spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

2.500.000 Euro au venit la Bogdãnesti

- Advertisement -

BANI DIN FONDURI EUROPENE

FINANTARE În prezenta deputatului PD-L Dan Marian, a consilierilor locali si a personalitãtilor din comunã, în sala de sedinte a Primãriei Bogdãnesti s-a semnat, chiar de Ziua Nationalã a României, contractul de proiectare si executie a unor obiective de interes public din comunã. Finantarea este în valoare totalã de 2,5 milioane euro, bani cu care se vor realiza 4 km de sosea asfaltatã, 5 km de retea de canalizare, cu statia de epurare aferentã, aductiune de apã pe nu mai putin de 8,1 kilometri, care va deservi peste 400 de gospodãrii, dar si o componentã socialã a proiectului, care va da de lucru unui specialist etnograf si unui coregraf specializat în dansuri populare. Prezent la eveniment, deputatul Dan Marian tinut sã felicite autoritãtile locale, atât pentru munca depusã în vederea obtinerii finantãrii, cât si pentru rapiditatea cu care au resit sã organizeze licitatia în vederea desemnãrii proiectantului si constructorului lucrãrii. Deasemenea, deputatul s-a angajat în atragerea de noi fonduri pentru comunele din judetul Vaslui.

Prilej de sãrbãtoare pentru locuitorii comunei Bogdãnesti: chiar de Ziua Nationalã a României, în prezenta consilierilor locali si ai functionarilor primãriei, s-au semnat contractele pentru proiectare si constructie cu câstigãtorii licitatiei, lucrãri aferente proiectului finantat prin Mãsura 322 si finantat de Fondul European Agricol de Dezvoltare Ruralã. În sala de sedinte a primãriei, în prezenta consilierilor locali, ai proiectantului, SC July Expert Consulting din Bârlad si al reprezentantilor executantului, SC VIACONS RUTIER SRL Husi, primarul Ioan Dorobantu a declarat: “Acest proiect de modernizare a comunei are o valoare foarte mare, de aproape 2,5 milioane euro, nemaivãzut pânã acum în comuna noastrã. La acest proiect am lucrat, pentru a-l vedea îndeplinit, cu totii: Consiliul Local, functionarii primãriei, toatã comunitatea, care pânã la urmã este participantã activã la îndeplinirea lui. Un rol deloc de neglijat l-a avut si deputatul PD-L Dan Marian, care a fost alãturi de comuna noastrã si care ne-a sprijinit, mai ales în momentele în care noi am fi vrut sã renuntãm, îndrumându-ne si învãtându-ne unde sã mergem si ce sã facem pentru a putea accesa aceste fonduri.”

Toti banii provin din fonduri europene

Practic, dupã ce în decursul lunii iunie a acestui an s-a obtinut finantarea, prin intermediul Oficiului Judetean de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit (OJPDRP) Vaslui, unde s-a depus documentatia, s-a semnat în prima zi a lunii decembrie, contractul de proiectare si executie al obiectivelor dispuse în proiect. Este vorba de 2,5 milioane euro, bani cu care se vor realiza 4 km de sosea asfaltatã, 5 km de retea de canalizare, cu statia de epurare aferentã, aductiune de apã pe numai putin de 8,1 kilometri, care va deservi peste 400 de gospodãrii. Pe lângã modernizarea infrastructurii, alti 350 milioane lei vechi vor contribui la pãstrarea traditiilor populare, prin confectionarea de costume populare, dar si prin prin angajarea de specialisti în vederea consultantei în privinta realizãrii acestui proiect. Mai trebuie mentionat cã toti banii provin din fonduri europene, mai putin TVA-ul, care va fi finantat din fonduri guvernamentale.

