spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

A împlinit 103 ani!

- Advertisement -

Cea mai longevivã bârlãdeancã si-a serbat ziua de nastere

ANIVERSARE Mâine, Natalia Mucenica va împlini venerabila vârstã de 103 ani. Are o fatã seninã, fãrã riduri, si o voce caldã atunci când ne povesteste despre viata ei. Nu a consumat niciodatã alcool, iar regimul alimentar a fost unul sãnãtos. Nu s-a îmbolnãvit niciodatã si a trecut pe la spital doar când si-a fracturat un picior. Toatã viata a respectat posturile religioase si crede cã acest lucru este secretul longevitãtii sale. Desi copiii au trecut de multã vreme de vârsta tineretii, flacãra maternã nu s-a stins încã în inima bãtrânei.

Natalia Mucenica s-a nãscut pe 15 ianuarie 1910, în satul Burdusaci, raionul Zeletin, Regiunea Bacãu (undeva pe lângã Podul Turcului). A rãmas fãrã mamã la vârsta de doi ani, alãturi de cei doi frati ai ei. Mai târziu tatãl Nataliei s-a recãsãtorit, iar mama adoptivã a mai adus pe lume încã douã fete. Din pãcate, doar ea a mai rãmas în viatã, însã este fericitã cã cei trei copii pe care îi are sunt sãnãtosi, fiecare la casa lor. Posibilitãtile materiale din acele vremuri tulburi, între rãzboaiele mondiale, nu i-au permis sã urmeze decât scoala generalã. În schimb, si-a ajutat pãrintii la munca câmpului si la treburile gospodãresti. La vârsta de 27 de ani s-a cãsãtorit cu un ofiter militar, scolit în Germania, alãturi de care a trãit si la bine si la rãu, pânã în anul 1995 (când el a decedat la vârsta de 84 de ani). Natalia Mucenica a trecut prin mai multe perioade grele, de care-si aminteste cu tristete. Dupã ce si-a asteptat sotul cu sufletul la gurã sã se întoarcã sãnãtos din cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial, a urmat imediat o altã cumpãnã. Pentru cã a criticat regimul de atunci, comunistii l-au aruncat în închisoarea de la Isaccea (Tulcea), unde a petrecut doi ani si jumãtate, pânã la venirea la putere a lui Ceausescu. Toate aceste probleme nu i-au doborât si au putut sã se ocupe împreunã de cresterea si educatia celor trei copii, chiar dacã pe parcursul timpului si-au schimbat domiciliul de mai multe ori, asa cum cereau sarcinile de serviciu pe atunci. „Îmi amintesc când eram tânãrã cã duceam boii de funie pe câmp si cã-i ajutam pe pãrinti la treburile gospodãresti. Dar Dumnezeu mi l-a luat prea repede si pe tata, care a fost un om foarte bun. Am trãit fãrã mamã de la doi ani, dar greutãtile m-au întãrit. Dorinta mea a fost sã învãt carte, dar nu am avut aceastã sansã. Am vrut sã devin învãtãtoare sau cadru medical. Dacã nu am reusit eu, Dumnezeu mi-a ascultat rugãciunile, iar copiii si nepotii au putut sã meargã la scoalã si sã ajungã oameni mari”, îsi aminteste Natalia Mucenica. Bãtrâna are trei copii (doi bãieti si o fatã), cinci nepoti si patru strãnepoti. Chiar dacã nu e o familie numeroasã, toti membrii sunt uniti, asa cum este dorinta Nataliei Mucenica.

Aniversatã la 103 ani de viatã

Pentru cã mare parte din membrii familiei sunt la serviciu în timpul sãptãmânii, Natalia Mucenica si-a serbat ziua de nastere duminicã. În cinstea ei, copiii au fãcut un tort imens de friscã, pe care au scris traditionala urare „La Multi Ani!”. Bãtrâna nu a scãpat prilejul de sufla în lumânãri iar în timp ce le stingea si-a pus si o dorintã pe care nu a vrut sã o împãrtãseascã nimãnui. Întrebatã ce sfat le-ar da tinerilor din ziua de astãzi, Natalia Mucenica a rãspuns: „Sã ducã o viata linistitã si sã-i asculte pe pãrinti. Sã aibã grijã de familia lor pentru cã aici îsi vor gãsi energia de care au nevoie pentru a depãsi toate problemele. Mi-a fost dragã viata curatã si binecuvântatã. Mi-am vãzut de familia mea dar am ajutat si foarte multi oameni necãjiti. Tot ce am mâncat a fost crescut în ograda mea si niciodatã nu am cumpãrat de la magazin. Am evitat carnea si alcoolul, iar cafea am bãut foarte rar. Am tinut toate posturile religioase cu sfintenie si probabil de aceea am ajuns la vârsta de 103 ani”. Petrecerea în cinstea Nataliei Mucenica a continuat pânã târziu, iar la urmã cu totii si-au dat întâlnire anul viitor, când în buchetul vietii se va mai adãuga poate încã o floare.

FIUL

„De multe ori o surprind cum vine si ne înveleste atunci când dormim, sã nu ne fie frig”

„Chiar dacã are vârsta de 103 ani, ea încã stie cã este mamã. Are grijã de noi si acum, desi nu mai suntem tineri. De multe ori o surprind cum vine si ne înveleste atunci când dormim, sã nu ne fie frig. Ne dojeneste dacã nu ne îmbrãcãm gros când e frig afarã sau când ignorãm anumite sfaturi. Este o mamã iubitoare care ne-a crescut si educat foarte bine. De aceea o iubim si sã-i dea Dumnezeu atâtea zile cât bine a fãcut!”, a declarat Nicolae Mucenica, fiul Nataliei.

„Ne-a învãtat sã fim uniti si sã nu ne certãm”

„De micã a crescut cu mâncare sãnãtoasã, din roadele muncii ei. Este vegetarianã în proportie de 80%, iar dacã a consumat carne a fost numai de la animalele din curte. Nu i-a plãcut alcoolul. Se vede cã la vârsta ei e încã o femeie puternicã, sãnãtoasã. Ne-a învãtat foarte multe lucruri frumoase dar poate cel mai important a fost sã fim uniti si sã nu ne certãm. La multi ani, mamã!” ia- aurat al doilea fiu

„Îi urez doamnei Natalia Mucenica multã sãnãtate, fericire si tot ceea ce îsi doreste”

„Îi urez doamnei Natalia Mucenica multã sãnãtate, fericire si tot ceea ce îsi doreste. Stiu de aceastã aniversare dar am decis, din cauza frigului de afarã, sã organizãm o serbare în cinstea ei undeva prin luna martie, când conditiile meteo vor fi mai prielnice. Pentru cã mai sunt si alte persoane cu o vârstã respectabilã în orasul nostru, îi rog pe membrii familiei sã ne contacteze la Primãrie ca sã le oferim si din partea noastrã o micã recunostintã. Este foarte greu ca noi sã aflãm despre aceste persoane pentru cã multi nu s-au nãscut în Bârlad si nu avem o evidentã a celor stabiliti mai târziu. Acest lucru este valabil si în cazul celor care au împlinit 50 de ani de la cãsãtorie”, a declarat ing. Constantin Constantinescu, primarul municipiului Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.