spot_imgspot_img
19.4 C
Vaslui
30-apr.-2024

Turbeaza deputatul Solomon

- Advertisement -

Bârlãdenii nu se lasã: vor mars si miting de protest pe 1 septembrie!

TOAMNA PROTESTELOR Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) din Bârlad a depus acum câteva zile (pe 8 august), la Primãria Bârlad, o solicitare pentru a le fi aprobat un mars de protest împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, pentru data de 1 septembrie, începând cu orele 17.30 pânã la orele 20.00. Marsul va fi urmat de un miting de protest care se va desfãsura, conform organizatorilor, în fata Primãriei Bârlad.

Cererea a fost depusã de gr. (r) Neculai Rotaru, în numele GISC si al bârlãdenilor care nu vor sub nicio formã sã accepte faptul cã Chevron este decisã sã instaleze la Gãgesti, la 20 de km de Bârlad, prima sondã de explorare si exploatare a gazelor de sist, pentru care au primit toate avizele. Cererea a ajuns ieri pe masa primarului Constantin Constantinescu, care s-a întors din concediul de odihnã si se pare cã a stârnit nervii deputatului Adrian Solomon, presedintele PSD Bârlad si unul dintre lobbystii de frunte ai Chevronului. Acesta a fost ieri la primarul Constantinescu si se pare cã s-a enervat cumplit, deoarece primarul înclinã sã dea aviz favorabil cererii GISC-ului. Surse din cadrul Primãriei Bârlad ne-au precizat cã deputatul era extrem de nervos si se rãstea la primar, ca sã nu aprobe cererea. „Cum sã nu aprobe? Ce poate acum sã invoce? Cã 1 septembrie e dumnicã! Ce o sã zicã? Cã se odihnesc oamenii? Acum nu mai deranjãm pe nimeni, nu deranjãm institutiile. Bârlãdenii vor acest mars, ei au solicitat si dacã ei îi reprezintã pe bârlãdeni, trebuie sã le aprobe marsul si chiar asa cum vor ei, pe strada principalã. Asteptãm decizia lor”, a spus gr. Neculai Rotaru. Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, nu a putut fi contactat pentru a preciza care este punctul sãu de vedere. Nu a rãspuns la niciun telefon, iar în primãrie nu era de gãsit. GISC Bârlad asteaptã rãspunsul oficial la solicitare, ei estimând cã vor participa la acest mars de protest circa 1000 de oameni. Autoritãtile locale au deja o mare problemã: neaprobarea marsului de protest de pe 4 aprilie s-a transformat într-o frumusete de dosar penal, în care primarul Constantinescu este urmãrit penal pentru abuz în serviciu, plângerea fiind depusã de George Epurescu, presedintele Asociatiai „România Fãrã Ei”. Dacã nu va aproba solicitarea legalã a GISC-ului, primarul riscã încã un dosar penal, iar acest lucru, se pare cã vrea sã-l evite, spre marea supãrare a deputatului Solomon!

Si comuna Banca se revoltã!

Faptul cã la Bârlad se va organiza pe 1 septembrie un mars si un miting de protest antifracking – împotriva Chevron si a fracturãrii hidraulice a dus la schimbarea datei unei actiuni similare ce se intentiona a fi fãcutã în aceastã zi în comuna Banca. Astfel, marsul si mitingul de protest din comuna Banca va fi cel mai probabil organizat pe 4 septembrie. Organizatorul acestei actiuni este preotul din Banca, Iulian Ghimus, care nu a confirmat încã schimbarea datei protestului sãu. Asadar bârlãdenii nu se lasã si, dupã ce au avut câteva zile de relaxare datoritã concediilor de odihnã, au revenit acum la lupta împotriva instalãrii sondelor Chevron în judet si în special în zona Bârlad. Vã reamintim cã Chevron a obtinut aprobãrile necesare si cu toate protestele de pânã acum si cu sprijinul CJ Vaslui, prin presedintele acestuia Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, firma americanã începe în toamnã sã foreze în zona Bârlad. Dafora S.A., unul dintre liderii pieţei de foraj din România, a anuntat semnarea unui contract-cadru de foraj cu Chevron. Dafora va executa servicii de foraj onshore pentru Chevron în zona Bârlad pe o duratã de patru ani începând din aceastã toamnã, se aratã într-un comunicat de presã al Dafora. Contractul include sãparea de sonde conform programului de explorare al companiei Chevron. În judet prima sondã va fi ridicatã în satul Popeni comuna Gãgesti, la circa 20 de km de Bârlad!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.