« Presedintele Consiliului Judetean ar fi bine sã urmeze exemplul celor care au reusit sã acceseze aceste fonduri »

Deputatul PD-L Dan Marian a tinut sã mai precizeze : “Fondurile europene reprezintã sursa prioritarã pentru dezvoltarea României, ca urmare toate comunitãtile si toate administratiile locale, personalul primãriilor, consilierii locali sau judeteni, chiar presedintele Consiliului Judetean ar fi bine sã urmeze exemplul celor care au reusit sã acceseze aceste fonduri si sã se implice din ce în ce mai mult. Eu personal, în calitatea pe care o am, de deputat în Parlamentul României, am fãcut promisiunea cã le voi fi alãturi pentru a-i sprijini, atât pentru obtinerea finantãrilor, cât si pentru depãsirea birocratiei în accesarea de fonduri guvernamentale sau europene, birocratie care, la drept vorbind, nu-i mai presus la noi decât cea de la nivelul organismelor europene.”

Rãmâne ca si Consiliul Judetean sã-si facã treaba

Primarul comunei, Ioan Dorobantu, în alocutiunea tinutã la semnarea contractelor, a tinut sã multumeascã colaboratorilor din cadrul primãriei, a evidentiat sprijinul primit din partea consilierilor locali, dar a dorit sã tragã si un semnal de alarmã cãtre Consiliul Judetean Vaslui cu privire la starea proastã a drumului judetean 244 D, drum care face legãtura între drumul european Bârlad – Crasna – Husi si comuna Bogdãnesti: “Dacã poarta de intrare în comunã, drumul judetean care ne leagã de lumea civilizatã, nu va fi reabilitat în cel mai scurt timp, odatã cu începerea lucrãrilor la acest proiect, a cãrui finantare a fost obtinutã cu multã muncã, vom ajunge în situatia de a avea drumuri civilizate în zonã, dar nu vom putea iesi de pe teritoriul comunei, ceea ce înseamnã cã toatã munca depusã de noi, edilii comunei, pentru dezoltarea comunitãtii, va fi în zadar. Sper ca, având în vedere faptul cã pe drumul si asa distrus, vor circula utilaje de mare capacitate, sã nu ajungem în situatia de a concura la titlul de cel mai prost drum din tarã!” La acest apel fãcut de primar s-au raliat si proiectantul, constructorul, dar si deputatul Dan Marian, care a tinut sã comunice conducerii CJ Vaslui faptul cã “trebuie neapãrat investit în infrastructura de drumuri judetene, doar astfel se vor accesa alte fonduri europene, iar cei de la conducerea judetului trebuie, si ei, sã se ocupe de aceste lucruri, sã se implice în accesarea de fonduri, indiferent cã vin de la guvern sau de la UE. Eu, ca simplu parlamentar, m-am implicat în atragerea de fonduri cãtre judetul meu, dar trebuie ca si cei din conducerea localã sã doreascã acest lucru. Partea de est a judetului, din punct de vedere a infrastructurii, este la pãmânt, drumurile sunt sub orice criticã, poate si datoritã faptului cã conducerea CJ s-a concentrat pe drumurile de frontierã, drumuri care oricum se puteau repara din fonduri europene.”

Deputatul Dan Marian: „Nu conteazã culoarea politicã a primarilor care vor sã acceseze aceste fonduri”

„Mã bucurã faptul cã la primãrie, la nivelul comunei Bogdãnesti existã o echipã, eficientã, care a muncit foarte mult pentru îndeplinirea unui vis al locuitorilor comunei. Adresez un mesaj public tuturor autoritãtilor locale din judet, doar prin deplina implicare în folosul comunitãtii vom putea ridica judetul si sã-l scoatem de la coada clasamentului national. Trebui actionate toate pârghiile, de la nivel local, judetean, national, trebuie ca parlamentarii alesi prin votul populatiei sã facã lobby pentru atragerea de resurse financiare cãtre aceastã zonã, pentru dezoltarea economico-socialã a judetului. Terbuie sã vrei, sã muncesti, sã ai diplomatia de a gãsi resurse în vederea promovãrii de astfel de proiecte, si trebuie spus, din punctul meu de vedere, nu conteazã culoarea politicã a primarilor care vor sã acceseze aceste fonduri, eu voi fi alãturi de cei care vor cu adevãrat binele locuitorilor acestui judet, sprijinindu-i prin toate mijloacele pe care le am la îndemânã ca parlamentar ales de vasluieni”, a mai declarat deputatul PD-L Dan Marian. Trebuie mentionat cã în cadrul proiectului cu finantare de la Uniunea Europeanã, mai este inclusã si constructia unei grãdinite, în satul Untesti, la care, dupã realizarea obiectivului, de cãtre o firmã huseanã, Marcam Construct( care, dealtfel, mai are realizate astfel de locasuri si la Vetrisoaia sau Berezeni), peste 50 de copii nu vor mai fi nevoiti sã facã naveta zilnic pânã la Bogdãnesti si vor beneficia de o grãdinitã modernã, la standarde europene.

