spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

În luna decembrie, pensiile vin mai devreme!

- Advertisement -

Peste o sutã de mii de pensionari îsi vor primi pensiile cu câteva zile mai devreme decât în mod obisnuit, însã, pentru o bunã parte dintre ei, asta nu înseamnã si faptul cã vor avea un Crãciun îmbelsugat. Asta pentru cã pensiile mici abia le vor ajunge pentru plata medicamentelor si utilitãtilor, mica majorare, de 5% promisã, fiind aplicatã abia din luna ianuarie.

Dat fiind apropierea sãrbãtorilor de iarnã, dar si a faptului cã, în preajma Crãciunului si Anului Nou, nici institutiile publice ori bãncile nu au program de functionare, pensiile aferente lunii decembrie vor fi achitate cu câteva zile mai devreme. Astfel, începând cu data de 5 decembrie, Casa Judeteanã de Pensii Vaslui va face viramentele sumelor necesare plãtii pensiilor, atât cãtre bãnci, cât si spre Posta Românã, astfel încât, începând cu 11 decembrie, cei peste 102.000 pensionari sã-si primeascã drepturile. “De la sfârsitul acestei sãptãmâni, vom începe transmiterea cãtre bãncile cu care CNAS are contract si cãtre Posta Românã a sumelor necesare plãtii pensiilor aferente lunii decembrie, si distribuirea taloanelor de pensie aferente. Plata efectivã a pensiilor se va face în perioada 11 – 23 decembrie, astfel ca orice beneficiar a acestor drepturi sã le primeascã înaintea sãrbãtorilor de iarnã”, a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

Pensii la limita subzistentei

Chiar dacã vor primi pensiile mai devreme, dat fiind cuantumul mic al acestora, si costurile mari atât a utilitãtilor sau medicamentelor, dar si a produselor alimentare, multi bãtrâni vor avea un Crãciun sãrac. Alãturi de ei vor suferi si familiile, fiind multe cazuri în care pensia bunicilor, alãturi eventual de alocatia copiilor, si ajutorul social ori de somaj, sunt singurele venituri pentru multe din familiile din judetul Vaslui. Din totalul de 102 mii pensionari din judetul Vaslui, aproape 14.300 beneficiazã de o pensie minimã de 350 lei, la care se adaugã alti 7500 cu o pensie între 350 si 400 lei. Alte mii de pensionari primesc, dupã 20 – 30 ani de muncã, o pensie de pânã în 600 -700 lei, mult prea micã fatã de cheltuielile si nevoile lor. Mult anuntatele majorãri de pensii promise de guvernul Ponta îsi vor face efectul abia din luna ianuarie, deci dupã sãrbãtorile de iarnã. De la începutul anului 2015, pensia minimã va fi majoratã pânã la 400 lei, lucru de care vor beneficia circa 22.000 persoane, în timp ce altor 80.000 pensionari, pensia le va fi indexatã cu 5%. Practic, pentru acestia din urmã, cu pensie de 800 lei, cum sunt multi dintre ei, indexarea va însemna practic ceva mai mult de o pâine zilnic, si poate mai putin decât costul unei cutii de medicamente compensate necesare pentru tratamentul uneia dintre bolile dobândite în cei 30 – 35 ani de muncã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.