spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

18 ore la coada pentru a ajunge la Sfinta

- Advertisement -

In total, de la inceputul saptaminii de cind a debutat, pelerinajul la Sfinta Cuvioasa Parascheva a atras anul acesta in jur de 150.000 de credinciosi, estimeaza jandarmii. Slujba Sfintei Parascheva a strins in curtea Mitropoliei 10.000 de suflete si a fost oficiata de Preafericitul Daniel, patriarhul Romaniei. La evenimentul care a inceput la ora 9 nu au mai participat asa multi politicieni ca in anii trecuti. Asta poate deoarece anul acesta nu este unul electoral. Sarbatorile din 2010 au scos la iveala o noua moda
Drum al sperantei, pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva a atras anul acesta peste 150.000 de credinciosi atit din tara, cit si de peste hotare, dupa cum estimeaza jandarmii. Rugaciunile nu au fost rostite doar in fata raclei cu sfintele moaste, ci si pe site-urile de socializare. Pe contul Sfintei Paraschiva din Iasi de pe Facebook cei peste 6.000 de prieteni virtuali au avut posibilitatea de a se ruga „online” pentru sanatate, pentru o slujba buna sau pentru a avea un copil. Marii absenti ai acestui an de la sarbatorile Sfintei au fost politicienii de la Bucuresti, asta poate deoarece anul acesta nu este marcat de alegeri.

„Doamne, mintuieste pe cei bine-credinciosi”

Ceasul
din turnul Mitropoliei bate ora 9. Prin frigul diminetii zeci de mii de credinciosi se indreapta spre curtea Catedralei pentru a fi prezenti la unul dintre cele mai importante evenimente ale crestinilor ieseni. In cintec de clopote credinciosii se asaza pe rind in curtea Mitropoliei, alaturindu-se pelerinilor care au stat peste noapte pentru a se ruga in fata raclei cu moastele Sfintei Parascheva. „Doamne, mintuieste pe cei bine-credinciosi”, rasuna binecuvintarea PF Daniel, cel care a oficiat slujba Sfintei Liturghii. Batrini, tineri, mame cu copii in brate, calugari si maici, suflete tintuite in scaune cu rotile, toti isi ridica ochii spre podiumul din care Patriarhul ii binecuvinteaza, schitind fiecare semnul Sfintei Cruci. „Tatal nostru, care esti in ceruri sfinteasca-se numele Tau…” rasuna fie sfios, fie cu tarie de pe zece mii de buze. Atitia pelerini sint in curtea Mitropoliei, acestora alaturindu-li-se cei 15.000 de pelerini care inca mai stau la rind, in speranta de a-si lasa rugaciunile la racla Sfintei Parascheva. „Cei care il cauta pe Dumnezeu sint cautati de oameni”, isi incepe Patriarhul traditionalul discurs adresat pelerinilor si credinciosilor. „Sfinta Cuvioasa Parascheva a fost o rugatoare pentru mintuirea ei si pentru mintuirea multora, a celor care nu si-au schimbat viata, dar vor acest lucru. Sfintii care se roaga in singuratate nu sint niciodata singuri. Alaturi de ei se roaga si ceilalti sfinti. Pelerinul este un cautator de Dumnezeu. Si sfintii au fost pelerini. Si Iisus a fost tot timpul un pelerin. De aceea, cind pleaca acasa pelerinii au fetele luminate, pentru ca au fost binecuvintati de Hristos si i-au intilnit pe sfintii pe care ii iubesc”, le-a spus Preafericitul Daniel celor prezenti, subliniind faptul ca in perioada pe care o traverseaza Romania „nu saracia materiala este cea mai mare saracie, ci cea spirituala”.

Putini politicieni

Sarbatoarea de anul acesta nu a adus la Iasi pleiada de politicieni din anii anteriori. Presedintele PSD, Victor Ponta, a venit insotit de Daciana Sirbu.

La slujba Sfintei Liturghii a asistat si Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei. Si staff-ul PDL a fost reprezentat la slujba oficiata la Mitropolie. Mihaela Popa, Dumitru Oprea, deputatul Nicusor Paduraru alaturi de sefa ISJ, Liliana Romaniuc, fosta presedinta a Fundatiei Evanghelice Filocalia au primit, la rindul lor, binecuvintarile Patriarhului. Oficialitatile iesene au fost, de asemenea, prezente la eveniment, primarul Gheorghe Nichita, presedintele CJ, Constantin Simirad, prefectul Dragomir Tomaseschi alaturi de rectorul UMF Vasile Astarastoae si rectorul UPA din Iasi, Doru Tompea primind Sfinta Impartasanie.

