spot_img
spot_img
27.2 C
Vaslui
12-iul.-2025

Cât de bogat trebuie sã fii ca sã te ia Fiscul la ochi

- Advertisement -

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã, Serban Pop, aratã de la ce nivel al averii se aprind becurile de alarmã la ANAF, cât colecteazã fiscul din impozitarea sistemului bancar si pentru câte imobile achizitionate prin programul Prima Casã a ajuns statul bun de platã si a trecut la executãri

Capital: Din 2009 de când a demarat programul Prima Casã, au existat mai multe cazuri în care locuintele au ajuns în proprietatea statului. Ce s-a întâmplat cu aceste locuinte?

Serban Pop: Din informatiile centralizate pânã la 31 decembrie 2012, au fost raportate 73 de cazuri ale persoanelor fizice care se aflã în procedurã de executare silitã. Mã refer la stadiul transmiterii de somatii, popriri la bãnci sau licitatii, în vederea recuperãrii datoriilor. Din punctul de vedere al valorificãrii acestor imobile, la nivel national au fost organizate 42 de licitatii, în prezent rãmânând douã imobile pentru valorificare. Pot sã vã spun cã ANAF studiazã oportunitatea realizãrii unui site propriu de licitatii online, acolo unde contribuabilii vor gãsi toate produsele confiscate de structurile noastre. Nu vã ascund intentia noastrã de a muta în online procesul de valorificare, inclusiv pentru bunurile perisabile, ceea ce ar oferi mai multã transparentã în procesul de valorificare si ar elimina riscurile de fraudã existente în prezent.
Capital: Cât colecteazã ANAF din taxele si impozitele de la bãnci, mai ales tinând cont de faptul cã, în 2012, pierderea pe sistem a fost mult mai mare decât în anii precedenti?

Serban Pop: În 2012, ANAF a colectat de la bãnci 3,48 miliarde de lei, în crestere de la 3,34 miliarde de lei în 2011, respectiv de la 2,69 miliarde de lei în 2010. Aceste sume reprezintã totalul impozitului pe profit, al impozitului pe venit, al TVA, si contributiile la Bugetul Asigurãrilor de Sãnãtate, Bugetul Asigurãrilor Sociale si Somaj.

Capital: Cât de func
tional este sistemul de platã online al impozitelor si taxelor?

Serban Pop: Extinderea acestui serviciu se aflã în atentia noastrã si sperãm sã îl îmbunãtãtim, mai ales cã, în prezent, sistemul nu acoperã integral circuitul banilor de la contribuabil la organul fiscal. Cred în necesitatea unui contact permanent între contribuabili si ANAF, motiv pentru care acordãm o mare atentie diversificãrii serviciilor online. Avem în vedere dezvoltarea unei aplicatii pentru telefonul mobil, prin intermediul cãreia contribuabilii pot accesa informatii fiscale relevante, precum si alte facilitãti la care nu au avut acces pânã acum.

Capital: În ce stadiu vã afla
ti cu verificarea celor 30 de persoane cu mari averi suspectate cã au depãsit riscul minim acceptat prin neplata impozitelor?

Serban Pop: Acest program de verificãri fiscale are un dublu rol. Pe de o parte, urmãrim corectarea situatiei fiscale a contribuabililor verificati si recuperarea sumelor de bani datorate bugetului de stat, iar pe de altã parte urmãrim descurajarea tendintelor de neconformare fiscalã ale celorlalti contribuabili. Acest program de verificare a persoanelor cu averi mari este în primul rând un program de conformare la declarare si la platã. România a beneficiat de expertiza FMI si a unor state membre UE în elaborarea procedurilor de control în cazul persoanelor cu averi mari. Programul vizeazã persoanele cu averi care depãsesc 80 milioane de lei sau cu venituri anuale medii mai mari de 12 milioane de lei. Programul mai are în vedere identificarea veniturilor obtinute, precum si impunerea conformãrii la platã a impozitelor legale.

Capital: Ce ac
tiuni ati demarat pentru a putea avea acces la conturile din strãinãtate ale românilor?

Serban Pop: Directia de verificãri fiscale a identificat bãncile din strãinãtate la care persoanele fizice cu averi mari detin conturi, pe baza datelor comunicate de statele UE. Pentru persoanele fizice supuse verificãrilor, accesul la conturile bancare se realizeazã  de cãtre ANAF prin utilizarea instrumentelor juridice care asigurã schimbul international de informatii. Mã refer la directivele Consiliului Europei privind cooperarea administrativã  în domeniul fiscal si la conventiile de evitare a dublei impuneri pentru impozitele pe venit si pe capital încheiate de România cu 85 de state. Desigur, sunt si o serie de alte acorduri privind schimbul de informatii în domeniul fiscal care stau la baza cooperãrii dintre ANAF si alte structuri fiscale similare.

Capital: Ultima mãsurã implementatã de ANAF, plata partialã a prejudiciului de cãtre evazionisti pentru a beneficia de pedepse mai mici, a ajutat la cresterea veniturilor? Cât estimati cã veti încasa anul acesta?

