spot_img
spot_img
31.1 C
Vaslui
13-iul.-2025

Moment istoric: Cel mai lung pod pe Dunăre va lega România de Bulgaria

- Advertisement -

Un proiect de 100 de ani a devenit realitate. Vineri, va fi inaugurat cel mai lung pod pe Dunăre, care va lega Calafat de Vidin.

Primele scrisori în care primarii Vidinului şi Calafatului discută necesitatea construrii unui pod între cele două oraşe datează din anul 1909. După exact 104 ani, podul va fi inaugurat în prezenţa premierilor României şi Bulgariei, Victor Ponta şi Plamen Oreşaski, a preşedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.
Detalii tehnice

Construit după o tehnologie ultramodernă, numită de specialişti ‘spate de cămilă’, cu o lungime de 1.791 de metri, podul dintre Vidin şi Calafat este este cel mai lung dintre cele existente peste fluviu. Fundaţiile podului se află la o adâncime între 60 şi 80 de metri sub matca Dunării. În partea navigabilă a fluviului au fost instalate 178 de segmente cu o greutate de până la 240 tone fiecare, în partea nenavigabilă sunt 300 de segmente, dar mai mici, ajungând până la 120 de tone. Podul dispune de două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Potrivit site-ului oficial al proiectului, podul propriu-zis este o investiţie bulgară, beneficiarul lucrării fiind Ministerul Transporturilor din Bulgaria. Partea bulgară a realizat podul feroviar şi rutier cu patru benzi, un terminal feroviar nou pentru mărfuri, şapte kilometri de cale ferată nouă şi patru noduri rutiere noi, în timp ce România a construit pentru infrastructura de acces pe pod cinci kilometri de cale ferată şi o staţie terminală pentru controlul comun al traficului şi taxare.

Istoric

Locuitorii Vidinului aşteaptă acest pod de mai bine de un secol. Încă de la sfârşitul secolului XIX-lea, consiliul local al oraşului a decis să fie construit un pod până în oraşul vecin Calafat. În anul 1954 a fost inaugurat primul pod peste Dunăre, între România şi Bulgaria, cel dintre Giurgiu şi Ruse. De atunci au trecut 59 de ani, timp în care pe porţiunea de 470 kilometri de fluviu care formează graniţa bulgaro-română a fost în funcţiune un singur pod, în condiţiile în care în unele oraşe în amonte sunt cinci-şase poduri la doar câteva sute de metri unul de celălalt. Negocierile româno-bulgare pentru construirea unui al doilea pod de peste Dunăre au început în anul 1993, dar din cauza unor controverse privind amplasamentul lui, acordul a fost semnat abia în anul 2000. Tocmai în ianuarie 2007, în urma unei licitaţii internaţionale la care au participat cinci ofertanţi, compania spaniolă Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) a fost însărcinată cu detaliile de execuţie şi construcţia podului, în timp ce consorţiul franco-britanic Ingérop / High-Point Rendel a fost desemnat consultantul lucrării. Lucrările de construcţie propriu zise au început în luna mai 2007.

Spre sfârşitul anului 2009 a devenit clar că termenul iniţial de 38 de luni pentru realizarea infrastructurii nu poate fi respectat. În luna februarie 2010, premierii României şi Bulgariei, Emil Boc şi Boiko Borisov, au solicitat Comisiei Europene prelungirea până la sfârşitul anului 2012 a termenului de eligibilitate a cheltuielilor pentru toate proiectele Bulgariei şi României aprobate în perioada 2000-2006. Premierul bulgar a afirmat atunci că, dacă executivul comunitar acceptă solicitarea Bulgariei şi României de a prelungi memorandumul de finanţare a proiectului pentru podul Calafat-Vidin, atunci podul va deveni o realitate, însă dacă nu acceptă acest lucru, nu va mai exista niciun pod, deoarece nu sunt bani la buget pentru a-l finanţa. Din fericire, CE a acceptat solicitarea celor două ţări şi a prelungit termenul până la 29 noiembrie 2012. În luna iulie 2012, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a vizitat şantierul, exprimându-şi dorinţa ca cel mai târziu pe 1 ianuarie 2013 să poată traversa podul între Calafat şi Vidin, ceea ce s-a întâmplat pe 24 octombrie 2012. Cele câteva luni după această ultimă inspecţie la nivel înalt au fost folosite pentru lucrări de finalizare. Din păcate, în noiembrie 2012 podul a făcut o victimă. Muncitorul român Gheorghe Radu, de 43 de ani, din Calafat a dispărut în apele Dunării, căzând de pe o barjă.

sursa: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/moment-istoric-cel-mai-lung-pod-pe-dunare-va-lega-romania-de-bulgaria-183217.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.