spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

„Este momentul sã începem schimbul de generatie”

- Advertisement -

Alãturi de formatiunile politice deja consacrate, în cursa pentru alegerile locale din 10 iunie s-au înscris si mai multe partide despre care nu se stie încã mare lucru. Printre ele se numãrã si Partidul Verde, care are candidati atât la Primãria Vaslui, presedintia Consiliului Judetean, dar si liste de candidati pentru Consiliul Local Vaslui si Consiliul Judetean Vaslui. Sunt cea mai tânãrã echipã si au ca prioritãti rezolvarea problemelor de mediu, promovarea surselor de energie alternativã, crearea de locuri de muncã si preocuparea pentru întoarcerea tinerilor în judet. Mai multe ne-a explicat candidatul Partidul Verde la functia de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Adrian Chimu.

Reporter: Domnule Chimu, în primul rând vã întreb ce v-a determinat sã candidati pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean?

Adrian Chimu: În principal, indiferenta persoanelor ce s-au perindat pe la conducerea judetului nostru în ultimii 22 de ani. Cu totii s-au bãtut cu pumnul în piept cã vor face si vor drege, dar situatia în judet a continuat sã se înrãutãteascã. Este jenant sã vedem cum se iroseste potentialul judetului Vaslui, oricât de limitat ar fi el. Conform rezultatelor preliminare ale ultimului recensãmânt, municipiul Vaslui a pierdut 15.000 de oameni în ultimii 10 ani, iar situatia la nivel judetean este poate si mai drasticã. Toti acesti oameni au fost siliti sã plece de aici, majoritatea în strãinãtate, deoarece nu puteau sã-si întretinã familiile în conditiile actuale. Si aici mare parte din vinã o au edilii judetului si localitãtilor, deoarece nu au stiut sã gestioneze în mod corect si logic resursele existente. Degeaba se chinuie de exemplu primãria Vaslui „sã vopseascã gardul” prin lucrãrile de modernizare, când existã probleme mult mai presante de rezolvat. Înteleg, facem un oras mai frumos, dar în ritmul acesta în 30 de ani va fi fãrã locuitori, un adevãrat „oras-fantomã”.

R: Care sunt principalele beneficii pe care considerati cã le-ar putea aduce Partidul Verde?

A.C.: Revin la ideea anterioarã si sustin cã trebuie sã învãtãm sã ne gestionãm resursele. Anul acesta s-a tot vorbit despre exploatarea gazelor de sist, dar nu s-a auzit nimic despre parcurile eoliene ce-si asteaptã de ani buni autorizatiile, fiind la mâna unor birocrati ce nu ies niciodatã din birouri pentru a vedea situatia de pe teren. Se acceptã otrãvirea culturilor, animalelor si chiar oamenilor prin folosirea de metode neconventionale, dar sunt boicotate proiecte complet ecologice, cum ar fi aceste eoliene sau panourile foto-voltaice. Cine a iesit din tarã spre vestul Europei cu sigurantã a vãzut câmpuri întregi de astfel de turbine eoliene, în Ungaria, Austria, Germania, Olanda, dar se pare cã românii stiu mai bine. Putini stiu cã judetul Vaslui este pe locul doi în Europa de est ca potential eolian. Exploatarea unor astfel de resurse ar ridica zona semnificativ din punct de vedere economic. O altã mare problemã la nivel judetean este infrastructura, drumurile judetului nostru fiind la propriu la pãmânt. Nu putem cere unor investitori sã vinã în judetul nostru când ei nu pot transporta materia primã si mãrfurile finite. Lista problemelor ce dorim sã le atacãm este prea lungã pentru a fi discutatã în acest interviu, dar include printre cele mai importante si scolile si unitãtile sanitare din judet.

R: Care este tactica Partidului Verde pe plan local?

A.C.: Pe plan local principala problemã este crearea locurilor de muncã necesare pentru a mentine populatia aici. O multime de tineri aleg sã plece din Vaslui deoarece nu pot gãsi un loc de muncã. Multi dintre acestia sunt absolventi de studii superioare pentru care nu se oferã absolut nici un loc de muncã, chiar la nivel judetean. Continuând aceastã tendintã, vom observa un regres economic imens în locul unui oarecare progres. Trebuie sã atragem cu orice pret investitori, nu conteazã de unde, si sã încercãm sã resuscitãm cât putem din industria ce exista odinioarã. Conducãtorii orasului din ultimii 22 de ani au reusit sã îngroape toate fabricile importante, cum ar fi Movas, Mecanica, Hitrom, Moldosin, etc. Prin îngroparea lor au rãmas pe drumuri o multime de oameni ce se pricepeau sã lucreze în aceste domenii, unii dintre ei plecând din oras, altii reprofilându-se si unii rãmânând pânã în ziua de azi în bãtaia vântului. Trebuie sã profitãm si de constructia planificatã a autostrãzii Mãrii Negre, ce ne va ajuta imens la capitolul infrastructurã. Ideea de bazã este cã nu trebuie sã mai stãm la mila altora si sã dãm vina pe altii cã ne merge greu, trebuie sã ne descurcãm cu ce avem si noi avem încredere în potentialul vasluienilor. Nu suntem sclavi.

