spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

2011, anul sarpelui politic

- Advertisement -

Politicienii Vasluiului la luptã, cu un an înainte de locale

BÃTÃLIE MARE… Anul care tocmai a început se anuntã a fi decisiv pentru politicienii cu greutate din judet, din perspectiva alegerilor locale din 2012, care vor stabili noua harta administrativã a judetului. Se pot face tot felul de scenarii: trãdãri sau confirmãri, “iubiri” politice mai mult sau mai putin subite, anunturi de demisii si demiteri, candidaturi anuntate sau doar ghicite la sefia primãriilor si a Consiliului Judetean. Una peste alta, se anuntã un an agitat în plan politic, iar surprizele nu vor întârzia sã aparã. Piesele de rezistentã în acest puzzle politic complicat vor fi cei 86 de primari, asupra cãrora se vor face tot felul de presiuni, din partea tuturor formatiunilor politice importante din judet, în perspectiva alegerilor din iunie 2012.

Pânã la finele acestui an, multe din semnele de întrebare din prezent, în ceea ce priveste situatia unor politicieni cunoscuti, vor primi un rãspuns. Anul 2011 este unul de rãscruce pentru toate organizatiile politice importante din judet, datã fiind miza alegerilor locale din vara anului viitor. În 2012, la alegerile locale, vor fi puse “în joc” un post de presedinte la Consiliul Judetean si 86 de posturi de primari. Unele nominalizãri sunt cunoscute încã de acum, în timp ce altele vor fi stabilite în urmãtoarele luni. Dacã, la nivelul organizatiilor judetene lucrurile sunt cumva cunoscute – se vehiculeazã deja nume de politicieni care vor intra în cursa pentru functia de presedinte de Consiliu Judetean -, la primãrii se anuntã tot felul de surprize. Motivul? Banii. Sau, mai precis, lipsa fondurilor.

Dan Marian si Dumitru Buzatu, un an de pominã

Doi dintre cei mai cunoscuti politicieni din judet, liderul judetean al PSD, Dumitru Buzatu, si cel al PDL, deputatul Dan Marian, vor avea multe de spus si de confirmat în 2011. Se aude, încã de pe acum, cã Buzatu va fi confirmat de Biroul Permanent Judetean drept candidat al pesedistilor pentru functia de presedinte al CJ, institutie în care acum este doar vicepresedinte. În privinta colegului lui Buzatu, actualul presedinte de Consiliu Judetean, Vasile Mihalachi, se aude cã acesta a anuntat cã iese la pensie si nu va mai candida pentru nicio functie la judet. Sã fie, oare, acesta adevãrul? Vom vedea. Cert este cã, în cazul lui Mihalachi sunt voci care sustin cã ar putea fi varianta câstigãtoare (sau nu) în lupta pentru primãria orasului Negresti. Trebuie spus cã, în ceea ce priveste candidatura lui Dumitru Buzatu pentru presedintia Consiliului Judetean, colegii de partid si nu numai au asteptat un semnal de la acesta pânã în ultima zi a anului 2010. Calculat, Buzatu nu a miscat niciun deget. Dacã, la PSD, lucrurile sunt cumva lãmurite, în PDL se anuntã douã momente politice importante, care ar putea decide viitorul organizatiei judetene. La finele lunii februarie, deputatul Dan Marian, actualul presedinte interimar al organizatiei judetene, va cere un vot de încredere din partea colegilor de partid, la alegerile pentru sefia PDL. Se anuntã o luptã strânsã la alegerile interne din PDL, în conditiile în care sunt vehiculate si alte nume care s-ar putea înscrie la alegeri. Dacã va trece de focul alegerilor interne, pânã la finele acestui an, deputatul Marian ar putea fi anuntat oficial drept candidatul PDL Vaslui pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Va conta, în aceste conditii, si echipa pe care se va baza în aceastã luptã dificilã cu puternica formatiune condusã de Dumitru Buzatu.

La PNL, mari semne de întrebare

Acest an va însemna pentru liberalii vasluieni un moment de cotiturã. Organizatia condusã de profesorul Florin Ciurariu, atent monitorizatã de senatorul Cristian David, va trebui sã gãseascã o voce puternicã, distinctã, cu sanse reale în lupta pentru fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean. Date fiind problemele de sãnãtate ale liderului judetean PNL, liberalii vasluieni sunt în cãutarea candidatului pentru sefia CJ. În ultimele luni, penelistii au iesit la luminã cu tot felul de actiuni, care au ridicat cota de piatã în rândul electoratului. Însã, aceste actiuni si declaratiile liderilor partidului nu au risipit semnele de întrebare privind posibilii candidati la alegerile locale. O altã organizatie de la care se asteaptã mai mult, însã despre care nu existã un rãspuns pe mãsurã din partea electoratului, este PRM-ului lui Corneliu Bichinet sau, mai corect spus, al lui Florin Sârbu. Peremistii sunt decisi sã rupã gura târgului, în 2012, asa cã îsi vor lua toate mãsurile de sigurantã. Cu primarii si consilierii plecati în cele sapte zãri, majoritatea pe la PDL (fãrã hârtii oficiale, desigur), PRM Vaslui se prezintã ca o formatiune slãbitã de luptele interne, desi vocea cea mai cunoscutã a partidului, Corneliu Bichinet, pare sã fie singura posibilitate în lupta pentru presedintia CJ. Si, din câte se aude, asa se va si întâmpla, cu conditia ca fostul presedinte al Consiliului Judetean sã nu schimbe macazul politic. Ceea ce, politic vorbind, este putin probabil sã se întâmple.

Primarii, încotro?

Dincolo de miza jocurilor de la vârful organizatiilor judetene, în 2011 se va duce si un rãzboi surd la nivelul primarilor. Mai toti politicienii importanti vor încerca sã-si tragã de partea lor cât mai multi edili, sperând cã, la nivel de calcule, mãcar, vor avea mai multe voturi la alegerile locale de anul viitor. Unii dintre primari au anuntat, sec, cã vor merge cu cei care le vor da fonduri pentru a-si realiza proiectele pentru comunitate, în timp ce altii stau si asteaptã o minune, ceva, din partea celor aflati la conducere la nivel de judet. Din pãcate, cuvântul de ordine al anului 2011, în ceea ce priveste administratia publicã localã, rãmâne austeritatea, ceea ce înseamnã cã primarii vor alerga pe toate drumurile pentru fonduri. Sunt mai multe variante, în privinta trecerii unora dintre primari de partea unuia sau altuia dintre partide, însã nimic nu este sigur. Cel putin, pânã la jumãtatea anului viitor, când vor fi alegerile. Cert este cã, unele dintre partide, vor reactiva o serie de fosti primari, pentru a-i arunca în luptã la locale, sperând cã vor câstiga în comunele respective. Se prea poate ca, în acest an, sã auzim si de surprize la nivelul primãriilor din cele trei municipii, însã vorba românului, “Vom trãi si vom vedea”…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.