29 de școli din Vaslui, în scenariul roșu. Ministrul Educației: “măcar elevii din anii terminali să meargă la școală”

PROPUNERE… Ministrul Educației vrea ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă fizic la școală, chiar dacă aceasta intră în scenariul roșu. Acesta și-a motivat propunerea explicând că elevii din anii terminali vor susține examene naționale și trebuie să fie foarte bine pregătiți. În județul Vaslui, sunt 29 de unități de învățământ în scenariul roșu, potrivit căruia doar preșcolarii și elevii din clasele I-IV merg la școală, ceilalți învață online. Este vorba despre cele din comunele Ciocani, Dodești, Perieni, Pogonești, Șuletea și Tutova. De asemenea, mai sunt în acest scenariu și Grădinița cu P.P. Nr. 4 Bârlad și Grădinița cu Program Normal din satul Orgoiești (Bogdănești).

În scenariul verde, cu prezență fizică la școală a tuturor elevilor, se află 508 unități de învățământ din județ, iar în scenariul galben – 103 (merg la școală preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei din anii terminali – clasele a VIII-a și XII-a). Inspectoratul Școlar Județean Vaslui monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel județean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate. “Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învătământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructură și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ. În conformitate cu Ordinul Comun al Ministrului Educației și Cercetării și al Ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori”, a transmis inspectorul școlar general, prof. Loredana Roman.

Ministrul Educației: “vom insista să se aprobe aceste propuneri”

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că va propune ca elevii din anii terminali să meargă fizic la cursuri și în cazul în care școala intră în scenariul roșu, iar examenele naționale se vor desfășura cu prezență fizică pentru a nu putea da naștere la fraudă. „Regulile de distanțare și prudență trebuie respectate. În același timp, pentru acele școli care vor intra în scenariul roșu și care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educației le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a și a XII-a să poată merge la școală, pentru că vor avea examene naționale. Examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți. Ați văzut ce se întâmplă cu acele cazuri de evaluare în online care au dat posibilitatea de fraudă, deci nu vrem ca aceste lucruri să se repete”, a transmis ministrul Educației.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