spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

22 Mai- Ziua Europeanã de luptã Împotriva Obezitãtii- obezitate infantilã crescutã în România!

- Advertisement -

ATENTIE LA COPII! Astãzi este Ziua Europeanã de luptã Împotriva Obezitãtii, lucru care trebuie sã fie cunoscut si în tara noastrã, deoarece obezitatea tinde sã devinã un fenomen gen epidemie în rândul copiilor. Deputatul bârlãdean dr. Tudor Ciuhodaru atentioneazã autoritãtile asupra faptului cã obezitatea infantilã a atins proportiile unei epidemii ce se agraveazã de la an la an, în doar doi ani, numãrul de cazuri oficiale de obezitate infantilã crescând cu 70%. „Deja ne clasãm pe locul 3 în Europa cu cei patru milioane de adulti obezi si s-a ajuns ca jumãtate din români sã fie supraponderali. Mai precis, 30% dintre femei si 20% dintre bãrbati depãsesc greutatea normalã, iar 40% dintre copii sunt obezi”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Parlamentarul bârlãdean, doctor în stiinte medicale, Tudor Ciuhodaru, apreciazã cã obezitatea infantilã a devenit o problemã de sãnãtate publicã ce trebuie rezolvatã si în România, inclusiv prin adoptarea proiectului de lege ce prevede introducerea educatiei sanitare ca materie obligatorie de studiu în institutiile de invãtãmânt. Celelalte state europene au introdus mãsuri de educatie pentru sãnãtate în scoli si au declarat ziua de 22 mai drept Ziua Europeanã de luptã Împotriva Obezitãtii. „Comportamentul alimentar inadecvat, datoritã educatiei deficitare a copiilor si a pãrintilor, abundã în factori de risc, precum alimentatie de tip fast food, cu multe grãsimi procesate si bãuturi dulci carbogazoase sau alimentatia la ore târzii, duce adesea la obezitate, iar asocierea sedentarismului agraveazã acest fenomen. În doar doi ani, numãrul de cazuri oficiale de obezitate infantilã a crescut cu 70% si, o datã la douã zile, un copil obez ajunge la spital. În 2010 se înregistrau 104 cazuri în Iasi si s-a ajuns la peste 170 în 2012 si la cazuri dramatice de copii de doar 15 ani care cântãresc aproape 100 de kilograme sau de obezitate la un sugar de doar opt luni, ce cântãrea peste 10 kilograme. Deja ne clasãm pe locul 3 în Europa cu cei patru milioane de adulti obezi si s-a ajuns ca jumãtate din români sã fie supraponderali. Mai precis, 30% dintre femei si 20% dintre bãrbati depãsesc greutatea normalã, iar 40% dintre copii sunt obezi”, a mentionat parlamentarul bârlãdean.

Educatia sanitarã în scoli, extrem de necesarã!

Constatãm cã, pe lângã cauzele genetice, biologice, culturale si comportamentale, sãrãcia si lipsa de educatie contribuie în mod paradoxal la aparitia obezitãtii, cu toate complicatiile de ordin metabolic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemicã, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburãri comportamentale, modificãri de somn, suicid) sau osteoarticulare. Sunt si modificãri ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gamã largã de gesturi neadecvate: de la „rontãit”- mâncatul frecvent ce oferã iluzia relaxãrii si duce la adevãrate dependente de mâncare, pânã la acea masã unicã nocturnã) sau de mod (alimentatia în fata calculatorului, televizorului). „Odatã instalatã obezitatea, se închide cercul vicios al unui stil de viatã nesãnãtos prin aparitia modificãrilor de ordin psihologic si de integrare socialã, mergând pânã la depresia severã. Estimãm cã prin predarea în scoli a educatiei pentru sãnãtate, se va limita acest fenomen prin învãtarea modului de a asigura o alimentatie adecvatã si a unui stil de viatã sãnãtos. Alte state europene fac acest lucru si chiar au instituit, la nivel paneuropean, ca pe 22 Mai sã fie <<Ziua Europeanã Împotriva Obezitãtii>> în vederea informãrii si educãrii cetãtenilor cu privire la riscurile pentru starea de sãnãtate determinate de excesul ponderal si obezitate. Pentru a deveni cu adevãrat eficient, acest program trebuie sã depãseascã etapa informãrii sporadice si superficiale. Acest lucru se poate realiza doar prin transformarea educatiei pentru sãnãtate în disciplinã obligatorie, predatã, de personal specializat, în toate institutiile de învãtãmânt”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.