PROMISIUNE

Constructorul : « pe data de 20 iulie 2011 vã voi invita la inaugurarea noilor drumuri din comunã »

Proiectarea obiectivelor va fi fãcutã de o societate din Bârlad – July Expert Consulting, care a promis cã documentatia si proiectul va fi gata în cel mai scurt timp, si dupã obtinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv a autorizatiilor de constructie, constructorul, o altã societate din judet, VIACONS RUTIER din Husi, firmã cu multã experientã în domeniul drumurilor si a aductiunilor de apã se va apuca de trebã din momentul în care vemea va permite acest lucru. Asa cum a promis la ceremonia de semnare a contractelor, Ioan Ciomaga, managerul societãtii: “din punctul de vedere al meu, al drumarului, pe data de 20 iulie 2011 vã voi invita la inaugurarea noilor drumuri din comunã, respectiv a celor 2,8 km de drumuri asfaltate la norme europene din satul Bogdãnesti si a altor 1,2 km de drum din satul Buda. Societatea noastrã are mai bine de 20 de ani de experientã în ceea ce priveste executarea de drumuri si alte obiective civile sau industriale”.

APRECIERI

« Mã bucur cã la vârful comunitãtii din comuna Bogdãnesti existã o echipã de oameni care vor sã realizeze ceva »

“Mã bucur cã la vârful comunitãtii din comuna Bogdãnesti existã o echipã de oameni care vor sã realizeze ceva, atât pentru actualii locuitori ai comunei, cât si pentru urmasi. Toti locuitorii judetului, edilii comunelor, trebuie sã înteleagã cã aceste proiecte, indiferent cã finantãrile provin de la Uniunea Europeanã sau de la bugetul de stat, au nevoie de ceva timp pentru implementare. Ca un exemplu, proiectul comunei Bogdãnesti a fost lansat pe 31 iulie 2009, dar, de la depunere si pânã la aprobare a trecut mai bine de un an. Ne-am confruntat cu situatii în care, odatã semnate actele, locuitorii din diverse comune din judet se asteptau ca de a doua zi, sã înceapã lucrãrile, ori, din acel moment, al semnãrii contractelor, mai trebuie parcurse niste etape, cea de proiectare, de avizare si autorizare… Tot ceea ce pot promite locuitorilor comunei Bogdãnesti si tuturor cetãtenilor judetului Vaslui este cã în continuare se vor aloca bani de la bugetul national pentru dezvoltarea comunitãtilor rurale, iar eu voi depune toate eforturile în vederea dezvoltãrii acestui judet care, asa sãrac cum e, are un potential imens de dezvoltare”, a declarat deputatul Dan Marian