„Zicea lumea dupa aceea ca e posedat”

Rindul de pelerini se intindea ieri la prinz pe 2,5 kilometri pe stradutele din spatele Mitropoliei. 2,5 kilometri de rugaciuni, sperante si credinta. Pelerini din toata tara au stat chiar si cite 17-18 ore in picioare pentru a se putea inchina Sfintei chiar de ziua ei. „Am stat azi-noapte la rind. N-am simtit frigul, fiindca stiam ca trebuie sa ajung sa ma rog pentru sanatate, pentru copiii mei”, spune o batrina aflata la doar citiva metri de moastele sfinte. Cu toate ca pelerinajul ar fi trebuit sa fie un drum al credintei, cei care au stat toata noaptea la rind spun ca au fost si cazuri in care persoane care prezentau semne ca ar fi „posedate” au fost duse mai repede in fata. Batrin si incaruntit, trecut prin viata, „mosul” Valeriu ride de o astfel de poveste
care s-ar fi petrecut chiar miercuri seara. „Era in fata mea unul. Tipa. Nu stiu ce zicea, dar era zarva mare. L-au luat cei cu care era si l-au dus repede in fata, la moaste. Zicea lumea dupa aceea ca e posedat si isi faceau toti cruce. Da’ mai stii? Poate doar voia sa scape de frig”, ride batrinul de inovatiile celor care n-au mai rezistat sa stea la rind.

Pelerinaj online

Un pelerinaj mai simplu, care n-a implicat statul la rind in frig ore intregi si nici durerile de picioare specifice, a fost cel de pe Facebook. „Saint Parascheva of Iasi” (Sfinta Parascheva din Iasi – n.r.) are pagina proprie pe respectivul site de socializare. 6.160 de oameni sint „fani” si sute dintre ei au lasat in cursul zilei de ieri mesaje pe pagina Sfintei. „Doamne ajuta, sanatate mie si familiei mele si sa gasesc o slujba buna”, scrie Sergiu Radescu. „Sfinta Parascheva, ma rog la tine pentru sanatatea familiei
, sa-mi gasesc un loc de munca si sa am cit de curind un bebelus”, scrie si Madalina Ionela Pirpirita, din Pascani. (Dana CHIRU)

60.000 de sarmale au fost impartite ieri pelerinilor

Pelerini din toata tara au fost ieri la masa oferita de Primarie. Inca inainte de a se termina slujba de la Mitropolie, la intrarea in curtea Cantinei de Ajutor Social s-au format cozi de citeva zeci de persoane. Coada a crescut pe masura ce pelerinii au plecat de la ceremonia religioasa. Masa a fost programata pentru ora 12.30, dar a inceput cu o intirziere de peste 30 de minute. Angajatii municipalitatii l-au asteptat pe primarul Gheorghe Nichita. Edilul a trecut pe la Cantina de Ajutor Social impreuna cu Ecaterina Andronescu. „Este o femeie eminamente social-democrata. A vrut sa vina aici”, a explicat Nichita. El a plecat apoi impreuna cu Andronescu la agapa oferita de Mitropolie, acolo unde a ramas inca de dupa ceremonia religioasa si liderul PSD, Victor Ponta. In grupuri de citeva zeci, pelerinii, dar si iesenii, au intrat sa guste din cele 60.000 de sarmale pregatite de municipalitate. „Noi sintem veniti din partea Sucevei, de la Humor. Venim de mult timp la Sfinta. Sarmalele sint o traditie. Sint foarte bune cind esti lihnit si obosit”, a spus unul dintre pelerinii aflati ieri in curtea Cantinei de Ajutor Social. Bucatele au fost gatite cu efortul financiar al angajatilor de la diferite societati si directii ale Primariei, de la bugetul local si sponsorizari.

Pelerinii au fost serviti si cu 400 litri de bere, 500 litri de vin, 900 sticle de suc de diferite sortimente. Din estimarile politistilor comunitari care au asigurat paza si ordinea la Cantina de Ajutor Social, de bucatele Primariei au beneficiat in jur de 700 de persoane. Activitatea de la cantina s-a incheiat in jurul orei 15. (Felix GUZGA)

…ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.