spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

„Sfânta şpagă” din traficul cu ţigări prin Vama Siret, o afacere înfloritoare

- Advertisement -

„Sfânta şpagă” a revenit la loc de cinste în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Cozi uriaşe se formează zilnic la intrarea dinspre Ucraina, iar motivul pentru care se ajunge la aşa ceva este numărul mare de persoane care tranzitează frontiera. Iar scopul acestor călătorii „de afaceri” este unul foarte cunoscut: traficul cu ţigări de contrabandă.
Interesant este că acest trafic a revenit la cote alarmante în ciuda acţiunilor masive ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acţiuni care au vizat şi PTF Siret. În 2011, luna februarie, de aici au fost ridicate 62 de persoane, poliţişti de frontieră în mare parte, dar şi patru lucrători vamali, sub acuzaţia că au favorizat traficul cu produse accizabile.
În final, acel dosar s-a lăsat cu condamnări serioase, iar 48 de poliţişti de frontieră au fost trimişi la puşcărie pentru o perioadă de 5 ani, restul pedepselor fiind cu suspendare.
Această acţiune nu pare să fi afectat spiritul de afacerişti al celor care în mod normal trebuie să se ocupe cu respectarea legalităţii, numai că acum, pentru a mima controale şi măsuri drastice, maşinile sunt ţinute în vamă un timp mai îndelungat. Iar de aici rezultă şi timpii de aşteptare foarte mari, care uneori ajung chiar şi la 10 ore.
Pentru cei care tranzitează frontiera cu scopul de a face un ban prin vânzarea ţigărilor, acest lucru nu reprezintă un impediment. În schimb, pentru cei care au de rezolvat afaceri în mod legal sau care doresc să tranziteze frontiera în cu totul alte scopuri decât cele legate de contrabanda cu ţigări, traficul prin PTF Siret este un coşmar.
De aceea este de neînţeles de ce autorităţile române nu mai deschid o bandă de intrare, prin care să poată trece doar cei care nu au declarat nimic din punct de vedere al mărfurilor pe care le transportă. Una peste alta, este o bătaie de joc generalizată, care, din păcate, tinde să se transforme în normalitate.

sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-07-22/Sfanta-spaga-din-traficul-cu-tigari-prin-Vama-Siret-o-afacere-infloritoare

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.