spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Un director performant, înlocuit cu “sefa” galeriei cadrelor didactice neperformante!

- Advertisement -

Schimbare fãrã sens la Scoala “George Tutoveanu” din Bârlad:

CA LA NOI LA NIMENI! Schimbarea de directori de la Scoala “George Tutoveanu” din Bârlad s-a fãcut pentru a da satisfactie unor cadre didactice nemultumite de faptul cã fostul director Maximilian Opait cerea performantã si actiona … în consecintã: era intransigent, arogant si nemilos cu cei care nu-si fãceau datoria de profesori la cel mai înalt nivel. “Galeria” nemultumitilor era condusã de actualul director, numit de la 1 septembrie de cãtre ISJ Vaslui, Paula Dascãlu. Cum s-a putut ca în scoala gimnazialã cu cele mai mari performante din judet sã se producã o asemenea ciudãtenie? Simplu! Surse de încredere ne-au precizat cã inspectorul general Gabriela Plãcintã a dictat liderilor din PSD, care îl sustineau pe Maximilian Opait: “Ori eu, ori el!”. Profesorul de matematicã Maximilian Opait nu a comentat, deocamdatã, schimbarea sa din functie, plecând cu demnitate si continuând sã facã ceea ce stie el mai bine: performantã. Deputatul Adrian Solomon regretã cã a fost schimbat Maximilian Opait din functie, dar nu comenteazã schimbarea, precizând cã fiecãruia îi vine rândul sã plece din functie, depinde numai cum. “Domnul Opait a fãcut-o cu demnitate si îl felicit”, a spus Solomon.

Schimbãrile care se fac la conducerea scolilor din ultimul timp erau unele asteptate, având în vedere cã politicul “dicteazã” fãrã doar si poate în orice miscã în tara asta. La ISJ Vaslui, condus de un membru marcant al PSD Bârlad, Gabriela Plãcintã, presedintã a Organizatiei de Femei a PSD din localitate, nu se putea altfel. Numai cã, o schimbare de directori din Bârlad a produs uimire si nemultumire, chiar si în rândul conducerii PSD: cea de la Scoala “George Tutoveanu” (fostã nr.11), unde Maximilian Opait, care a fost zece ani directorul acestei scoli, având performante uluitoare atât profesionale, ca matematician, cât si manageriale, a fost schimbat (la cererea cadrelor didactice – se spune oficial) cu Paula Dascãlu, profesoarã de Limba românã si “sefa” galeriei nemultumitilor din scoalã.

Profesorul cu cele mai mari performante profesionale si manageriale!

Toatã lumea recunoaste cã Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” din Bârlad, ani la rând, a fost cea mai performantã din judet. Acum doi ani a fost cea mai bunã scoalã din judet, vizavi de rezultatele obtinute la sfârsitul anului scolar si la examenul de capacitate. Ca profesor de matematicã, Maximilian Opait a avut acum doi ani, când era diriginte la clasa a VIII-a, 21 de copii cu medii de admitere peste nouã si zece dintre ei media 10. La concursuri nationale si olimpiade scolare – faza nationalã, profesorul Opait a avut zeci de elevi performanti, care au câstigat medalii de aur, argint, bronz sau mentiuni la nivel de tarã. Amintim aici pe Cristian Silav, Elena Bulgaru (patru ani la olimpiada nationalã), Andrei Carp, fost elev al profesorului Opait, care a fost cel mai performant student la matematicã din zona Moldovei la concursuri internationale, cu medalii de aur, zeci de elevi participanti la concursul interjudetean de matematicã “Stroe Belloescu”, initiat de Maximilian Opait si profesorul Rotaru, aflat acum la cea de a IX-a editie, cu performante deosebite. Ca director a organizat aniversãrile la 20, 25 si 30 de ani de la înfiintarea scolii, aniversãri recunoscute pe plan local ca fiind deosebite, a sponsorizat statuia lui George Tutoveanu, care a fost dezvelitã la sfârsitul anului scolar trecut – amplasatã în fata scolii, etc. Maximilian Opait s-a implicat si în a ajuta comunitatea localã, cu ajutorul clubului luxembourghez Kiwanis. Este cunoscut faptul cã acest club luxembourghez colaboreazã de mai multi ani cu Scoala “George Tutoveanu” din Bârlad, unde a dezvoltat mai multe proiecte benefice pentru elevii bârlãdeni si pentru comunitatea localã. Kiwanis este prezent în 100 de tãri, cu 8.500 de cluburi, iar familia kiwanianã numãrã peste 600.000 membri. Kiwanis este un club (asociatie) alcãtuit din bãrbati si femei, voluntari, responsabili si de bunã-credintã, care doresc sã construiascã împreunã o comunitate umanã mai bunã. La Bârlad, clubul Kiwanis România are o filialã la Scoala “George Tutoveanu” din localitate, reprezentant fiind Maximilian Opait, fostul director al acestei scoli. Pentru comunitatea localã, cu ajutorul lui Maximilian Opait, Clubul Kiwanis a donat masini si mobilier scolar, la spitalul din localitate si la mai multe scoli, mobilier si masini aduse din Luxembourg si Olanda. Performantele profesorului Maximilian Opait, care n-a fost niciodatã membru al vreunui partid politic, sunt mult mai multe, dar ne oprim aici, pentru cã nu ne-ar ajunge paginile ziarului sã le însirãm. Timp de zece ani, scoala condusã de Maximilian Opait nu s-a confruntat cu nici un incident major de naturã disciplinarã, scoala a fãcut performantã si s-a vãzut clar cã managerul Opait n-a fãcut rabat de la exigentã si seriozitate. Si un asemenea manager, performant pe toate planurile, a fost schimbat!

