spot_img
spot_img
27.2 C
Vaslui
12-iul.-2025

Ieşenii sunt rugaţi să doneze sânge! Acest gest le-ar aduce şi beneficii materiale

- Advertisement -

Un accident urmat de hemoragie puternică pot însemna moartea pentru un pacient care ajunge într-un spital din Iaşi în aceste zile. Chiar dacă leziunile pot fi tratate de medici, aceştia devin neputincioşi în faţa unui pericol şi mai mare, pe care nu-l pot controla: lipsa acută de sânge. Fără acele unităţi cu sânge şi plasmă, nicio operaţie nu poate avea loc, iar toate eforturile specialiştilor sunt făcute în zadar. Degeaba avem în spitalele ieşene aparatură performantă, cadre medicale bine pregătite, echipe care se mobilizează atunci când trebuie să acorde ajutor, dacă lipseşte cel mai important element. Pentru un ieşean tăiat de lama unui excavator, sângele a reprezentat singura şansă de supravieţuire, fără de care nu ar mai fi fost acum pe patul de spital, stabilizat. Dar pentru a-i salva viaţa, medicii au fost nevoiţi să le spulbere fericirea altor pacienţi care aşteptau cu nerăbdare, de câteva săptămâni, să intre în sala de operaţie.

Patru operaţii amânate

Pe durata verii, din cauza concediilor, numărul de donatori se reduce drastic la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi. Nu se mai fac deplasări cu echipe mobile, iar fiecare unitate de sânge consumată ar putea reprezenta şi ultima. În timp ce majoritatea ieşenilor pleacă în vacanţă, bucurându-se de temperaturile ridicate şi de timpul frumos, pentru alţii concediul are loc pe patul de spital, unde luptă cu moartea. Doi bărbaţi în stare gravă, cu hemoragii puternice, au fost salvaţi de medicii din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“. Pentru ca viaţa lor să continue, alte persoane pregătite pentru intervenţii chirurgicale nu au mai intrat în sălile de operaţii. Nu pentru că medicii nu ar fi reuşit să-i vindece, ci pentru că nu s-a mai găsit sânge. „Avea o fractură de femur şi una de bazin, cu interesarea unor vase de sânge mari, importante. Era în stare critică, iar pentru a-l salva, s-au consumat 5 litri de sânge şi de plasmă. Pacientul a fost operat la Chirurgie Vasculară şi la Ortopedie şi este internat la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă. Prognosticul postoperatoriu este favorabil, dar starea lui rămâne în continuare gravă“, a declarat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, despre un pacient adus alaltăieri de pe şantierul de regularizare a Bahluiului. În spital, cele opt unităţi necesare pentru muncitor nu existau, aşa că s-a cerut sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi. De asemenea, pentru ca sângele să ajungă, patru operaţii au fost amânate. „Urgenţa are prioritate întotdeauna. Cei patru pacienţi care trebuiau să ajungă în sala de operaţie nu erau în stare gravă şi nu li s-a pus viaţa în pericol, odată cu amânarea. Oricum, e dificil să amâni un pacient, pentru că şi el aşteaptă de ceva timp să se facă bine şi uneori nu înţelege gravitatea situaţiei. Dacă nu se proceda aşa, pacientul tăiat de lama excavatorului ar fi decedat. Este foarte greu pentru medici, deoarece s-a întâmplat de multe ori să nu avem suficient sânge şi să cerem din alte oraşe din ţară“, a adăugat conf. dr. Cimpoeşu.

Necesarul: 100 de donatori pe zi

Un astfel de caz a ajuns la spital tot zilele acestea. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a venit prin transfer de la Botoşani, după ce un copac i-a strivit piciorul. Acesta a avut nevoie de o cantitate mare de sânge înainte de a intra în sala de operaţie. Avea o grupă rară de sânge, iar Centrul de Transfuzii din Iaşi nu a acoperit cantitatea cerută. Pentru ca pacientul să supravieţuiască, s-a adus sânge tocmai de la Brăila. „Pentru a suplini lipsa sângelui, apelăm şi la alte judeţe din ţară, la Vrancea, Brăila, Neamţ, Vaslui. Dacă pacientul stă prea mult timp fără sânge, această lipsă duce la afectarea cerebrală, de aceea trebuie să existe o mobilizare rapidă“, a precizat conf. dr. Cimpoeşu. O criză de sânge există în Iaşi dintotdeauna. Acum însă, fiind perioada concediilor, numărul donatorilor s-a redus dramatic. „Zilnic, nu vin mai mult de 50 de persoane. Mulţi sunt în concediu, iar studenţii au vacanţă şi nu se mai numără printre donatori. De obicei, în timpul anului, avem câte 70, chiar 80 de donatori pe zi. Probleme nu ar mai exista deloc dacă ar fi 100 pe zi, dar rareori s-a întâmplat acest lucru“, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, directorul Centrulului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi.

Potrivit acesteia, nici echipa mobilă nu poate face deplasări, pentru că mulţi angajaţi sunt în concediu. „După data de 1 septembrie, sperăm să ne revenim şi să să crească numărul donatorilor. Acum, la grupele de sânge cu RH negativ abia există câteva unităţi şi în ultima săptămână am adus grupa 0 negativ de la Botoşani şi Piatra Neamţ, pentru a salva pacienţii“, a adăugat dr. Scripcaru.

Ce primeşti dacă donezi

Acum, în sălile de operaţii intră în special pacienţii cu urgenţe majore, iar restul persoanelor sunt programate în toamnă. Cea mai mare nevoie de sânge este la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Unitatea medicală are cea mai mare adresabilitate, având patru clinici de chirurgie şi una de terapie intensivă, în care se operează zilnic cazuri grave. Reprezentanţii Centrului şi medicii fac un apel umanitar către ieşeni, pentru ca aceştia să doneze sânge. De asemenea, aceştia roagă rudele şi prietenii celor care au nevoie de o intervenţie chirurgicală să vină la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi şi să doneze sânge pentru bolnav. În schimbul sângelui (450 ml la o donare, cantitate care se reface ca vomul în câteva ore), donatorii vor primi şapte tichete de masă (o valoare de aproape 70 lei, în total), o zi liberă de la locul de muncă şi o reducere de 50% pentru transportul în comun timp de o lună. Cel care nu este din oraş va avea transportul de la domiciliu până la Iaşi decontat, în ziua în care se prezintă la donare.

De asemenea, înainte de a se lua sânge, tuturor donatorilor li se fac analize scumpe, pentru a se constata dacă au boli transmisibile. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta peste 18 ani, care nu cântăreşte mai puţin de 50 de kilograme, poate deveni donator de sânge.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/iesenii-sunt-rugati-sa-doneze-sange-acest-gest-le-ar-aduce-si-beneficii-materiale–20739.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.