NEMULTUMIRI Profesorii (maistrii) de practicã de la Liceul Tehnologic „Petru Rares„ din Bârlad refuzã sã mai facã vreodatã practicã cu elevii pe litoral. Accidentul unui elev de la acest liceu, Ionut I., din Fruntiseni, care, la începutul practicii profesionale pe litoral a suferit un grav accident, i-a îngrozit. Concret, bãiatul, în ciuda Regulementului semnat atât de el cât si de mama lui, a pãrãsit noaptea hotelul unde era cazat, fãrã a avea acceptul profesorului supraveghetor. El s-a dus sã facã baie în mare, sãrind în apã, iar apa fiind micã, si-a fracturat coloana cervicalã. Chiar Ionut i-a spus profesoarei sale, care a venit la spitalul din Constanta într-un suflet, dupã ce a fost înstiintatã de accidentul petrecut, cã: „regret enorm doamna profesoarã cã am fugit si vã fac probleme”. Conducerea Liceului Tehnologic „Petru Rares„ (LTPR) a precizat cã, deocamdatã, se asteaptã rezultatul anchetei politiei din Constanta, care are deschis un dosar penal „in rem”, urmând ca în functie de rezultatul anchetei sã ia mãsurile ce se impun. Cert este cã niciun profesor – maistru de la Industrie Alimentarã, din cadrul LTPR nu mai vrea sã meargã pe litoral cu elevii, în calitate de supraveghetor, pentru cã dupã accident au apãrut tot felul de acuzatii grave si nefondate, spun ei. Dascãlii supraveghetori au fost acuzati pe site-urile de socializare de faptul cã nu au grijã de copii, desi încaseazã sume mari de bani. „Nu-i posibil asa ceva, sã primim sume din astea astronomice, asta e fantasmagorie curatã. Un profesor nu ia asemenea sume de bani nici într-un an de muncã”, spus profesorii în cauzã.
Un incident nefericit, care a dus la accidentarea destul de gravã a unui elev de la Liceul Tehnologic „Petru Rares„ din Bârlad, a bulversat echipa de cadre didactice a acestui liceu. Conform informatiilor oficiale oferite de conducerea LTPR, Ionut I., de 17 ani, elev la clasa a X A1, diriginte Florin Chirilã, fost director al liceului în anul scolar trecut, incidentul a avut loc la Mamaia, la jumãtatea lunii iunie, unde bãiatul urma sã facã practicã timp de o lunã, la Resturantul hotelului „Vraja Mãrii”. Iatã ce ne-a precizat Florin Chirilã: „Ionut si încã patru elevi, erau în grupa doamnei profesor Silvia Clapon, care mai avea încã 40 de elevi cazati la Eforie Nord, unde aveau si ei practicã. La Mamaia erau doar cei cinci, din care fãcea parte si Ionut. Ei au ajuns seara, s-au odihnit, au mers apoi cu profesorul la Vraja Mãrii,unde li s-a prezentat locul de muncã, li s-a fãcut instructajul pentru protectia muncii, li s-a prelucrat din nou Regulamentul. Elevii au înteles, au semnat si au plecat la hotel, urmând sã înceapã de a doua zi practica. Profesoara Clapon era la Eforie Nord, seara, unde avea alti 40 de elevi în grijã, dar i-a sunat si a verificat dacã sunt în hotel. Dupã verificare, trei dintre ei au plecat, printre care si Ionut, sã se scalde în mare. Doar el, Ionut a sãrit în mare, unde s-a accidentat grav, ceilalti doi elevi nu au sãrit. A fost chematã Ambulanta, Politia si doamna profesoarã Clapon de la Eforie, a mers la spital, unde Ionut i-a spus profesoarei: <<Doamnã, regret enorm cã am fugit si nu v-am ascultat>>. Eu fac urmãtoarele precizãri: la practicã pe litoral au fost 140 de elevi, cu 4 cadre didactice supraveghetoare si sunt acte care dovedesc acest lucru. Nu existã sã fie remunerati profesorii cu sumele astronomice vehiculate de 35.000 – 40.000 de lei pe trei luni! Nici vorbã! Se dã doar salariul prevãzut conform cu norma de salarizare si agentul economic asigurã cadrului didactic, ca si elevilor, cazare si masã! Atât!”, a precizat Florin Chirilã, cel care a organizat, cu aprobarea Consiliului de Administratie al LTPR Bârlad, plecarea pe litoral la practicã a elevilor.