FRUNTE

Bogdnãnesti, printre cele nouã comune din judet beneficiare de fonduri europene

Mãsura 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunãtãtirea serviciilor de bazã pentru economia si populatia ruralã si punerea în valoare a mostenirii rurale” se încadreazã în Axa III – „Calitatea vietii în zonele rurale si diversificarea economiei rurale” si are ca obiective îmbunãtãtirea infrastructurii fizice de bazã în spatiul rural si îmbunãtãtirea accesului la servicii de bazã pentru populatia ruralã, renovarea satelor românesti sau cresterea numãrului de obiective de patrimoniu din spatiul rural. Comuna Bogdãnesti este una dintre comunele vasluiene care au reusit, în luna mai, obtinerea de finantare europeanã nerambursabilã, fiind una dintre cele 9 documentatii (din nu mai putin de 42 depuse) admise la selectia nationalã, alãturi de localitãtile Ivesti, Bogdãnesti, Fãlciu, Banca, Zorleni, Drânceni, Rebricea si Suletea. Fondurile sunt asigurate de cãtre Uniunea Europeanã, Guvernul României având o contributie de 20% din suma totalã. Alãturi de alte programe, Mãsura 322 – „Renovarea si dezvoltarea satelor, îmbunãtãtirea serviciilor de bazã si punerea în valoare a mostenirii rurale” este finantatã prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Ruralã. Potrivit normelor europene, pentru un proiect integrat, un consiliu local primeste fonduri nerambursabile maxime de 2,5 milioane de euro, iar pentru un proiect propus de asociatii intercomunitare (mai multe comune) fondurile nerambursabile se pot ridica la 6 milioane de euro. În ultimii doi ani, aceastã mãsurã a fost o permanentã tentatie pentru primãriile din mediul rural, având în vedere cã prin accesarea acestor fonduri se pot realiza obiective importante la nivel local, care altfel ar fi dificil de îndeplinit cu fondurile proprii. Mai mult decât atât, o componentã de bazã a Mãsurii 322, în afara modernizãrii drumurilor sau a realizãrii de utilitãti (apã curentã, canalizare) de neimaginat cã ar putea apãrea la sate în urmã cu câtiva ani, este si faptul cã o parte din banii primiti de la Uniunea Europeanã sunt destinati renovãrii sau construirii de cãmine culturale, biblioteci, crese sau grãdinite, alte clãdiri cu destinatie culturalã sau pentru educatie. Dealtfel, în general primãriile care au primit finantãri europene prin aceastã mãsurã au avut în proiect inclusiv asigurarea bazei materiale (instrumente muzicale, costume populare, decoruri scenografice) sau educationale în cazul creselor sau grãdinitelor, deoarece un obiectiv principal al Mãsurii 322 este chiar mentinerea traditiilor populare si dezvoltarea satelor, inclusiv din punct de vedere cultural. Trebuie spus cã, în total, peste 1,54 miliarde euro sunt disponibile institutiilor si autoritãtilor locale, chiar persoanelor fizice din România prin aceastã mãsurã, care urmãreste îmbunãtãtirea calitãtii vietii în mediu rural, bani din care o parte deja s-au epuizat, dar care mai pot fi accesati în urmãtorii doi ani.

Nimic fãrã Dumnezeu, credinta oamenilor din Buda

Oamenii din satul Buda, situat la 7-8 km de centrul de comunã, sunt aproape de a-si vedea visul împlinit: acela de a avea un drum asfaltat, pe care sã poatã circula pe orice vreme. Pânã acum, satul, pierdut între niste dealuri, era rupt de restul lumii când ploua torential, pentru cã singurul drum de acces, cu o pantã foarte mare, era impracticabil pentru masini si cãrute.

La intrarea în satul Buda, te întâmpinã o troitã. “Nimic fãrã Dumnezeu” – scrie pe o laturã a troitei. Un monument ridicat în memoria unui director de la E-ON, mort pe aceste meleaguri în 2008, pe când venise la receptia unei lucrãri de electrificare. Într-adevãr, nimic nu se poate face fãrã credintã în Dumnezeu, spun localnicii din Buda. Multi tineri au fugit din sat cãtre orase, vãzând cã nimeni nu-i ajutã cu drumul de acces în sat, care este situat într-o pantã cu înclinare mare. Cei rãmasi si-au dat seama cã trebuie sã se gospodãreascã singuri, asa cã s-au pregãtit cum trebuie si au gospodãrii frumoase. În apropiere, dealurile înalte, împãdurite, te duc cu gândul la obcinele Bucovinei, cu linistea si frumusetea locurilor. Vestea cã se va asfalta drumul de acces în Buda i-a luat prin surprindere pe toti. Oamenii s-au adunat pe la porti si au început sã vorbeascã, sã-si facã planuri. Multi sperã cã vor reveni cei dragi acasã, desi sunt multe de fãcut în tarã, iar banii sunt tot mai putini. O mare binefacere a proiectului este cã se va face, odatã cu asfaltarea, si un pod modern, solid, în centrul satului, întrucât cel de lemn de acum este aproape distrus. Am stat de vorbã cu câteva persoane din sat, care s-au declarat foarte multumite de asfaltarea drumului si care sperã cã vor fi accesate si alte proiecte.

