Procurorul Vasile Chifan a finalizat ieri cel de-al treilea dosar penal în urma investigaţiei activităţii clanului interlop Corduneanu. Alte şase persoane au fost trimise în judecată după ce au realizat fapte năucitoare, la îndemnul Cordunenilor, pentru a face rost de bani. Doi dintre cei trimişi în judecată au falsificat certificate de deces pe numele propriilor mame, pentru a le lua apartamentele, deşi femeile încă mai erau în viaţă. Un al treilea acuzat şi-a „ucis“ sora pentru a pune mâna pe locuinţa acesteia, în final ieşeanca ajungând să rămână pe drumuri. Activitatea infracţională era coordonată de unul din fraţii Corduneanu, Vasile Călin, care avea la dispoziţie mai mulţi locotenenţi cu legături printre funcţionarii publici din Iaşi. Până acum, legăturile interlopilor cu funcţionarii au fost descrise la modul general de către anchetatori. Urmează un dosar „Corduneanu IV“, în care să cadă capete şi din rândul acestora?
Un nou dosar realizat în urma investigaţiei activităţii infracţionale asupra fraţilor din clanul Corduneanu a fost finalizat ieri de procuroii DIICOT Iaşi. Şase persoane, ce au activat la îndemnul interlopilor sau al locotenenţilor acestora au fost trimise în judecată fiind acuzate de diferite infracţiuni, de la înşelăciune până la fals sau spălare de bani. Acuzaţii sunt Dănuţ Zelinschi, Florin Conoru, Dănuţ Onofraşi, Andreea Creţu, Vasile Constantin Tîgăţă şi Adrian Daninfield. În dosarul „Corduneanu III“, procurorul Vasile Chifan, care a plecat în urmă cu câteva zile de la DIICOT, descrie cum au reuşit interlopii să facă bani de pe urma escrocheriilor imobiliare.
Cum erau ucise mamele
În acest palier infracţional, procurorii au ajuns la concluzia că interlopii s-au îmbogăţit „prin falsificarea de acte referitoare la decesul unor persoane, falsificarea unor acte necesare dezbaterii succesiunii. Prin înlăturarea de la moştenire a unor moştenitori legali au reuşit să vândă bunuri imobile iar banii obţinuţi le-au revenit în mare parte“. Mai întâi erau identificate persoane cu o stare materială precară, consumatoare de alcool şi cu un mod de viaţă dezorganizat, şi care aveau în proprietate sau urmau să moştenească imobile. Victimele infractorilor coordonaţi de Corduneni erau în principal rude. Doi dintre inculpaţii din acest dosar au fost de acord să plăsmuiască certificate de deces pe numele mamelor lor, deşi acestea erau în viaţă, iar unul şi-a ucis pe hârtie sora pentru a putea pune mâna pe apartamentul părinţilor. Ironia sumbră a sorţii a făcut ca cele două mame a căror moarte a fost regizată de fiii lor să înceteze din viaţă la un an de la falsificarea certificatelor de deces.
Mamă din sanatoriu, „ucisă“ din pix
Unul dintre cei care au procedat în acest fel este Dănuţ Zelinschi. Mama sa, Elena Zelinschi, avea un apartament pe strada Ciric în care a locuit pentru o perioadă cu fiul ei infractor, dar şi cu familia acestuia. Din 2005, femeia a fost internată în Spitalul din Sculeni din cauza unor probleme de sănătate. În apartament a continuat să locuiască fiul Dănuţ. Acesta din urmă a cunoscut locotenenţii Cordunenilor în diferite baruri, ocazie cu care le-a spus că ar vrea să vândă locuinţa mamei sale. Un apropiat al clanului, Constantin Darie, a fost cel care a falsificat un certificat de deces pe numele Elenei Zelinschi, în ianuarie 2008, deşi aceasta trăia la acea vreme şi era internată într-un sanatoriu. Iniţial, funcţionara care a primit certificatul de deces şi-a dat seama că acesta era fals, iar Dănuţ Zelinschi a fost reţinut. Câteva luni mai târziu, acelaşi Constantin Darie a falsificat un alt certificat de deces. Ulterior, cu ajutorul interlopilor, Zelinschi a reuşit să obţină moştenirea apartamentului, dar şi tranzacţionarea acestuia cu 32.000 de euro. Marea majoritate a banilor au ajuns în posesia interlopului Vasile Călin. În 2009, la scurt timp după ce fiul ei i-a luat apartamentul, Elena Zelinschi a murit şi în realitate.