Ce prevede regulamentul de ordine interioarã al LTPR
În Contractul de Practicã Profesionalã încheiat cu agentul economic, elevii si pãrintii lor se obligã sã respecte Regulamentul de Ordine Interioarã al LTPR Bârlad, aprobat în CA si prelucrat obligatoriu elevilor cât si pãrintilor, pentru plecãrile pe litoral la practica profesionalã care este remuneratã pentru elevi. Iatã ce prevede Regulamentul de ordine interioarã la capitolul „Obligatiile Elevilor”: Obligatiile elevului (enumerãm pe cele mai importante – n.r.) sunt: sã cunoascã si sã respecte legile statului, regulile de circulatie si cele cu privire la apãrarea sãnãtãtii; sã respecte regulile de securitate la locul de cazare; sã respecte programul de lucru si programul de la locul de cazare stabilit de porofesorul supraveghetor; sã nu pãrãseascã locul de muncã sau de cazare fãrã învoirea profesorului supraveghetor. La un alt capitol se aratã cã ESTE INTERZIS ELEVILOR: sã se angajeze în actiuni care ar putea sã le punã viata în pericol la locul de muncã si la locul de cazare; sã pãrãseascã locul de cazare si incinta unitãtii fãrã aprobarea scrisã a profesorului supraveghetor”. Conducerea LTPR Bârlad precizeazã foarte clar cã pe toatã durata perioadei de practicã pe litoral, în timpul liber, elevul trebuie sã respecte regulamentul, cu atât mai mult cu cât elevii si pãrintii semneazã si declarã pe propria rãspundere cã în caz de se întâmplã vreun incident, precum acela care s-a si petrecut de altfel, din cauza nerespectãrii regulamentului, nu vor avea nicio pretentie de la scoalã si profesorul supraveghetor. „Dacã s-a fãcut prezenta, dacã li s-a spus sã nu plece dupã orele 20.00 de la cazare (din hotel – n.r.), cei trei elevi nu au ascultat si au plecat, ce era sã facã profesorul supraveghetor? Sã punã planton la usa camerei câte un paznic? Vorbim aici de elevi de 17 ani, care stiau exact ce fac”, a spus profesorul Florin Chirilã. Acesta a mai mentionat cã existã declaratii date la politia din Constanta, care a verificat unde era profesorul suplinitor, iar Ionut chiar a recunoscut cã a fãcut un gest teribilist, încãlcând regulamentul, desi asigurase profesorul supraveghetor cã nu va pleca din hotel!
Elevul accidentat se reface si are anul scolar înghetat
Cât priveste accidentul suferit de Ionut I., care si-a fracturat coloana cervicalã, acesta este operat si face recuperare într-un spital de specialitate din Bucuresti, mama sa nedorind ca acest caz sã fie mediatizat, constientã cã vina apartine copilului sãu, care într-un moment rãu, a ales sã plece fãrã sã anunte profesorul supraveghetor. Accidentul oricum a îngrozit cadrele didactice care se ocupã de pregãtirea practicã a elevilor de la LTPR si care au spus, majoritatea, cã nici nu mai vor sã audã de plecare pe litoral cu elevii. Ionut I., are anul scolar înghetat, este la recuperare în aceste momente, miscã mâinile, dreapta chiar bine, stânga un pic mai putin, urmeazã un program sever de recuperare, având-o alãturi pe mama sa, care a venit din Italia si stã alãturi de el la Bucuresti. Conducerea LTPR a înghetat anul scolar al lui Ionut, urmând sã fie aduse de cãtre mamã toate actele medicale ce se vor elibera de cãtre specialistii de la Bucuresti. Toti elevii si colegii lui de clasã sunt alãturi de Ionut, vorbesc pe Facebook cu el mereu si acesta sperã cã se va recupera repede, pentru a se întoarce în mijlocul lor. „Conducerea Liceului Tehnologic <<Petru Rares>> din Bârlad este bulversatã de întorsãtura pe care a luat-o acest caz, apãrând în spatiul public informatii eronate oferite cu generozitate de surse <<anonime>> din cadrul LTPR. În legãturã cu nemultumirea acestora, cum cã ar fi dorit sã meargã ca supraveghetori la practicã pe litoral si au fost refuzati, îi rugãm sã vinã la noi cu probe, sã discutãm, pentru a face analize, iar dacã nu se prezintã, considerãm acuzatiile nefondate si vor fi sanctionate de noi ca atare, cu plângere în instantã. Aducem precizarea cã se încearcã defãimarea LTPR, care a fost deschizãtor de drumuri în ceea ce priveste efectuarea acestor stagii de practicã apreciate de elevi, dovadã cã liceul nostru are mereu îndeplinitã norma de scolarizare, fiind cel mai cãutat liceu de profil din zonã. Mai mentionãm cã sumele vehiculate cu care ar fi fost plãtiti profesorii supraveghetori sunt fantasmagorice! Cred cã oricine ar câstiga câte 40 000 de lei pe perioada verii s-ar duce pe litoral, iar orasul ar fi gol pe perioada verii! Vom fi alãturi de Ionut pe toatã durata recuperãrii sale, care se anuntã a fi totalã, durata de recuperare fiind ceva mai îndelungatã. Îl vom sprijini cu tot ce are nevoie, atât pe el cât si familia sa, în vederea recuperãrii cât mai rapide si îl asteptãm în mijlocul nostru. Sperãm cã si politia va finaliza ancheta cât mai repede, pentru clarificarea acestei situatii nedorite din scoalã”, a spus si Olimpia Tãnase, directulul Liceului Tehnologic „Petru Rares din Bârlad.