Poziţia strategică din ce în ce mai importantă a României în regiune obligă Bucureştiul să adopte o poziţie de lobby în faţa Uniunii Europene pentru Republica Moldova, cel puţin la nivel declarativ, în contextul în care această ţară se confruntă cu probleme structurale interne şi ar putea pierde susţinerea FMI şi a Băncii Mondiale, scrie Wall-Street, publicaţie economică de peste Prut.
FMI şi Banca Mondială şi-au stopat proiectele de finanţare a Republicii Moldova, iar UE ar putea întrerupe finanţarea reformei justiţiei, din cauza neonorării angajamentelor, iar în aceste condiţii, peste cel mult opt saptămţni, statul va intra în incapacitate de plată. Mai mult, politicienii moldoveni au decis nu lichidarea băncilor cu probleme, aşa cum a cerut FMI şi Banca Mondială, ci naţionalizarea Băncii de Economii.
Populatia a început deja să simtă efectele disfuncţiilor din sistemul financiar-bancar al ţării, iar Banca Naţională a Moldovei a acordat credite pentru a o ajuta să ţină piept retragerii masive a depozitelor de către clienţi.