Mãsuri de prevenire a incendiilor pe perioada sezonului rece
SFATURI…Pentru evitarea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã “Podul Înalt” al judetului Vaslui face un apel cãtre cetãteni sã dea dovadã de atentie sporitã în perioada urmãtoare, la punerea în functiune a sistemelor de încãlzire si la utilizarea focului deschis, folosit în scopul arderii resturilor vegetale rezultate din activitãtile gospodãresti. În acest sens reamintim o serie de mãsuri preventive, menite sã asigure înlãturarea cauzelor posibile de initiere a unui incendiu. La utilizarea sistemelor de încãlzire locale ( sobe – n.r.), utilizatorii trebuie sã aibã în vedere câteva aspecte: înainte de punerea în functiune, verificati cu grijã sobele si cosurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea sã nu prezinte fisuri care sã permitã scânteilor sã incendieze materialele combustibile din apropiere. De asemenea, sfaturile pompierilor sunt urmãtoarele: amplasati în fata sobei o bucatã de tablã si nu amplasati niciodatã lemnele pe acea bucatã de tablã, nu introduceti în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lãsati usa de la focar deschisã si nu supraâncãlziti sobele, se interzice uscarea lemnelor pe sobele metalice, uscarea rufelor pe cuptorul sobei si lãsarea nesupravegheatã a focului. De asemenea, se interzice aprinderea focului cu lichide inflamabile, cenusa si jãratecul vor fi depozitate în gropi speciale si se sting cu apã. Nu lãsati copiii nesupravegheati în încãperi unde sunt în functiune mijloace de încãlzire. Cosul de fum trebuie tencuit si vãruit cu var mai ales partea din pod a cosului de fum, în scopul sesizãrii imediate a fisurilor – o singurã scânteie, ce poate apãrea în pod, este suficientã sã aprindã acoperisul casei. Proprietarii trebuie sã asigure protectia termicã a cosului de fum fatã de materialele combustibile ale locuintei si sã curãte canalele si cosurile de fum premergãtor sezonului rece si nu utilizati cosuri de fum confectionate din burlane metalice, deoarece riscul de incediu creste. La utilizarea focului deschis în gospodãrii, arderea resturilor vegetale se executã cu respectarea urmãtoarelor prevederi generale: conditii meteorologice fãrã vânt, colectarea în grãmezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale în cantitãti încât arderea sã poatã fi controlatã si curãtarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecãrei grãmezi pe o distantã de 5 m, pentru a se evita extinderea acestuia, executarea arderii în zone care sã nu permitã propagarea focului la alte obiective din gospodãriile proprii: depozite furaje, grajduri, ori alte bunuri materiale combustibile, desfãsurarea arderii numai pe timp de zi, asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii- rezerva de apa, supravegherea permanentã a arderii, stingerea totalã a focului înainte de pãrãsirea locului arderii- prin stropire din abundentã cu apã astfel încât acesta sã nu se reaprindã sub actiunea curentilor de aer, se interzice acoperirea cu pãmânt a focarelor si lãsarea focului sub supravegherea copiilor.