EXCEPTIONAL La Bârlad, pe 20 Mai, în cadrul „Zilelor Culturale ale Bârladului” s-a desfășurat acțiunea culturală „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii au putut vizioneze gratuit colecțiile adunate de-a lungul timpului, expozițiile permanente din toate cele trei locații aparținând muzeului bârlădean. ~nsă „Noaptea muzeelor” a adus la Pavilionul Expozițional ă”Marcel Guguianuă”, un concert extraordinar, din cadrul proiectului național „Flautul fermecat – Clasic V.I.P”. În recital, publicul, format din peste 250 de melomani, a ascultat fermecat lucrări de Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart, susținute de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail.
Pavilionul „Marcel Guguianu a fost neîncăpător sâmbătă seara, pe 20 mai, când cu ocazia Nopții Muzeelor care s-a desfășurat în toată Europa, muzeul bârlădean a adus pentru melomanii din Bârlad pe Ion Bogdan Ștefănescu, cu flautul său de aur, comandat în Japonia. Flautistul numărul 1 al României a venit la Bârlad pentru prima oară, însoțit de primul pianist al țării Horia Mihail, care a mai fost la Bârlad de vreo zece ori până acum. Concertul a fost susținut în fața a peste 250 de spectatori, sala de concert a Pavilionului „Marcel Guguianu” fiind neîncăpătoare.
Turneul „Flautul Fermecat”, sub genericul Clasic VIP, cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail, a înregistrat un mare succes în toamna anului 2016, când cei doi muzicieni au oferit publicului, pe scenele din România, un program spectaculos desfășurat sub genericul Clasic V.I.P. Dat fiind entuziasmul cu care au fost primiți în localitățile în care au ajuns, cei doi muzicieni au decis să continue turneul cu același program atractiv și în această primăvară. Cea de-a șaptea ediție a turneului „Flautul Fermecat” se desfășoară în perioada 20 mai -13 iunie. Primul recital a avut loc de Noaptea Muzeelor, la Pavilionul „Marcel Guguianu” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, astfel vizitatorii fermecați de sunetul unic al flautului de aur Muramatsu. Există un adevărat club al flautiștilor care cântă pe flaut Muramatsu de aur, precum cel al violoniștilor care cântă pe Stradivarius sau Guarnieri. Aceasta pentru că Muramatsu este prima companie din Japonia care a început să facă flaute pentru profesioniști încă de la începutul secolului al XX-lea. Cu timpul a devenit Rolls Royce-ul flautelor pe plan mondial și a transformat instrumentul într-o operă de artă. Ion Bogdan ștefănescu este singurul flautist din România care beneficiază de un astfel de instrument.
Publicul bârlădeana fost extaziat de acest concert, pe care mulți l-au considerat unic și poate cel mai frumos care a fost în acest oraș de mulți ani (de la Duelul viorilor Stradivarius și Guarnieri – cine își mai amintește). ” A fost o seară minunată pentru melomanii din Bârlad! In decursul timpului, noi am găzduit pe toți marii muzicieni ai țării. A fost aici vioara Stradivarius, a fost vioara Guarneri, a fost Pianul Călător, a fost Duelul Viorilor. Și am spus și mi-am spus că este cazul să ascultăm și Flautul Fermecat , despre care am auzit lucruri foarte frumoase. De fapt, el a pornit la drum sub denumirea de Flautul de Aur, pentru că flautul chiar este de aur, iar oamenii au fost atât de încântați de sunetul divin al acestui instrument, încât au dat un nou nume spectacolului, respective Flautul Fermecat”, a declarat directorul muzeului bârlădean Mircea Mamalaucă.
„A foarte bine primit concertul, ca de obicei, aș putea spune la Bârlad, unde revin în fiecare an, să mă reîntâlnesc cu acest public extreme de extuziast, iubitor de muzică, iubitor de frumos. Am reluat acest turneu, pe care l-au prezentat anul trecut, alături de Ion Bogdan Ștefănescu, un program cu muzică classică integral. A fost extraordinar de bine primit și aici în Bârlad. Vom continua în următoarele zile cu concerte în Ardeal, în sudul țării”, a spus pianistul Horia Mihail, în finalul unui recital, îndelung aplaudat de public.