spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
30-apr.-2024

De mâine, ţapinarii din vârf de munte trebuie să fie dotaţi cu smartphone sau tabletă

- Advertisement -

Cu ce se merge la pădure, pentru a exploata masa lemnoasă necesară pentru construcţii, industria mobilei sau chiar pentru banalul lemn de foc? Cu smartphone-ul ori tableta, obligatoriu conectate la internet!

De mâine intră în aplicare, în judeţul Suceava, o lege care impune ca orice operaţiune de recoltare, transport, depozitare, etc. a masei lemnoase să fie înregistrată pe loc în SUMAL, un program informatic unic în Europa, prin care se încearcă stoparea tăierilor ilegale din pădurile României.

Conform noilor condiţii impuse de guvernanţi, toporul, drujba ori utilajele de exploatare a masei lemnoase sunt mai puţin importante pentru cei din industria lemnului decât dotarea personalului cu echipamente IT de ultimă oră şi cu abonamente la internet mobil.

Suceava – judeţ de testare a noului program informatic

Suceava se numără printre cele nouă judeţe din ţară în care se testează noul program SUMAL, fiind prins în cea de-a III-a etapă de program-pilot, alături de Vrancea şi Covasna. În judeţele Sibiu, Argeş, Alba, Bihor, Caraş-Severin şi Vâlcea, testarea a început din luna iulie.

Obligaţiile celor care desfăşoară activităţi cu materiale lemnoase sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

„HG 470 intră în vigoare de la 8 octombrie, când se termină perioada pilot şi se aplică sancţiuni celor care nu respectă prevederile impuse de lege. Dar Suceava face parte din judeţele în care se testează acest program, începând cu 22 august”, a declarat Cezar Ţăpuleasa, inspector-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava.

Neutilizarea sistemului SUMAL în perioada pilot nu atrage sancţiuni contravenţionale, dar implică retragerea acordului de utilizare a documentelor cu regim special, în baza cărora îşi desfășoară activitatea toate societăţile comerciale din domeniu, astfel încât oricum „li se taie craca de sub picioare”.

Frica păzeşte bostănăria

Pentru a putea funcţiona în continuare, toţi operatorii economici din judeţ care îşi duc traiul din exploatarea, prelucrarea sau transportul masei lemnoase sunt obligaţi să se prezinte la ITRSV, cu o adresă de e-mail validă, copii după actele de identitate ale utilizatorilor acestui sistem, dar şi cu multe alte acte în baza cărora prestează anumite activităţi.

„Agenţii economici să vină la noi să obţină user-ul şi parola de logare în sistem, dar să se şi doteze cu echipamentele tehnice necesare accesului la acest program informatic”, a spus  Cezar Ţăpuleasa, care recunoaşte că „noile cerinţe vor crea dificultăţi în rândul celor care vor să fie corecţi, dar nu ştiu să se descurce cu acest sistem destul de complicat. Dar frica păzeşte bostănăria – acesta va fi principalul efect al legii, de prevenţie”.

În judeţul Suceava sunt aproximativ 700 de agenţi economici care vor trebui să îşi doteze personalul cu tablete şi smartphone-uri, dar şi cu abonamente de internet mobil, fără de care nu au cum respecta prevederile legii.

În funcţie de numărul de angajaţi implicaţi în aceste operaţiuni, se poate ajunge şi la cazuri în care o firmă trebuie să achiziţioneze cel puţin câteva zeci sau chiar sute de asemenea echipamente IT, dar şi abonamente de internet, care reprezintă iarăşi o cheltuială lunară de minim 5 euro pentru fiecare din aceste dispozitive.

Practic, acestora li se impun cheltuieli suplimentare deloc neglijabile, în urma cărora nu vor avea nici un beneficiu, ci doar bătăi de cap suplimentare.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-08-21/De-maine-tapinarii-din-varf-de-munte-trebuie-sa-fie-dotati-cu-smartphone-sau-tableta#ixzz3B6RDgih9

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.