spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

„Îngerii” spitalelor, aniversati astãzi în întreaga lume

- Advertisement -

În acest an se aniverseazã pentru a 112-a oarã Ziua Internationalã a Nursingului. Consiliul International al Asistentilor Medicali, creat la sfârsitul secolului al XIX – lea, mai exact în anul 1899, a decretat ziua în care s-a nãscut Florence Nightingale – 12 mai -, Ziua Internationalã a Asistentilor Medicali din întreaga lume. Cei peste 1300 de asitenti medicali din judetul Vaslui sãrbãtoresc… prin muncã!

Memoria lui Florence Nightingale a fost omagiatã deoarece ea a fost fondatoarea primei scoli laice de asistente medicale din lume, cea care a dat o identitate acestei profesii si a fãcut ca ea sã fie respectatã si valorizatã de comunitate. Într-o erã în care spitalele erau insalubre, cunostintele despre îngrijirea pacientului aproape nule, iar îngrijirea bolnavilor nu era o activitate demnã si onorabilã pentru o doamnã de societate, Florence Nightingale a trecut peste toate aceste obstacole implicându-se si dãruindu-se în totalitate ideii de a ajuta.

Ce înseamnã “Nursing”

De fapt asta si înseamnã Nursing: stiinta si arta de a îngriji, iar raportat la sistemul medical constituie o metodã sistematicã, organizatã, ce permite acordarea de îngrijiri individualizate. În toatã activitatea ei, Nightingale nu s-a rezumat doar la îngrijirea efectivã a bolnavilor, ci a revolutionat sistemul sanitar al acelor vremuri, atât din punct de vedere adminstrativ, cât si educational si perceptual. A realizat îmbunãtãtiri ale sistemului printr-o mai bunã organizare si educatie profesionalã a personalul medical. Asadar, curãtenia în spitale, spãlarea/dezinfectarea hainelor tuturor rãnitilor; dotarea cu bandaje, mese de operat si alte ustensile de bazã necesare functionãrii unui spital, asigurarea a câte trei mese pe zi si diete în functie de starea fiecãrui pacient, dar si aprovizionarea cu apã curatã, au devenit un imperativ. În 1860 a pus bazele Scolii de Nursing Nightingale, în cadrul Spitalului Sf. Thomas, din Londra. În 1861 a fondat o scoalã pentru moase. Pânã în 1887 a reusit sã-si facã aceste activitãti cunoscute în tãri precum Germania, Canada, India, Elvetia, Australia si SUA. Ideile, studiile si reformele ei au dus la crearea unui mediu de muncã spitalicesc mai eficient si mai sigur. A reformat nursingul, de la o îndeletnicire pentru femeile needucate si sãrace, la o profesie demnã si onorabilã pentru toate femeile. Dupã Rãzboiul Crimeii, a scris peste 200 de rapoarte, cãrti si monografii pentru dezvoltarea învãtãmântului cu privire la profesia de asistent medical.Toate aceste scrieri au rãmas si astãzi o sursã de informatii pentru istoria acestei profesii. Florence Nightingale a fost asistentã medicalã, filosof, statistician, istoric, politician si chiar mai mult de atât. Ea este emblema unei luptãtoare a drepturilor tuturor asistentelor medicale de atunci si pânã în prezent.

Asistentii medicali din judetul Vaslui sãrbãtoresc prin muncã

În cele trei spitale din judetul Vaslui (Vaslui, Bârlad si Husi) sunt peste 3000 de asistenti medicali -majoritatea femei – dar existã si exceptii, din ce în ce mai multi bãrbati alegând sã practice aceastã meserie. Pentru ei ziua de 12 mai este una obisnuitã de muncã. La Spitalul Judetean Vaslui sunt 544 de asistenti medicali, coordonati de Nadia Ungureanu, asistent principal si director de îngrijiri. Asistenta medicalã principalã Liziana Balaban, directorul de îngrijiri medicale din cadrul Spitalului de Urgentã Bârlad, coordoneazã 505 asistenti medicali si a precizat cã nu se organizeazã nimic special, pentru cã bugetul este foarte redus, dar, ca sã nu se uite de aceastã zi importantã, s-au pus afise în toate sectiile cu inscriptia “12 Mai – Ziua Internationalã a Asistentilor Medicali”. La Spitalul Municipal din Husi sunt 231 de asitenti medicali, coordonati de Corina Vieru, asistent principal si directorul de îngrijiri. Nici pentru ei si nici pentru cei 99 de asistenti medicali din cadrul Serviciului de Ambulantã al Judetului Vaslui nu se organizeazã ceva special astãzi, dupã cum a precizat asistenta principalã Doina Spiru, coordonatorul “îngerilor în alb si rosu”. Redactia cotidianului “Vremea Nouã” le ureazã tuturor asistentilor medicali din judet un cãlduros “La multi ani!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.