spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

100 de ani de istorie, aruncaţi la coş. Letea Bacău intră în faliment în 3 luni

- Advertisement -

Unicul producător de hârtie de ziar din ţară îşi trăieşte ultimele luni de existenţă. Omul de afaceri Dumitru Sechelariu, care deţine fabrica, spune că mai aşteaptă doar trei luni pentru a găsi un cumpărător pentru Letea, iar dacă acesta nu va apărea, va declara falimentul. Cere 20 de milioane de euro pe companie.

La aproape doi ani după ce a anunţat că fabrica Letea din Bacău este de vânzare, Dumitru Sechelariu e aproape descurajat c-ar mai putea găsi un cumpărător. A scăzut şi din pretenţii, doar – doar se va găsi cineva care să-l scape de fabrică. Fără rezultat însă.

„Cu patru investitori am purtat discuţii dar nu s-a legat nimic. E ca şi cum nimeni nu mai vrea să investească în România. Ceream 50 de milioane de euro, acum aş mai vrea doar 20 cu tot cu datorii. Vi se pare mult 20 de milioane de euro pentru o fabrică şi 45 de hectare de teren?”, spune, pentru Money.ro, omul de afaceri băcăuan.

Acesta ţine, de mai mult de-un an, fabrica închisă şi toţi angajaţii în şomaj tehnic însă, chiar şi aşa, compania generează costuri pe care Sechelariu nu mai poate să le acopere. Aşa că este decis: „Dacă nu-i găsesc cumpărător, în trei luni declar falimentul.

Compania Letea Bacău are o datorie de 7,5 milioane de euro la bănci, ANAF şi companiile de utilităţi. Suma de 20 de milioane de euro pe care o cere Sechelariu ar urma să includă şi datoriile.

Înainte de a declara faliment patronul băcăuan speră să i se aprobe cererea de garanţie guvernamentală pentru a putea obţine un împrumut bancar. Caz în care ar reporni producţia pentru că, spune el, „cerere e destulă pe piaţă”.

Pentru situaţia dificilă în care a ajuns Sechelariu dă vina pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache care i-ar fi făcut, în decursul timpului, o mulţime de şicane doar ca să-l vadă intrat în faliment, susţine el.

Fabrica Letea are o istorie de peste 100 ani. În 1976 a fost pusă în funcţiune instalaţia de producţie de hârtie de ziar. După Revoluţie, Letea a asigurat, mai mulţi ani, circa 80% din hârtia pe care se tipăreau ziarele. Dumitru Sechelariu a cumpărat fabrica în 2003 când avea deja pierderi substanţiale. A durat cinci ani s-o aducă pe profit, dar cu preţul concedierii a aproape jumătate din angajaţi. Potrivit bilanţului din 2009, ultimul disponibil, compania Letea Bacău avea un profit de circa 500.000 de euro.

În prezent fabrica are 270 de angajaţi, toţi în şomaj tehnic.

www.realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.