spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

La Bârlad petardele se vând ca pâinea caldã

- Advertisement -

ILEGAL Sãrbãtorile de iarnã fãrã „pocnitori” nu au sens pentru unii cetãteni. De acest lucru profitã bisnitarii. De mai bine de o sãptãmânã comerciantii ilegali ademenesc bârlãdenii cu tot felul de oferte care de care mai tentante, chiar dacã acest lucru este interzis cu desãvârsire. S-au învãtat si nu mai tin marfa la ei, ca sã nu fie surprinsi în timpul raziilor. Legea permite comercializarea produselor pirotehnice autorizate doar în perioada 27 – 31 decembrie si pot fi folosite doar pe 31 decembrie si 1 ianuarie.

Nici nu se încheiase bine luna noiembrie cã la Bârlad se si vindeau pe stradã primele petarde. Atât în zona Gãrii cât si în Piata Centralã comerciantii opresc zilnic trecãtorii pentru a-i ademeni cu tot felul de oferte. Se vând petarde de toate soiurile, iar preturile variazã în functie de marfã. Dacã cineva doreste o cantitate mai mare, nicio problemã, totul se negociazã. Cu cât cumperi mai mult cu atât pretul este mai tentant. Trebuie doar sã dispui de ceva bani si timp. Timp pentru cã de ani de zile comerciantii stradali ilegali nu mai tin marfa la ei, de teamã sã nu rãmânã fãrã ea atunci când se fac controale. Într-o vreme o tineau în portbagajul autoturismelor personale, însã politistii s-au prins de acest lucru si nu mai riscã. Acum o tin la domiciliu, iar oricine e interesat sã cumpere va trebui sã tragã o fugã acasã la vânzãtor. „Am marfã de marfã dacã vrei. Am si la 15 lei, am si la 50, dar si mai scumpe. Asta dacã vrei ceva serios. Îti aduc artificii de ãlea mari, care se împrãstie pe cer si bombe de la care rãmâi surd o sãptãmânã. Mergem la mine acasã, îti arãt tot ce am, iar tu îti alegi ce vrei. Dacã cumperi mai mult îti fac si o reducere sã nu zici cã-s bãiat rãu. Dar cumpãrã acum cãci în câteva zile se scumpesc. Nu tin marfa la mine cã mã înhatã politia imediat. Am si tigãri ieftine si bune, iar dacã vrei un cartus îl dau mai ieftin”, ne-a spus un comerciant stradal din zona Pietei „9 Mai”. Acestia stiu foarte bine cã ocupatia lor este ilegalã si în afarã de amenzi riscã sã rãmânã si fãrã „produse”. Fiecare bârlãdean e cântãrit mai întâi din ochi, iar apoi este abordat. Dacã simt cã ceva nu e în regulã dispar în câteva clipe din zonã. „Ca în fiecare an, în luna decembrie, comertul ilegal de petarde înfloreste. În acest sens, primele noastre obiective sunt de a depista persoanele care încalcã prevederile legale privind comercializarea, importul, detinerea sau folosirea de articole pirotehnice. Vom întreprinde o serie de actiuni pe aceastã linie si dacã depistãm cetãteni care practicã acest tip de comert vom aplica sanctiunile legale”, a declarat cms. sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad. Dincolo de aspectul legal, petardele vândute „pe sub mânã” nu prezintã nicio garantie. În anii din urmã au fost înregistrate mai multe situatii când anumite persoane s-au accidentat, chiar destul de grav, în timp ce foloseau materiale pirotehnice. Fiind achizitionate la coltul strãzii nimeni nu a putut fi tras la rãspundere, astfel cã fiecare îsi asumã riscul. În cazul celor care vând ilegal petarde pedeapsa poate fi de pânã la un an de închisoare. În cazul în care cantitatea este mult mai mare si prezintã un accentuat risc de accidentare, vinovatii riscã sã stea dupã gratii pânã la 7 ani. De asemenea, si utilizatorii de petarde în apropierea blocurilor riscã sanctiuni. Amenzile variazã între 200 si 6.000 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Chelaru a fost prost și retardat la politie, acum ca director a politiei comunitare a devenit un sugător de pulă a primarului Boroș și dat limbi în pizdă lui Ana Maria Vintilă, pedofil , bețivan ratat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.