spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Fug minorele de acasã!

- Advertisement -

21 de minore date dispãrute în 2014

ÎNGRIJORÃTOR La nivelul Inspectoratului Judetean de Politie (I.P.J.) Vaslui au fost primite de la începutul anului si pânã în prezent 21 de sesizãri privind disparitia unor minore. În majoritatea situatiilor, fetele au plecat în mod voluntar de la domiciliu (gazdã sau internat). Dintre acestea, doar douã cazuri au rãmas nerezolvate. Este vorba de douã tinere, de 15, respectiv 16 ani, din mediul rural, ambele eleve la unitãti scolare din municipiul Vaslui. Prima a dispãrut în urmã cu mai bine de o lunã. S-a descoperit cã ea a mai plecat în câteva rânduri de acasã. Cea de-a doua minorã figureazã ca dispãrutã din luna aprilie a.c. Cazurile nu au fost mediatizate, rudele refuzând acest lucru.

Iubirile interzise, cauza “disparitiilor”

În cele mai multe cazuri de disparitie a fost vorba de o iubire interzisã. Minorele au cunoscut prin intermediul retelelor de socializare bãieti din alte localitãti, iar dupã o anumitã perioadã, când considerau cã relatia a “evoluat”, au fugit de acasã fãrã a anunta pe cineva. Un astfel de caz s-a petrecut în urmã cu o sãptãmânã, când o tânãrã în vârstã de 14 ani, din comuna Bogdana, a plecat în mod voluntar de la domiciliu si nu a mai revenit. Ea le-a spus pãrintilor cã merge sã se întâlneascã cu colegele ei de scoalã, însã avea alte intentii. Pânã la acel moment nu a mai dispãrut niciodatã de la domiciliu. Pãrintii ei au bãnuit cã a fugit împreunã cu un alt minor, de 16 ani, pe care l-a cunoscut pe Facebook. Imediat dupã ce cazul a fost mediatizat, minora s-a prezentat la Postul de Politie din comuna Bogdana spunând cã a fost plecatã în municipiul Vaslui la o petrecere organizatã de niste prieteni. I-a fost fricã sã le spunã pãrintilor acest lucru, stiind cã nu vor fi de acord. La sfârsitul lunii iulie a.c. politistii din Husi au primit o sesizare cu privire la disparitia unei minore de 13 ani. Ea a plecat de la domiciliu fãrã sã spunã unde merge. În urma cercetãrilor efectuate de politisti, minora a fost gãsitã dupã câteva zile la niste rude din localitatea Sârbi, comuna Banca. Aceasta nu a dorit sub nicio formã sã se mai întoarcã acasã. “De la începutul acestui an, la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui au fost primite 21 de sesizãri privind disparitia unor minore. În cele mai multe cazuri a fost vorba de plecãri voluntare de la domiciliu (gazdã sau internat). În prezent mai figureazã ca dispãrute doar douã minore”, a declarat agent principal Alina Tonicã, din cadrul I.P.J. Vaslui. Aceste douã cazuri nu au fost mediatizate, rudele refuzând acest lucru. De fricã, din nestiintã, din lipsã de interes… cine stie? Prima dintre ele, în vârstã de 15 ani, din satul Gãvanu, comuna Bogdana, a dispãrut initial pe data de 5 iunie a.c. În urma cercetãrilor efectuate s-a stabilit cã tânãra pleca în mod frecvent de acasã la prietenul ei. A fost gãsitã 5 zile mai târziu si încredintatã familiei. Pe data de 9 iulie 2014 minora a dispãrut din nou si nu a fost identificatã pânã în prezent. Ea era elevã la o unitate scolarã din municipiul Vaslui si stãtea în gazdã. Cea de-a doua minorã dispãrutã, în vârstã de 16 ani, din satul Oteleni, comuna Hoceni, era tot elevã la un liceu din Vaslui. Ea a fost datã dispãrutã pe data de 10 aprilie 2014 si nu a fost gãsitã pânã în prezent. Se stie cã în cazul minorilor sunt douã tipuri de disparitie: voluntarã (plecãri voluntare, intentionate ale minorilor de la domiciliu sau de la centrele de ocrotire a minorilor, pe o perioadã nedeterminatã) si ca urmare a unor situatii accidentale (minori care s-au rãtãcit; minori care fie au rãmas peste noapte la colegi sau prieteni sau care au plecat de acasã pe o perioadã determinatã fãrã sã-si anunte pãrintii.

