Motiv de bucurie pentru credinciosi, Pastele a devenit in  ultimii ani si un motiv de cheltuiala pentru gospodine si un prilej de  castiguri fabuloase  pentru comercianti. Si anul acesta mielul, ouale,  vinul si bunatatile dulci de pe masa din seara de Inviere vor scoate  bani buni din bugetele familiilor. Ca in fiecare an, comerciantii au  scumpit toate produsele cu pana la 10 la suta.
Botosanenii  care vor sa cumpere mieii Hala de carne trebuie sa scoata din buzunar  in jur la 25 de lei pe kilogram. in marile magazine, carnea poate fi  achizitionata si cu 20-25 de lei.
„Bugetul pentru masa traditionala  de Paste este in acest an de 300-400 de lei, pentru o familie de patru  persoane. Sper sa ne ajunga!”, a spus o botosaneanca.
Ouale pot fi  cumparate din marile lanturi de magazine la preturi pornind de la 7,9  lei si pana la 12 lei un cofraj. Cei care nu au timp sa le si vopseasca,  le pot cumpara gata colorate la pretul de 0,9 lei bucata. Si drobul  traditional poate fi gasit gata preparat in magazin, daca gospodinele nu  vor sa-l gateasca acasa. Acesta are preturi ce variaza intre 25 si 26  de lei pe kilogram. De pe masa din seara de inviere nu pot lipsi pasca  si cozonacul. Aceste alimente se gasesc, de asemenea, pe rafturile  magazinelor botosanene. Astfel, un kilogram de cozonac variaza intre 6  si 12 lei, in functie de locul achizitiei si compozitie, iar unul de  pasca ajunge si pana la 16-18 lei.
„Inaintea Pastelui, cele mai  vandute produse sunt carnea de miel, frigaruile pentru ca se apropie si  intai mai, carnea de curcan, dar si produsele de patiserie, prajiturile,  cozonac, pasca, tortulete, vinuri, ouale de pasti, oua direct colorate,  vopsea de oua, legume”, a spus un reprezentat al unui supermarket  botosanean.
Nutritionistii recomanda ca, pe langa preparatele traditionale din carne de miel, sa consumati multe fructe si legume.
Preturile  acestora sunt destul de piperate, mai ales in aceasta perioada de post.  Un kilogram de castraveti este 7 lei, unul de rosii 8 lei, legatura de  marar si patrunjel – 1 leu bucata, morcovii – 3 lei kg, salata verde – 2  lei bucata, legatura de ceapa si cea de ridichi – 1 leu bucata, varza –  3 lei kg, spanacul – 6 lei kg, guliile – 2,5 lei kg, ceapa – 3 lei kg,  capsunile – 8 lei kg, merele – 3 lei kg, casul -17 lei kg  iar ardeiul  gras – 12 lei kg. (Petronela Rotariu)