Elena Moraru: “Vai de capul lui de drum. Mergeam prin niste noroaie, de nu vã închipuiti, pânã la genunchi. Acuma, doi-trei ani cât mai trãiesc sã merg si eu pe asfalt, ca la oras“ – Elena Moraru, Buda

Burdujan Anela: “Sperãm sã fie bine si cã drumul se va face, de mult asteptãm vestea asta. Noi vrem sã ni se întoarcã tinerii, le-am fãcut case si îi asteptãm înapoi, lângã noi. Nu ne-am asteptat sã auzim cã drumul va fi asfaltat, dar avem un primar bun, care luptã pentru noi. O sã fim alãturi de primar, sã mai facã si alte lucruri bune” – Anela Burdujan

Mihãitã Burdujan: “Cred cã e o treabã foarte bunã, s-o vedem dusã la bun sfârsit. Rãu mai mergem prin sat, când e vreme rea, foarte greu. De ani de zile visãm cã vom avea un drum si un pod bun” – Mihãitã Burdujan

Vocea satului

Georgeta Puflea “Eu zic cã, prin ceea ce se va face, va fi o treabã bunã pentru comunã. Am auzit cã se va face o grãdinitã în curtea scolii, ceea ce nu poate decât sã ne bucure. Pânã acum, trebuia sã mergem 4-500 de metri, pânã la grãdinita veche, mai ales cã se ajunsese sã lucreze cu trei grupe de copii în trei sãli de clasã. Sunt multi elevi care-si vor putea duce frãtiorii mai mici la grãdinitã” – Georgeta Puflea, localnic Untesti

Costicã Ciocârlan: “Suntem multumiti cã primãria noastrã a câstigat acest proiect, este o idee foarte bunã. Bravo lor, celor care au muncit la acest proiect si s-au gândit la noi si la viitorul copiilor si nepotilor nostri” – Costicã Ciocârlan, localnic Untesti

Elena Ciocârlan: “O grãdinitã în apropierea scolii este o binecuvântare pentru copii si pãrinti. Am un nepotel, care va beneficia de conditii normale de studiu, asa cum am vãzut la televizor, o vestea foarte bunã pentru noi toti” – Elena Ciocârlan, localnic Untesti

Ionica Topalã: “E bine cã se fac drumuri bune si la noi, în Bogdãnesti. Când ploua, pe drumuri era jale, acum vom merge pe asfalt, ne-am chinuit mult. Nu mai spun de apã, cãram apã de la distante foarte mari” – Ionica Topalã, localnic Bogdãnesti

Vasile Mocanu: “E bine, ne bucurãm cã vom avea asfalt, apã, cum sã nu ne bucurãm, sã vedem dacã se va realiza. Nu am avut nimic pânã acum, cum au trãit altii, asa am trãit si noi, dar sper cã se va schimba ceva si în comuna noastrã” – Vasile Mocanu, Bogdãnesti

Mioara Cernat: “Foarte bine. Ne bucurãm, auzisem ceva despre un proiect al primãriei, dar vãd cã e adevãrat. Aud cã vom avea drum asfaltat, cã pânã acum, când ploua, un picior îl bãgam în noroi, altul îl scoteam. Si apã sã se aducã, cã e greu cu o singurã fântânã prin apropiere” – Mioara Cernat, Bogdãnesti

Valentin Clãtinici: “Vreau sã-l vedem realizat, proiectul acesta de care spuneti. Bine ar fi dacã ar mai creste si salariile, asa s-ar mai întoarce si tinerii nostri, plecati la muncã afarã, mai ales cã acasã vor avea apã si drumuri asfaltate” – Valentin Clãtinici, Bogdãnesti

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.