spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Sperante pentru elevii din Corni Albesti (FOTO)

- Advertisement -

VIZITÃ Cazul de la Albesti, unde copiii învatã în locale improprii cu toate cã este scoala nouã, începutã în 2011 si finalizatã în proportie de 90%, a atras si primele reactii. Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, a tinut sã fie prezent la deschiderea anului scolar la Corni Albesti, pentru a se convinge cu ochii sãi atât de conditiile în care învatã elevii si prescolarii din sat, dar si de stadiul în care se aflã lucrãrile la noua scoalã. „Nu-mi închipuiam cã aceastã scoalã este practic aproape gata sã primeascã elevii în noul an scolar, dar pentru cã nu s-au mai gãsit niste bani, acest lucru nu este posibil, iar elevii nu au conditii pentru a învãta. Voi face o informare la minister, pentru a cere de urgentã deblocarea fondurilor necesare pentru finalizarea scolii”, a declarat prefectul Renga.

Pentru elevii din Corni Albesti, satul cel mai mare din comuna vasluianã Albesti, anul scolar nu a început cu mare bucurie, stiind cã, desi noua scoalã este aproape finalizatã, având pânã si mobilierul necesar, ei îsi vor desfãsura cursurile tot în scoala veche sau în fosta Casã a Agronomului. O investitie de peste 36 miliarde lei vechi nu poate fi datã în folosintã pentru cã tot ceea ce mai este de fãcut ar fi de pus parchetul si de adus cele douã centrale termice, pentru a asigura încãlzirea pe timpul perioadei de iarnã. La fel, prescolarii, 38 la numãr, care acum sunt gãzduiti într-un spatiu care, cândva, gãzduia posta din sat, si care sperau sã aibã sãli mai încãpãtoare din actuala scoalã veche, ce urmeazã a fi renovatã de cãtre primãrie, vor trebui sã se multumeascã cu douã cãmãrute. „Este al treilea an scolar de când ne chinuim asa, cu elevi care învatã în douã schimburi, cu grãdinita din sat îngrãmãditã într-un spatiu mult prea mic pentru necesitãti… Asta când alãturi avem o scoalã nouã practic terminatã, cu sase sãli de clasã, douã laboratoare, utilitãti, dar care nu se poate folosi pentru cã nu-i putem face receptia. Stiu cã sunt datorii la constructor, care a executat lucrãri în avans, de circa trei miliarde lei vechi, la care s-ar mai adãuga cam aceeasi sumã, bani necesari pentru parchet si centralele termice. Dacã s-ar gãsi finantare, constructorul a promis cã, în maxim o lunã, ar finaliza lucrãrile, s-a face igienizarea si s-ar face receptia noii scoli”, a declarat Monica Amanci, primarul comunei. Tot ceea ce a tinut de primãrie, s-a fãcut, alimentarea cu apã, bransamentul la energia electricã, ori gardul, rãmânând de fãcut doar terasamentul în curte, pentru care sunt prevãzuti bani din bugetul local, dar care nu se poate executa decât dupã receptia lucrãrii. Între timp, elevii din Corni Albesti au început noul an scolar tot în cele douã locatii, devenite improprii. Constructorul bãcãuan adusese chiar si centralele, dar, din cauza datoriilor existente, le-a luat înapoi înainte de a le monta.

Prefectul, prezent la Albesti

Aflând din paginile cotidianului Vremea Nouã de situatia elevilor din Albesti, Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, a tinut sã fie prezent la deschiderea anului scolar în comunã, pentru a se convinge cu ochii sãi atât de conditiile în care învatã elevii si prescolarii din Corni Albesti, dar si de stadiul în care se aflã lucrãrile la noua scoalã. Prefectul a vizitat atât cele trei locatii în care se desfãsoarã, în al treilea an consecutiv, procesul de învãtãmânt din Corni Albesti, scoala veche, spatiul improvizat de la fosta Casã a Agronomului, si grãdinita, si a vizitat si noua scoalã, aflatã aproape de finalizare, scoalã care ar fi trebuit datã în folosintã încã din decembrie anul trecut. „Alte scoli începute nu sunt într-o fazã atât de avansatã, si trebuie vãzut ce putem face pentru ele. Dar la Corni Albesti, trebuie gãsite solutii, scoala practic e finalizatã, mai trebuie doar ceva fonduri pentru utilitãti. Chiar azi (ieri, luni, 16 septembrie, n.red.) voi face o adresã cãtre Ministerul de Interne prin care voi face cunoscutã situatia a douã scoli, cea de la Corni Albesti, si cea a scolii de la Fâstâci, unde situatia este la fel de gravã”, a promis Radu Renga, prefectul judetului Vaslui. „Din pãcate, în judetul Vaslui, problema sediilor scolilor este acutã, multe sunt vechi, în stare avansatã de degradare, iar în multe sate au fost închise unitãti de învãtãmânt, unde cei 20 – 30 de elevi sunt nevoiti sã facã naveta chiar si 15 km zilnic. România Modernã s-a fãcut construind scoli, nu închizându-le”, a adãugat prefectul Renga, în încheierea vizitei fãcutã la Albesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.