spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

APIA, cu subventiile plãtite la zi

- Advertisement -

SUBVENTII Începând cu debutul anului 2013, fermierilor vasluieni le-au intrat în conturi banii aferenti plãtii subventiilor pe suprafatã si a plãtilor complementare în agriculturã. 28.158 fermieri, care au în folosintã 264.218 ha teren arabil, au beneficiat de aceste subventii, bani aferenti programului pe anul 2013, urmând ca, de pe data de 3 martie, persoanele fizice sau juridice care au în exploatare terenuri agricole sã depunã cereri pentru a beneficia de subventii conform SAPS 2014. Termenul pentru depunerea documentatiei pentru ca marii fermieri sã poatã beneficia de accize reduse la motorinã a fost prelungit pânã la sfârsitul lunii februarie. Motivul prelungirii termenului de depunere a cererilor este datorat conditiilor meteo de la sfârsitul lunii ianuarie.

La sfârsitul lunii ianuarie APIA a început plata subventiilor de la bugetul national, în cuantum de 21 euro/hectar pentru cererile de sprijin pe unitatea de suprafatã pentru cererile depuse în anul 2013. În campania de anul trecut, la APIA Vaslui au fost primite 28.518 cereri de ajutor financiar pe unitatea de suprafatã pe anul 2013, pentru o suprafatã totalã de 264.218 hectare teren agricol. La nivelul judetului Vaslui au fost esantionate pentru control un numãr de 210 exploatatii agricole, respectiv suprafata de 12.417 hectare pentru control clasic pe teren, si peste 1.600 exploatatii, în suprafatã de peste 7.800 hectare pentru controlul prin teledetectie, dintre cererile depuse anul trecut pentru acordarea de ajutor financiar pe unitatea de suprafatã. Pentru controlul prin teledetectie au fost exploatatii agricole de pe raza comunelor Banca, Epureni, Fruntiseni, Gãgesti, Mãlusteni, Suletea, Vinderei, Zorleni, Blãgesti si Grivita. De asemenea, pentru supracontrol au fost selectate 41 ferme, din care cinci ferme pentru controlul clasic la fata locului si 36 de ferme pentru controlul prin teledetectie. Din cele 1.673 ferme alese pentru controlul prin teledetectie, 901 ferme cu 5.554 parcele au fost selectate pentru verificarea respectãrii conditiilor de eco-conditionalitate. Tot de la sfârsitul lunii ianuarie, APIA a început plata primelor pe cap de animal din carul plãtilor nationale directe complementare din sectorul zootehnic pentru speciile ovine si bovine.

Reduceri de accize pentru motorina folositã în agriculturã

La nivelul Centrului Judetean APIA Vaslui, au fost depuse, pânã la data de 31 ianuarie 2014, 322 cereri de platã pentru ajutoarele de stat acordate pentru motorina utilizatã în agriculturã pe trimestrul IV 2013. Ajutorul de stat pentru motorinã se acordã sub formã de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusã, acciza redusã fiind stabilitã la 21 euro/1.000 litri pentru motorina utilizatã la efectuarea lucrãrilor mecanizate. „Termenul prevãzut pentru depunerea cererilor pentru subventia la motorinã pe trimestrul IV 2013 a fost prelungit pânã la data de 28 februarie 2014, astfel cã este posibil ca în aceste zile sã mai fie depuse si alte cereri de acordare a ajutorului de stat pentru motorina folositã în agriculturã”, a declarat Rãzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.