“Ori eu, ori el!”

Evident cã, asa cum spuneam, în tara noastrã, politicul nu tine cont de performante, ba mai mult, dacã ai asemenea performante, ti se dã în cap, ca nu cumva sã depãsesti “capetele pãtrate” puse sã conducã. Surse demne de încredere ne-au spus cã Maximilian Opait a fost puternic sustinut de conducerea PSD din Bârlad, recte deputatul Adrian Solomon si primarul Constantin Constantinescu, pentru cã ce a fãcut Opait pentru oras, niciun alt director de scoalã n-a realizat. Cu toatã opozitia “sefilor” pe linie de partid, inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã, a tinut-o sus si tare: “Îl schimb, cã sunt prea multe sesizãri ale cadrelor didactice, care nu-l mai vor director. Ori eu, ori el!”, ar fi spus Gabriela Plãcintã. Practic, rãzboiul s-a dus între Maximilian Opait si “sefa” galeriei de profesori nemultumiti, pentru cã Opait era un manager serios, dur si cerea performantã! Si se pare cã profesorii de la Scoala “George Tutoveanu” au obosit de cât i-a pus la muncã fostul director, cerând sus si tare înlocuirea lui! Noul director, Paula Dascãlu, profesor de limba românã, este o apropiatã a inspectoarei generale Gabriela Plãcintã, iar despre performantele sale profesionale sincer, noi nu am auzit. Ceea ce ne mirã pe noi este faptul cã, sesizãrile fãcute la ISJ Vaslui, la sfârsitul anului scolar trecut (iunie – a.c.), s-au materializat într-o inspectie inopinantã, trimisã de la ISJ Vaslui, condusã de inspectorul Turcu, Manuela Iacob, inspector matematicã si doamna inspector Stefãnicã. Inspectia a fost pe trei directii: profesionale, manageriale si la Asociatia “George Tutoveanu”, condusã de Maximilian Opait. La sfârsitul controlului, inspectorii s-au declarat uimiti de performantele lui Opiat, n-au avut nicio o observatie, ba mai mult, l-au felicitat si au spus cã nu au mai vãzut atâta corectitudine si performantã la nicio altã scoalã. Si iatã rezultatul: schimbarea din functie … cã nu-l mai vor cadrele didactice, în timp ce pãrintii sunt de cu totul altã pãrere. Maximilian Opait nu a dorit sã facã nicio declaratie. “Nu vreau sã comentez. Prietenul meu cel mai devotat îmi este timpul, care va aseza lucrurile în ordine. Nimeni nu-mi poate contesta performantele profesionale si manageriale. Contez pe reactia comunitãtii locale”, a spus ieri Maximilian Opait.

“L-am apreciat pe domnul Opait tot timpul”

Contactat telefonic de reporterii nostri, deputatul Adrian Solomon a negat cã inspectorul general Gabriela Plãcintã ar fi bãtut din picior si ar fi spus la partid “Ori eu, ori el”, exprimând în acelasi timp si regretul cã Maximilian Opait a fost schimbat din functia de director al scolii celei mai performante din judet. “Nu existã asa ceva, nici vorbã. Eu l-am apreciat pe domnul Opait tot timpul, dar probabil cã la un moment dat ți se urcã la cap si îsi urci oamenii în cap. În aceste conditii, scoala si cu Inspectoratul Scolar Judetean au decis. Mie în place de domnul Opiat, îmi place si de doamna Dascãlu, parcã asa o cheamã. Nu-i niciunul membru de partid, important este ca scoala sã meargã bine în continuare si colectivul sã meargã brici, fãrã idiosincrazii personale si fãrã scandaluri inutile într-un loc unde trebuie sã se facã scoalã nu altceva. Zvonurile legate de utimatumul doamnei Plãcintã, noi nu discutãm în acest fel la partid”, a precizat deputatul Solomon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.