R: Care este principalul atu al candidatilor Partidului Verde?

A.C.: Din punctul meu de vedere, principalul nostru atu este prospetimea. Si aici mã refer la prospetimea ideilor si a întregului mod de a gândi. Toti candidatii nostri sunt tineri, necontaminati de coruptie politicã venitã pe filierã nationalã. Totodatã, ei provin din diverse domenii, fiind la curent cu toate problemele sociale si economice cu care se confruntã judetul si orasul nostru. Acum cu sigurantã se vor gãsi unii care sã spunã cã o echipã tânãrã va ignora problemele persoanelor în vârstã, sau cã nu sunt suficient de maturi, etc. Complet neadevãrat! Cu totii avem pãrinti, bunici, sau alte persoane în vârstã pe care le iubim si nu le-am dori rãul sub nicio formã. Cu sigurantã nu i-am ignora, iar noi suntem mereu deschisi propunerilor si doleantelor acestora. Planul nostru este sã crestem nivelul de trai, indiferent de vârstã, sex, religie sau etnie.

R: În încheiere, care credeti cã sunt sansele Partidului Verde la alegerile din 10 iunie?

A.C.: Suntem realisti, bineînteles cã ne dãm seama cã sansele noastre sunt minime. Dovadã stau si listele noastre cu candidatii pentru consilii, pe care veti vedea cã sunt doar 7-8 nume, în comparatie cu cele ale altor partide, ce au câte 20 sau chiar mai multe. Dar unele sanse ar fi, mãcar pentru locuri de consilieri. Este momentul sã începem „schimbul de generatie”, chiar dacã acesta se va face treptat. Mi se pare stupid sã votezi mereu acelasi primar cu consilieri din acelasi partid, ce sunt acolo doar pentru „a roade un ciolan”. Bineînteles cã acestia vor merge pe linia venitã de la partid, deciziile fiind luate de conducerea acestuia. Dacã vã veti uita la înregistrãrile sedintelor de Consiliu Local, veti vedea cã sunt unilaterale, fãrã comentarii, fãrã controverse, eventual cu unele abtineri. Pãi, ce fel de consilieri sunt acestia care nu vin cu nicio idee nouã, aprobând tacit deciziile primarului sau presedintelui de consiliu? Acesta este totalitarism, nu democratie. În orice democratie trebuie sã existe unele persoane care sã conteste si sã dezbatã deciziile conducerii. Si în încheiere, pentru cei care nu stiu deja, as vrea sã mentionez cã partidele „verzi” din Europa au o sustinere imensã, spre deosebire de România, unde este ignorat sau luat în râs. Noi suntem membrii ai „Verzilor Europeni”, din care fac parte toate partidele „verzi” din Europa de Vest. Joachim Gauck, actualul presedinte al Germaniei, a candidat de pe lista „Verzilor” la alegerile prezidentiale. „Verzii” germani au fãcut parte din coalitia de guvernare a celui mai puternic stat european timp de douã mandate. De asemenea, „Verzii” germani si cei francezi au fiecare câte 14 membri în Parlamentul European, deci nu sunt de ignorat. Este de-a dreptul rusinos cã unii oameni au încredere în partide apãrute peste noapte, cu candidati luati la întâmplare de pe stradã, candidati care nici mãcar nu cunosc statutul partidului sau platforma-program care oricum se schimbã de la o zi la alta, vrãjiti fiind de promisiunile desarte de bani, carduri, sau alte aberatii ce cu sigurantã nu vor fi respectate. Si mai curios este faptul cã astfel de partide atrag uneori persoane educate, ceea ce reflectã clar nivelul de disperare la care s-a ajuns. În concluzie, îi rog pe toti cei ce împãrtãsesc mãcar partial ideile expuse de mine sã se prezinte la vot si sã ia în considerare votarea candidatilor nostri. Mã adresez acum în special asa-zisului „partid al nehotãrâtilor”, adicã celor ce preferã sã nu se prezinte la sectiile de votare considerând cã nu ajutã cu nimic. Fals, indiferenta nu ajutã cu nimic si orice schimbare, oricât ar fi ea de micã, poate avea efecte benefice!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.