33.000 de euro pe apartamentul mamei
Nu a fost singurul caz de acest gen. La începutul anului 2009, Sanda Conoru făcea o plângere penală împotriva fiului său, Florin Conoru (45 de ani), reclamând că acesta, în 2008, o declarase moartă şi obţinuse un certificat de moştenitor. Mama lui Conoru avea două apartamente în Iaşi, iar fiul ei voia să pună mână pe cel în care mama sa nu locuia. „În cursul verii 2008, în timp ce se afla în Piaţa Hala Centrală din Iaşi, învinuitul Florin Conoru a discutat cu inculpatul Constantin Moloman şi învinuitul Cristian Dumitriu despre faptul că vrea să vândă apartamentul în care locuia, proprietate a părinţilor săi, deşi mama era în viaţa, nu era dezbătută succesiunea şi mai avea o soră în viaţă, numita Conoru Liliana Angelica“, se menţionează în rechizitoriu. Ulterior, Conoru s-a interesat cum poate vinde apartamentul, iar un notar i-a spus că nu poate face acest lucru, pentru că îi lipseşte certificatul de deces al mamei. „Urmare a acestui fapt, a fost falsificat un certificat de deces pe numele Conoru Sanda în care s-a menţionat în fals că numita Sanda Conoru a decedat la data de 27.07.2008 deşi aceasta era în viaţă la data respectivă“. La notar, Florin Conoru a minţit că este singurul moştenitor şi a obţinut titlu de proprietate. Locuinţa a fost înstrăinată fictiv unei alte persoane din reţea, Andreea Creţu, după care a fost vândută unor cumpărători de bună-credinţă cu 33.000 de euro.
Şi-a lăsat sora pe drumuri
O altă victimă a fost şi Claudia Georgeta Onofraşi, care pe 16 decembrie 2008 a făcut o plângere la Parchet prin care a reclamat că fratele Dănuţ Cezar Onofraşi a înstrăinat apartamentul mamei lor în baza unor declaraţii din care rezulta că este singurul moştenitor. Mama tânărului avea la acea vreme zece ani de când era decedată, însă până atunci nu fusese efectuată succesiunea de către trei fraţi. Onofraşi a reuşit să pună mâna pe locuinţă după ce a mers la Starea Civilă şi a declarat în fals că este singurul moştenitor al bunurilor mamei şi implicit al apartamentului de pe strada Vasile Lupu. În acea locuinţă locuia însă sora lui Onofraşi. Cu sprijinul Cordunenilor şi al locotenenţilor, Onofraşi a găsit un martor mincinos care i-a întărit declaraţia la un notar şi care a fost plătit cu 20 de lei. Ulterior, răufăcătorii au apelat la o agenţie imobiliară şi au scos apartamentul la vânzare, acesta fiind cumpărat cu 30.000 de euro. Din această sumă, doar 9.000 de euro au rămas la Onofraşi, restul fiind împărţiţi între interlopi. În urma tranzacţiei, Onofraşi şi-a lăsat sora pe drumuri. Ea locuia în acel apartament, iar după ce a achiziţionat locuinţa, cumpărătorul a apelat la un executor judecătoresc şi a evacuat-o pe femeie.
Fiu născocit pe calculator
Infractorii au mai aflat, prin intermediul legăturilor pe care le aveau în rândul funcţionarilor publici, şi despre un apartament deţinut de o femeie decedată pe nume Elena Duma, care nu avea moştenitor şi al cărei apartament nu fusese revendicat de nimeni după deces. Folosindu-se de acte false, au reuşit să pună mâna şi pe acea locuinţă. Femeia murise de mai multă vreme şi nu avea moştenitori, aşa că interlopii l-au tocmit pe Adrian Daninfeld să devină „fiul“ defunctei. Acesta şi-a falsificat un document de identitate din care reieşea că este moştenitor, după care, cu sprijinul tartorilor din reţea, a reuşit să obţină apartamentul. Din rechizitoriu reiese că liderul grupării specializate în escrocherii imobiliare era Vasile Călin, unul dintre fraţii Corduneanu, eliberat din puşcărie în toamna anului trecut. El avea şi alţi locotenenţi. „S-a constituit un grup format din Constantin Darie, Dănuţ Ilincariu şi Cristian Dumitriu, persoane care se cunoşteau de mai mult timp şi care împreună cu alţii au efectuat activităţi de falsificare de documente prin care au fost vândute în condiţii ilegale apartamente, iar banii obţinuţi au fost luaţi în cea mai mare parte de ei“, se mai menţionează în rechizitoriu.
Legătura cu funcţionarii
Dănuţ Ilincariu, un basarabean aciuat de mai multă vreme la Iaşi, ar fi cel care cunoştea mai mulţi funcţionari publici din Iaşi, el intermediind şi obţinerea actelor necesare tranzacţiilor frauduloase. El este trimis în judecată în dosarul-mamă al fraţilor Corduneanu ce se află în prezent pe rolul Tribunalului Maramureş. Deşi în toate cele trei dosare ale fraţilor Corduneanu se vorbeşte despre legăturile pe care aceştia le aveau în rândul funcţionarilor publici din diverse instituţii, până acum nu a fost făcut public niciun nume. Potrivit unor surse judiciare, ancheta referitoare la activitatea infracţională a fraţilor Corduneanu nu a fost încheiată, procurorii mai având în lucru şi alte dosare disjunse din cel mamă.
Dosarul „Corduneanu II“ conţine 38 de inculpaţi şi se referă la palierul obţinerii de credite frauduloase al clanului. Nouă persoane au fost condamnate cu suspendare în acest dosar, pentru restul, judecătorii urmând să se pronunţe.