena festivalului “Ana Lugojana” (foto)

- Advertisement -

MÂNDRIE… “Trandafir de la Moldova”, alãturi de Busuioaca de Bohotin sau ctitoria lui Stefan cel Mare, în prezent catedrala episcopalã a Husilor, este, fãrã îndoialã, unul din brandurile importante ale orasului Husi, cu care urbea dintre vii poate oricând sã se mândreascã si sã obtinã recunoastere, oriunde în lume. O dovedeste încã o datã prestatia remarcabilã pe care “Trandafirii” au avut-o pe scena prestigiosului festival international de folclor, “Ana Lugojana”, unde acestia au stârnit ropote de aplauze, dar si aprecierea unor specialisti care, între toate ansamblurile prezente, pe al nostru l-au distins în mod special.

“Ne-am simtit extraordinar si aprecierea de care ne-am bucurat, ne-a dat o satisfactie deosebitã. Atât la parada costumelor, cât si la momentele artistice de pe scenã, am avut succesul pe care ni l-am dorit. Domnul primar al orasului Lugoj, domnul Francisc Boldea, a venit special la noi, ne-a felicitat pe toti si a spus cã i-am plãcut foarte mult”, au spus “Trandafirii”, la întoarcerea acasã. La festivalul care s-a desfãsurat în perioada 11 – 15 august, au mai participat ansamblul “Barzava”- Resita; “Fogem”- Cipru, “Kud 8 Octombrie”- Macedonia; Ansamblul Folcloric “Bartina”- Ungaria; “Timisul”- Timisoara; “Tokat Valiliği”- Turcia; Ansamblul Folcloric “Mindia”- Georgia; “Romanati”- Caracal; Ansamblul Folcloric “Vlastimir Pavlovici Tarevac”- Serbia.

“Noi, pe scenã, oferim un moment complex”

“E atât de frumos când putem merge prin orase precum Lugojul sau alte orase care organizezã astfel de evenimente, îmbrãcati frumos, în costume populare si tinând în mâini pancarda cu <<Husi>>! E o mândrie! Cred cã aprecierea de care se bucurã Trandafirul de la Moldova vine atât din pasiunea cu care se face totul, cât si din disciplina de care dã dovadã. La noi, ora este orã, repetitiile, repetitii si copiii nostri stiu asta. De asta ne-au apreciat si la Lugoj si chiar ne-au spus cã avem costume frumoase, o tinutã asa cum trebuie… Si noi trebuie sã îi lãudãm pentru organizare, pentru conditiile oferite. Au fost niste gazde speciale. Este vorba cã noi, pe scenã, oferim un moment complex si nu neglijãm niciun detaliu. Oamenii se uitã la noi, stiu cã suntem din Husi si ne apreciazã, ne aplaudã, iar mai mare bucurie nu este! Si, recunoastem, chiar dacã avem atâta experientã, avem emotii pe scenã. Dar si la paradã, când treci în port popular si oamenii se uitã la tine si toti spun <<ei sunt de la Husi, ei sunt de la Husi>>, înseamnã ceva. Îti reprezinti orasul si trebuie sã o faci cât mai frumos”, a spus Valericã Petraru, cel care, alãturi de Virginel Solomon, conduc destinele acestui ansamblu folcloric. “Trandafir de la Moldova” s-a înfiintat la 1 noiembrie 1999, sub egida Casei de Culturã “Alexandru Giugaru” Husi, institutie care îi sustine evolutia. În toti acesti ani, “Trandafirii” au cucerit premii importante, în tarã si strãinãtate, au fost invitati în emisiuni TV, reusind de fiecare datã sã reprezinte cu cinste numele “orasului dintre vii”. De asemenea, un alt lucru important pe care îl realizeazã acest ansamblu este reprezentat de numãrul mare de copii, învãtati sã iubeascã dansul si muzica popularã, prin intermediul cursurilor organizate de Casa de Culturã, “Alexandru Giugaru”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.