spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

WikiLeaks: Fidel Castro, banuitor ca ambasadorul Simirad a vrut sa-i otraveasca familia

- Advertisement -

O telegrama expediata la Washington in 2007 de un oficial american dezvaluie cum Fidel Castro, aflat atunci in convalescenta dupa o complicata interventie chirurgicala, se temea ca in sticlele cu vin trimise tocmai de la Iasi de fostul ambasador al Romaniei in Cuba s-ar ascunde altceva. „Nu-i confisca Fidel vinul lui frate-su!”, ne-a declarat rizind Constantin Simirad.

O telegrama expediata la Washington de consulul general american de la Havana la inceputul anului 2007 dezvaluie un val de ingrijorare iscat in rindul liderilor cubanezi la finalul anului precedent, in preajma Sarbatorilor de Iarna. Aflat in convalescenta la acea vreme, dupa interventia chirurgicala care l-a facut sa-i predea puterea fratelui sau mai mic, Raul, Fidel Castro parea obsedat, potrivit telegramei publicate de WikiLeaks, de pericolul atentatelor impotriva familiei sale. De altfel, grija fostului lider cubanez (Fidel l-a lasat pe Raul la cirma tarii in vara lui 2006) era vizibila si in unele comentarii pe care le scrie periodic in ziarul oficial „Granma”. La sfirsitul anului 2006, motivul ingrijorarii a fost un banal colet expediat din Romania pe adresa celui de-al treilea frate, Ramon.

Pachet suspect din Romania

Mai putin vizibil, din cauza ca nu s-a implicat in politica, desi participant activ la revolutie, Ramon Castro (86 de ani, cel mai mare dintre cei trei frati) este cunoscut mai degraba ca sustinator al refacerii legaturilor cu Statele Unite. Un reportaj publicat de International Herald Tribune in 2004 il prezinta din postura de fermier, agricultura fiind pasiunea sa de o viata. Locul de munca e un petic de pamint linga fosta ferma a familiei, care, spune el fara sa-si ascunda mindria, a fost prima colectivizata in 1961, cu toate cele 10.500 de hectare ale sale.

Schimburile de mostre de produse, obisnuite de altfel intre fermierii din lumea intreaga, par sa-l fi iritat insa pe Fidel, care a devenit deosebit de suspicios in noiembrie 2006, cind a aflat ca Ramon ar fi primit doua cutii cu sticle cu vin de la fostul ambasador al Romaniei.

Consulul general, James Rosapepe II, a mentionat banuielile exagerate ale lui Fidel intr-o telegrama datata 28 ianuarie 2007, punindu-le pe seama starii de surescitare aparuta in urma operatiei la care „El Comandante” fusese supus cu citeva luni inainte.

Teoria conspiratiei

Intitulata „Fidel Castro, revolutie in familie”, telegrama relateaza ca cele doua cutii expediate fratelui sau de „un fost ambasador roman” l-au facut pe liderul cubanez sa devina agitat, ingrijorindu-si astfel medicii. Concret, potrivit mesajului citat de WikiLeaks, Fidel era obsedat de ideea ca el si fratii lui ar fi tintele unor tentative de asasinat, iar in cazul lui Ramon vinul era o modalitate usoara de a-l otravi. Dar cine sa fie in spatele temerilor lui Castro? Vremea Razboiului Rece e departe, iar fratele sau, Raul, a anuntat deja masuri de relaxare a regimului. I-am solicitat lamuriri celui care, la data mentionata pe telegrama, tocmai parasea Cuba, incheindu-si mandatul de ambasador.

Simirad: Vinul nostru face altfel de ravagii

Initial, Constantin Simirad s-a aratat neincrezator, punind apoi totul pe seama influentei traditiei de 1 aprilie. „Americanii se dau in vint dupa glume de-astea”, a fost prima sa reactie. Dupa care a recunoscut ca a pastrat legatura cu Ramon Castro si ca, intr-adevar, i-a trimis in mai multe rinduri cite o cutie, doua, cu sticle cu vin de Cotnari. „Am avut mai multe ocazii sa ma intilnesc si sa discut cu toti trei fratii Castro, dar de departe cel mai volubil era Ramon”, l-a descris Simirad. „Mai ales cind incepea sa guste spritul facut cu vin de-al nostru si uita sa se mai opreasca”, adauga fostul ambasador.

De altfel, in presa internationala au aparut relatari despre receptiile de la care fratele cel mare era recuperat si dus acasa de agentii serviciilor care trebuia sa-l pazeasca. „Nu era un betiv”, i-a luat Simirad apararea, „ci pur si simplu iubea vinul de la noi. Asta-i motivul pentru care in fiecare an ii expediez o cutie, doua, cu vin – anul trecut, de exemplu, i-am trimis o specialitate de Francusa, iar acum, mai ales ca avem Sarbatoarea Pastelui in aceeasi zi, o sa aiba pe masa ceva de soi vechi”. „E un vin care face altfel de ravagii, nu i-l confisca frate-su!”, s-a aratat convins seful CJ, cu ochii pe copia telegramei trimise de consulul SUA cu patru ani in urma din Havana. De altfel, mesajul sec citat de WikiLeaks nu precizeaza daca Ramon Castro isi primeste pachetele cu vin romanesc, subiectul principal fiind starea de sanatate a fratelui sau, Fidel.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.