Serban Pop: De la implementarea acestei mãsuri, în august 2012, ANAF a colectat 36,7 milioane de lei, conform situatiei comunicate la finalul lunii februarie. Practic, încasãrile sunt în crestere cu 2 milioane de lei fatã de finalul lunii ianuarie. Filosofia ANAF pe termen scurt si mediu va viza implementarea acelor mãsuri care sã genereze încasãri din combaterea evaziunii fiscale si sã contribuie la scurtarea circuitului penal.

Capital: Apari
tia noului Cod al insolventei va reduce cazurile în care se acceseazã acest statut de cãtre firmele cu probleme pentru a amâna plata datoriilor?

Serban Pop: Viitorul Cod al insolventei trebuie sã satisfacã cerinta de echilibru între actorii prezenti pe piatã. Din acest punct de vedere, ANAF este interesatã de respectarea principiului amintit, dar în acelasi timp, obiectivul nostru este sã eliminãm vulnerabilitãtile pe care statul, prin ANAF, le are în acest moment, din cauza cadrului legal actual. De exemplu, avem în vedere introducerea unor dispozitii prin care contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei sã nu mai poatã schimba domiciliul fiscal pânã la solutionarea completã a dosarului de insolventã de cãtre instanta de judecatã. Efectul unei asemenea mãsuri constã în eliminarea sustragerii de la plata obligatiilor prin schimbarea organului fiscal competent sã îl administreze. Intentia noastrã este de a descuraja tentantia de a utiliza insolventa ca instrument de amânare sau evitare a plãtii obligatiilor cãtre bugetul general consolidat.

Capital: Mãsura privind reducerea cheltuielilor insti­tutiilor de stat cu 15% vizeazã si ANAF? Urmeazã disponibilizãri?

Serban Pop: Mãsura anuntatã de Guvern vizeazã toti ordonatorii principali de credite, în consecintã ea se adreseazã si ANAF.  Deocamdatã Agentia s-a limitat la aplicarea unei politici de resurse umane si bugetare prudente. Din punctul de vedere al personalului, începând cu anul 2010, numãrul de posturi ocupate la nivelul ANAF a scãzut cu 8,4% în 2011 fatã de anul 2010, respectiv cu 1,2% în 2012, fatã de 2011. Având în vedere viitoarea reorganizare, va trebui sã regândim toate activitãtile desfãsurate în cadrul aparatului fiscal si vamal. Astfel, ANAF va avea o politicã de resurse umane orientatã spre deplasarea anumitor functii de la nivel judetean la nivel regional, spre retinerea în sistem a personalului bine calificat si spre recalificarea personalului în functie de evolutia proceselor de activitate. Avem nevoie sã crestem ponderea personalului cu grad ridicat de calificare în domenii de activitate precum cele de control, tehnologia informatiei, juridic.

Pe de altã parte, trebuie sã recunoastem cã ANAF se confruntã cu o lipsã de personal în anumite domenii de activitate, determinatã atât de plecãrile voluntare din sistem sau de pensionãri, cât si de aparitia unor noi nevoi prin preluarea unor noi competente. Structurile ANAF au nevoie de mai multi oameni în teren si de mai putini oameni în birouri, pentru cã asta înseamnã o mai bunã activitate de combatere a evaziunii si, implicit, mai multi bani la buget.

Capital: Care este situa
tia reorganizãrii ANAF si care sunt pasii urmãtori?

Serban Pop: Reorganizarea ANAF este componenta cea mai importantã a programului de reformã încheiat cu Banca Mondialã. Vorbim despre un program multianual, care urmãreste eficientizarea structurilor ANAF si cresterea încasãrilor la buget. În acest moment lucrãm la înfiintarea Directiei Antifraudã, ale cãrei atributii vor fi de identificare si de combatere a cazurilor majore de evaziune fiscalã, inclusiv de luptã împotriva marilor retele evazioniste. Am convingerea cã aceastã nouã structurã va functiona în cel mult trei luni, iar rolul ei este de a aduce mai multi bani la buget. De asemenea, motivarea personalului ANAF este în continuare o prioritate si o mãsurã necesarã pentru rezolvarea problemelor de transparentã sau de coruptie. Motivarea functionarilor se va face având în vedere competenta acestora si meritul profesional, pentru cã ANAF nu duce lipsã de resursã umanã de calitate.

Carte de vizitã

  • Februarie 2011 – aprilie 2012 partener la SCPA Pop, Savin si Asociatii
  • Februarie 2008 – ianuarie 2009 vicepresedinte al ANAF
  • 2004 – 2008 avocat în Baroul Bucuresti.
  • 2001 – 2004 – director de cabinet al ministrului de atunci al Finantelor, Mihai Tãnãsescu

PE SCURT

  • Directia Antifraudã din cadrul ANAF va fi functionalã în trei luni
  • Persoanele cu venituri medii anuale de 2,7 milioane de euro, controlate de ANAF
  • ANAF a identificat deja bãncile din strãinãtate la care românii cu averi mari au conturi
  • Aproape un miliard de euro a colectat ANAF de la bãnci în 2012 din taxe si impozite
  • Societãtile aflate în insolventã nu îsi vor mai putea schimba domiciliul fiscal

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.