Cazuri celebre de disparitie în judetul Vaslui

În ultimii ani, în judetul Vaslui, nu a fost înregistrat niciun caz de rãpire. Chiar dacã unele minore au ajuns victime ale traficului de persoane, acestea au plecat în mod voluntar de acasã, seduse de indivizi dubiosi pe retelele de socializare. De departe însã, cel mai celebru caz este al elevei Adriana Elena Motas, din Ciocani. La momentul disparitiei, pe data de 5 martie 2013, avea vârsta de 16 ani. Cu o zi înainte a plecat de acasã cu autobuzul spre Bârlad. În ziua aceea ea s-a întâlnit cu prietenul ei, Stefan Ionut Tofan, si nu a mai ajuns la scoalã. Seara, a sunat-o pe mama ei spunându-i cã nu vine acasã, deoarece este invitatã la o petrecere si va rãmâne peste noapte la Stefan. A doua zi, Adriana a ajuns la scoalã în jurul orei 13,30, lipsind la primele douã ore. Pentru cã i s-a descãrcat telefonul, a împrumutat unul de la o colegã si pânã în jurul orei 16.00 a expediat mai multe mesaje si a vorbit atât cu prietenul ei, cât si cu doctorul Octavian Marcu. Se pare cã ultimele apeluri au fost cãtre medic la ora 15.48, iar cãtre Stefan la ora 15.50. Apoi, minora a înapoiat telefonul colegei si s-a dus sã se întâlneascã cu Octavian Marcu pe o stradã în apropierea Colegiului Tehnic “Al. I. Cuza”. În jurul orei 16.00, Adriana s-a urcat în autoturismul marca Mitsubishi Pajero cu care doctorul venise la întâlnire si, dupã ce acesta i-a dat suma de 2.000 de lei, (conform declaratiilor doctorului Octavian Marcu), i-a cerut sã o lase la iesirea din Bârlad, la intersectia spre Ivesti. Din acel moment nimeni nu a mai vãzut-o. Ciudat este cã mama minorei s-a prezentat la Politie dupã 3 zile, desi nimeni nu mai stia nimic de ea de pe data de 5 martie 2013. La o zi dupã ce minora a fost datã dispãrutã de mama ei, doctorul Octavian Marcu s-a prezentat la Politie si a spus cã este victima unui santaj din partea Adrianei Elena Motas si a lui Stefan Ionut Tofan. Acestia din urmã i-ar fi cerut pe data de 3 martie 2013 suma de 3.500 lei pentru a nu face publicã relatia cu minora. Mai târziu s-a aflat cã între chirurgul Octavian Marcu si Adriana Elena Motas exista o relatie din anul 2012. În tot acest timp, Adriana întretinea raporturi sexuale si cu prietenul ei, dar si cu alti bãrbati, contra cost, sumele fiind între 20 si 50 de lei. De altfel, ea îsi lãsase numãrul de telefon la taximetristii din Bârlad pentru a fi contactatã de clientii “interesati” de aventuri. Un caz similar s-a petrecut si în anul 2007, dar pânã totul s-a terminat cu bine. Este vorba de o minorã (pe atunci în vârstã tot de 16 ani), cu domiciliul în localitatea Grivita. Aceasta fãcea practicã la un local din municipiul Bârlad, iar într-o zi nu a mai ajuns acasã. Dupã disparitie, cercetãrile au scos în evidentã faptul cã tânãra se întâlnea la localul unde fãcea practicã cu mai multi bãrbati si dupã program întretinea relatii sexuale contra cost. Ea a fost gãsitã câteva luni mai târziu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.